ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ευρωαγορές: Κλείνουν υψηλότερα πριν από το κλείσιμο των Χριστουγέννων- η Novo Nordisk συνεχίζει την ανάκαμψη
Η ανάπτυξη, η παραγωγή και η διάθεση στην αγορά των καινοτόμων εμβολίων ενάντια στη λοίμωξη COVID-19 έχει προσφέρει σπουδαία οφέλη στην προστασία και στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει αφήσει πίσω της κερδισμένους και χαμένους όσον αφορά στα κέρδη. Ή μήπως να πούμε λιγότερο ή περισσότερο… αγαπημένους;
Όπως εξηγεί στην ενδιαφέρουσα ανάλυσή της η CapitalPanda, οι εταιρείες που επωφελήθηκαν περισσότερο από την παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, κυρίως λόγω της πρώτης θέσης που κατείχαν στην ανάπτυξη του εμβολίου, είναι – σύμφωνα με τη ραγδαία ενίσχυση των τιμών των μετοχών τους – η BioNtech (+531,48%) και η Moderna (+1018,11%).
Στην αντίθετη πλευρά, βρίσκονται η AstraZeneca (12,60%) και η Pfizer (+ 5,33%) – η αγορά έλαβε υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας μόνο ελάχιστα στην αποτίμησή τους.
Οι εν λόγω φαρμακευτικές εταιρείες – κολοσσοί είναι επί του παρόντος οι κύριοι προμηθευτές του σωτήριου εμβολίου στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.
Μια «έκπληξη» στις λιγότερο δημοφιλείς
Ειδικότερα για την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, πάντως, κάνουν εντύπωση τα σχετικά χαμηλά κέρδη που έχει καταγράψει η μετοχή της, σε σύγκριση με εκείνη της BionTech, μιας και η ανάπτυξη του εμβολίου έγινε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία.
Tο Χρηματιστήριο μοιάζει να «γυρνάει την πλάτη» ή να «αδιαφορεί» για τα όσα κάνει η Pfizer στο κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας.
Την ώρα, λοιπόν, που η ευρύτερη (συγκεκριμένη) αγορά έχει σκαρφαλώσει στα ύψη, η μετοχή της Pfizer δεν φαίνεται να είναι η «Νο 1» αγαπημένη των επενδυτών. Βέβαια οι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν επρόκειτο για ένα φάρμακο κατά του καρκίνου των Pfizer/BioNTech, θα υπήρχε σημαντική αύξηση στην τιμή της μετοχής της Pfizer.
Αντίθετα η Moderna, αν και μικρή σχετικά εταιρεία βιοτεχνολογίας, «κόβει το νήμα» των κερδών εν μέσω πανδημίας. Κι αυτό, παρόλο που ουσιαστικά χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια τεχνολογία αιχμής, γνωστή ως mRNA, με εκείνη που πρώτες αξιοποίησαν οι Pfizer/BionTech κι παρόλο που το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού είναι το μοναδικό εμπορικό προϊόν που έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία.
Το «τυράκι» που τις κινητοποιεί
Οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν λάβει κίνητρα από τις κυβερνήσεις και έχουν υπογράψει συμβάσεις για μεγάλο όγκο μελλοντικών προμηθειών. Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την εξέλιξη της τιμής της μετοχής τους από την έκρηξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.
Οι πωλήσεις των Moderna και BioNTech αυξήθηκαν κατακόρυφα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όμως ενδέχεται να υπάρξει έντονη μείωση τα επόμενα ένα ή δύο έτη, καθώς η ζήτηση για το εμβόλιο της COVID-19 μειώνεται.
Η κεφαλαιοποίηση των εταιρειών προμηνύει εν μέρει ότι, μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι εταιρείες θα αξιοποιήσουν και άλλα φάρμακα στο χαρτοφυλάκιό τους.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εγκρίνει τα εμβόλια των Moderna, Pfizer/BioNtech και της κοινοπραξίας AstraZeneca/Oxford University για χρήση έκτακτης ανάγκης και είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, με βάση τα δεδομένα από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές.
Μετά από εκτεταμένες κλινικές δοκιμές σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η υψηλότερη αποτελεσματικότητα έχει καταγραφεί για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech με ποσοστό 95%, της Moderna με 94,1%, και, τέλος, σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό αποτελεσματικότητας (63%) έχει το ευρωπαϊκό εμβόλιο της AstraZeneca.
Από την άλλη οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο μεγάλης κλίμακας εμβολιασμός με αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50% θα ήταν αρκετός για τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19.
Πολλές από τις ασθένειες που στοχεύουν στα εργαστήριά τους τα mRNAs είναι πιθανό να χρειαστεί να υποβληθούν σε πολύ μεγαλύτερη διαδικασία επεξεργασίας στο μέλλον για να μπορέσουν να εγκριθούν. Ως εκ τούτου, με εξαίρεση την Pfizer, όλες οι εταιρείες εμβολίων mRNA θα μπορούσαν να θεωρηθούν κερδοσκοπικές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»