ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πλήρους λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις ελλείψεις φαρμάκων.
Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγέλης, μιλώντας σε πάνελ για το θέμα, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αυτή τη στιγμή έχει επιτευχθεί μια εγκυρότητα των στοιχείων στο επίπεδο του 75%.
«Για τα περίπου 500 σκευάσματα, τα οποία βρίσκονται μέσα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι. Φ), έχουν μπει οι αρμόδιοι φορείς (ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, Νοσοκομεία, ΗΔΙΚΑ, ΚΑΧ) σε σύνολο 95%. Έχουμε μια πολύ καλή πληρότητα για το ποιοι πρέπει να είναι μέσα και να δίνουν δεδομένα.
Το ακόμη πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι η ποιότητα αυτών των δεδομένων. Σε αυτή τη φάση έχουμε επιτύχει 75% εγκυρότητα και υπολογίζουμε ότι σε έναν με δύο μήνες θα χρησιμοποιούμε τα δεδομένα της πλατφόρμας για τη λήψη αποφάσεων», ανέφερε ο κ. Αγγέλης.
Η νέα πλατφόρμα, μαζί με την επίσης πρόσφατα συσταθείσα Επιτροπή Παρακολούθησης Ελλείψεων Φαρμάκων, εντάσσονται στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ελλείψεις φαρμάκων: Θέμα αντιπαράθεσης
Οι εκπρόσωποι των φορέων, που ασχολούνται με το ζήτημα, συμφωνούν ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα παγκόσμιο πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Και τονίζουν ότι απαιτείται διαφάνεια και συνεργασία για τον καλό των Ελλήνων ασθενών.
Όπως, μάλιστα, εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, Μιχάλης Χειμώνας, δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί το πρόβλημα, παρά τις όποιες βελτιωτικές κινήσεις.
«Από τον Μάιο του 2016 ο ΣΦΕΕ κάθε μέρα δίνει δεδομένα από τις πωλήσεις ανά κωδικό, ανά ΑΦΜ, δίνοντας πρόσβαση σε 8.000 κωδικούς. Οι φαρμακέμποροι, οι χονδρέμποροι δεν έδωσαν τα στοιχεία αυτά. Τώρα τα δίνουν σε 500 κωδικούς», επεσήμανε ο κ. Χειμώνας.
Ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκών, Μιχάλης Τσατσαρώνης, τόνισε την ανάγκη να δίνουν στοιχεία όλοι οι σχετιζόμενοι φορείς και όχι μόνο οι φαρμακαποθήκες.
«Δεν αμφισβητώ αυτό που είπε ο κ. Χειμώνας, αλλά να σας υπενθυμίσω ότι οι κάτοικοι αδειών κυκλοφορίας και οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν την υποχρέωση να εισαγάγουν 25% μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων ανά έτος. Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 40%.
Για τη διαφάνεια εμείς παρέχουμε τα στοιχεία μας. Αλλά καλό θα ήταν να τα παρέχουν και οι υπόλοιποι κλάδοι, γιατί η πλατφόρμα παραμένει ημιτελής. Όταν θα ενταχθούν οι ΚΑΧ και τα φαρμακεία, τότε θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα».
Ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξήγησε: «Εξετάζεται η δυνατότητα αύξησης της διαθεσιμότητας άλλων εναλλακτικών ισοδύναμων σκευασμάτων της ίδιας θεραπευτικής κατηγορίας και η κάλυψη της αγοράς με έκτακτες εισαγωγές από τη διεθνή αγορά και κυρίως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας γίνονται ενέργειες και διερευνώνται πιο μόνιμοι τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος»
Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΦ ετοιμάζει μια λίστα για τα κρίσιμα φάρμακα, τα οποία είναι σε έλλειψη, παρόμοια με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή, αλλά με έμφαση σε αυτά που λείπουν από τον Έλληνα ασθενή.
Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα των ελλείψεων.
Όπως είπε: Η απόφασή μου να φτιάξω μηχανισμό, που θα δίνει αύξηση στα φτηνά φάρμακα, είχε να κάνει με τη φασαρία για τις ελλείψεις φαρμάκων. Η πραγματικότητα είναι πως το 90% των ελλείψεων φαρμάκων στην Ελλάδα είναι στην κατηγορία τιμής 10-15 ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή τους είναι τόσο χαμηλή, που δεν ωφελεί να πωλούνται στην Ελλάδα. Τόσο απλά.
Είναι δύσκολο σε μια χώρα με τόσο ισχυρή αριστερή νοοτροπία, να εξηγήσεις, πώς η βιομηχανία δεν μπορεί να πουλάει συνεχώς με ζημιές, δεν βγάζει νόημα. Η βιομηχανία πρέπει να βγάζει κέρδη. Άρα, αν δεν φτιάξουμε ένα περιβάλλον, που θα εξασφαλίσει να μείνουν κερδοφόρες βιομηχανίες, δεν θα έχουμε φάρμακα».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος.
«Ακόμη και σήμερα βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε βασικά φάρμακα σε όλη την Ευρώπη. Έρχεται, λοιπόν, η μονάδα παραγωγής στην Τρίπολη, να καλύψει το 35% των αναγκών σε φάρμακα στην Ευρώπη και το 100% σε επίπεδο πρώτης ύλης. Ερχόμαστε, λοιπόν, να δώσουμε απάντηση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα, που έχει η Ευρώπη, που έχει να κάνει με την επάρκεια σε φάρμακα».
Η λίστα του ΕΟΦ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΕΟΦ προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών σε 119 σκευάσματα.
Στον αντίποδα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζήτησε να απαγορευτούν και πάλι οι εξαγωγές σε μια σειρά από σκευάσματα για διάφορες παθήσεις. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στοιχεία για περίπου 40 σκευάσματα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, δεν έπρεπε να βγουν από το καθεστώς προστασίας.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Αποσύρθηκε προσωρινά η ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ
Παιδικός εμβολιασμός: 8 στους 10 Έλληνες διαφωνεί με την υποχρεωτικότητα
Θεμιστοκλέους: Το σύστημα «ris pac» σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας σε 8 μήνες από σήμερα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γάζα: Το Ισραήλ έπλήξε κρησφύγετα πυρήνων της Ισλαμικής Τζιχάντ – Παγώνει η συμφωνία για εκεχειρία
- Πρόεδρος Παναμά: “Δεν υπάρχουν Κινέζοι στρατιώτες στη Διώρυγα του Παναμά” απαντά στις κατηγορίες του Τραμπ
- Λαβρόφ: H Γαλλία πρότεινε να ξεκινήσει “διάλογος” για το “ουκρανικό ζήτημα” χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας
- Διοίκηση ΣΕΦ: «Ζημιές σε κρίσιμες εγκαταστάσεις του Σταδίου και στην οροφή, σε εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης»