ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οι ελλείψεις φαρμάκων τείνουν να παγιωθούν, καθώς εδώ και αρκετούς μήνες έχει ομαλοποιηθεί η ροή στην αγορά μόνο ορισμένων σκευασμάτων. Αυτό δεν έχει επίπτωση μόνο στους Έλληνες ασθενείς – οι θεραπευτικές ανάγκες των οποίων μπορεί να μείνουν ακάλυπτες – αλλά και στην ευρύτερη οικονομία, όπως και στις φαρμακαποθήκες, που απειλούνται με λουκέτο.
Καλά πληροφορημένοι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι στο τέλος του μήνα ξεκινούν οι απολύσεις στις φαρμακαποθήκες και αμέσως μετά έρχονται λουκέτα σε 70 από αυτές. Ορισμένοι αναφέρουν ότι «η στάση του ΕΟΦ, που δεν δίνει στοιχεία για τη διακίνηση των φαρμάκων, ρίχνει λάδι στη φωτιά», ενώ αφήνονται και σοβαρές υπόνοιες για τον ρόλο ορισμένων συνδικαλιστών στην υπόθεση.
Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων έχει ενημερώσει αναλυτικά για το θέμα με επιστολή του και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τι ισχύει για τις εξαγωγές φαρμάκων
Οι εξαγωγές φαρμάκων από την Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ είναι νόμιμες και προβλέπονται από το άρθρο 30 της Συνθήκης της Ρώμης, περί ελεύθερης ενδοκοινοτικής διακίνησης προϊόντων.
Πραγματοποιούνται από ελληνικές φαρμακαποθήκες σε φαρμακαποθήκες της ΕΕ, αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί η επάρκεια στην ελληνική αγορά. Έως το 2021 οι εξαγωγές των ελληνικών φαρμακαποθηκών αντιστοιχούσαν περίπου στο 8% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.
Στις 27/07/23 ο ΕΟΦ επέβαλε ολική απαγόρευση εξαγωγών, παρόλο που ο πρόεδρος του ΕΟΦ και ο τέως Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχαν δημόσια δηλώσει τον Φεβρουάριο του 2023 ότι η επάρκεια των φαρμάκων σε έλλειψη έχει αποκατασταθεί κατά 94%.
Ο ΕΟΦ και τα ερωτήματα
Εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων χαρακτηρίζουν παράνομη τη συγκεκριμένη απόφαση.
Όπως επισημαίνουν: «Ελήφθη άνευ τεκμηρίωσης, περιλαμβάνοντας περίπου 70 προϊόντα, για τα οποία υφίσταται πληθώρα ελληνικών γενόσημων φαρμάκων (συνεπώς δεν υφίσταται έλλειψη δραστικής ουσίας). Ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα διακύβευσης της δημόσιας υγείας. Συνεπώς ο ΕΟΦ δεν δρα προς όφελος της δημόσιας υγείας, αλλά προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιδιώκουν τον αφανισμό των φαρμακαποθηκών. Ο ΕΟΦ όφειλε να έχει μηχανισμό ελέγχου της επάρκειας και όχι να προβαίνει σε οριζόντιες απαγορεύσεις εξαγωγών, που βασίζονται μόνον σε υποδείξεις των φαρμακευτικών συλλόγων, χωρίς καμία τεκμηρίωση και απόδειξη των ελλείψεων».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 27/07/2023 στις 12:30μμ αναρτήθηκε από τον ΕΟΦ προσωρινή απόφαση απαγόρευσης, με την οποία αφαιρούσε από την απαγόρευση εξαγωγών 74 προϊόντα, των οποίων η επάρκεια είχε πολλαπλώς πιστοποιηθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς με δημόσιες παρεμβάσεις τους. Στις 18:30μμ και παρά την αντίθετη γνώμη των υπηρεσιακών του ΕΟΦ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναρτήθηκε ορθή επανακοινοποίηση της απόφασης, η οποία συμπεριελάμβανε τα 74 προϊόντα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί αρχικά. Τι και ποιος μεσολάβησε;
Στην τεκμηρίωση της απόφασης αναφέρεται ότι στις 26/07/2023 υπήρξε καταγγελία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία έλαβε υπόψη ο Οργανισμός. Ο ΕΟΦ ισχυρίζεται ότι έλεγξε την επάρκεια σε 280 προϊόντα μέσα σε λίγες ώρες, αλλά οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε έλεγχος σε κάποια αποθήκη.
Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη απόφαση ο ΕΟΦ επέβαλε στις φαρμακαποθήκες να δηλώσουν τα αποθέματά τους στις 02/08/23. Όμως πώς είναι δυνατόν να προηγείται η απαγόρευση από την δήλωση των αποθεμάτων; Και αν τα αποθέματα των φαρμακαποθηκών σε ένα φάρμακο ισοδυναμούν με στοκ 10 μηνών, αυτό το φάρμακο είναι σε έλλειψη;
Οι επιπτώσεις από το «φρένο» στις εξαγωγές
- Αποστέρηση από το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών 300-400 εκατ. / έτος.
- Εκμηδενισμός της ρευστότητας των φαρμακαποθηκών, η έλλειψη της οποίας θα οδηγήσει 70 από αυτές σε λουκέτο και θα αναγκάσει τις υπόλοιπες σε δραματικό περιορισμό των πιστώσεων προς τα φαρμακεία. Αποτέλεσμα αυτού ο οικονομικός στραγγαλισμός των περισσότερων φαρμακείων, με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά και στη δημόσια υγεία.
- Απώλεια θέσεων εργασίας (υπολογίζεται ότι επίκεινται 2.500 απολύσεις εντός του Σεπτεμβρίου) λόγω μηδαμινής ρευστότητας και αναπροσαρμογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί πως το μικτό κέρδος των φαρμακαποθηκών ισοδυναμεί με 4.67% και αποτελεί το χαμηλότερο στην ΕΕ.
Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν την άμεση απόσυρση όλων των υφιστάμενων απαγορεύσεων εξαγωγών και την έκδοση μιας ενιαίας απόφασης, που θα περιλαμβάνει τα σκευάσματα, που παρουσιάζουν πραγματική έλλειψη και για τα οποία δεν υπάρχουν γενόσημα στην ελληνική αγορά. Επίσης ζητούν να συμπεριληφθούν τα σκευάσματα, για τα οποία υφίσταται υπαρκτός και πιστοποιημένος κίνδυνος μελλοντικής έλλειψης.
Με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων αναφέρονται εκτενώς στο ζήτημα και στις προεκτάσεις του. Είχε προηγηθεί αίτημά τους για κατ’ ιδίαν συνάντηση, το οποίο, όπως λένε, δεν απαντήθηκε ποτέ.
Διαβάστε επίσης:
Ζαούτης στο HS: Οι περισσότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις μπορούν να προληφθούν
Nίκος Βραχνής: Με απόφαση Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Εργασίας: Απόφαση παράτασης της αρμοδιότητας του ΝΑΤ σε θέματα παροχών συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ακύρωσε τη σημερινή του συνεδρίαση λόγω κινδύνου για ρωσικό πλήγμα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS