ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε το χθεσινό ρεπορτάζ για τις ελλείψεις φαρμάκων και για τις απολύσεις και τα λουκέτα σε 70 φαρμακαποθήκες της χώρας, που αναμένονται στο τέλος του μήνα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς μας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι: «Πενήντα φαρμακαποθήκες γίνανε, για να βγάζουν φάρμακα στο εξωτερικό. Όμως οι φαρμακαποθήκες δεν έγιναν, για να εξαγάγουν φάρμακα. Πρώτα πρέπει να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά και μετά να γίνονται εξαγωγές».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων έχει ενημερώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για αυτά που έρχονται, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων. Τονίζουν ότι δεν έχει γίνει έλεγχος στα σκευάσματα των αποθηκών από τον ΕΟΦ, που είναι ο αρμόδιος φορέας και ότι η ολική απαγόρευση των εξαγωγών – που είναι σε ισχύ από τον περασμένο Ιούλιο – επιβλήθηκε «άνευ τεκμηρίωσης».
Να σημειωθεί ότι η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σε πρόσφατη επιστολή της προς τον τέως Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη είχε τονίσει, ότι «τα κράτη-μέλη πρέπει να απέχουν από τη λήψη εθνικών μέτρων, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εσωτερική αγορά της ΕΕ και να εμποδίσουν την πρόσβαση σε φάρμακα, όσων έχουν ανάγκη σε άλλα κράτη-μέλη».
Κατόπιν αυτού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επιβολής προστίμων από την ΕΕ, δεδομένου ότι οι απαγορεύσεις, που επιβάλλει ο ΕΟΦ, αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Δεν θα βρίσκουμε αντιβιοτικά»
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξήγησε ότι δεν αμφισβητεί τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν οι φαρμακαποθήκες και ότι ο ΕΟΦ «δεν μπορεί να σηκώσει» τον ελεγκτικό μηχανισμό των υπαρχόντων σκευασμάτων. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία, ότι το επόμενο διάστημα το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων θα επιδεινωθεί.
«Τα αντιβιοτικά δεν θα τα βρίσκουμε τον χειμώνα, το φοβάμαι αυτό», μας είπε χαρακτηριστικά.
Οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, που πήρε διαστάσεις λόγω της πανδημίας της COVID-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.
Η ΕΕ προμηθευόταν στα φτηνά φάρμακα (π.χ. παρακεταμόλη) πρώτες ύλες από την Ινδία και την Κίνα. Με την έλευση της COVID-19, όμως, οι χώρες αυτές κράτησαν την παραγωγή για λογαριασμό τους, με συνέπεια η ΕΕ να μην έχει επάρκεια σε πρώτες ύλες.
Μόνο στην Γερμανία καταγράφονται ελλείψεις σε 800 βασικά φάρμακα.
Ο σπουδαιότερος λόγος των ελλείψεων στην Ελλάδα είναι ο υποεφοδιασμός των εταιρειών, είτε για λόγους φτηνής τιμής, είτε επειδή υπάρχει ο «πέλεκυς» του clawback και του rebate, που υποχρεώνει τις εταιρείες να αποζημιώνουν το κράτος κατά το μέγεθος πάνω από την προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη (2 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο του ΕΟΦ, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να προμηθεύουν την αγορά με ποσότητες κατά 25% μεγαλύτερες από τον παρελθόντα χρόνο και – για την πλήρη κάλυψη της αγοράς – να διαθέτουν αποθέματα τριών μηνών. Αυτό, όμως, δεν τηρείται.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων ενημέρωσε τον κ. Πλεύρη τον περασμένο Νοέμβριο για υποεφοδιασμό σε εννέα πολυεθνικές εταιρείες. «Το πόρισμα αυτού του «ελέγχου», όμως, αν έγινε, ακόμη αγνοείται», όπως μας μετέφεραν.
Εξαγωγές από φαρμακεία;
Μια άλλη πληροφορία, που «ακούγεται» στην αγορά, είναι ότι εξαγωγές κάνουν και κάποια φαρμακεία. Ο κ. Βαλτάς επιβεβαίωσε ότι συμβαίνει αυτό κατά καιρούς, αλλά ότι σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην πλειονότητα των φαρμακείων.
«Υπάρχουν μικρά φαρμακεία, που μπορεί να εξαγάγουν, όμως οι περισσότεροι φαρμακοποιοί δεν ρισκάρουν να χάσουν την αξιοπιστία τους και την καλή σχέση που έχουν με τους πολίτες. Αλλά και να γίνεται αυτό, πώς το κάνουν, από τη στιγμή που απαγορεύεται;», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Διαβάστε επίσης
Ελλείψεις φαρμάκων: Ο ΕΟΦ, οι συνδικαλιστές και τα λουκέτα στις φαρμακαποθήκες
Κακοκαιρία «Daniel»: Οι 4 φάσεις του σχεδίου του Υπουργείου Υγείας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο ακύρωσε τη σημερινή του συνεδρίαση λόγω κινδύνου για ρωσικό πλήγμα
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής τριών νέων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- Motor Oil: «Κοιλάδα Υδρογόνου της χρονιάς» για το 2024 ανακηρύχθηκε το έργο TRIĒRĒS
- Αυξάνονται οι οφειλές στο ΚΕΑΟ – Πάνω από 1,1 εκατ. οι ρυθμίσεις που χάθηκαν