ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επενδύσεις, ισορροπίες, συνεργασίες, καινοτόμα φάρμακα. Ο Διονύσης Φιλιώτης θεωρείται εκ των πλέον έμπειρων, σοβαρών και δυνατών «παικτών» στον χώρο του φαρμάκου – η πετυχημένη του πορεία εδώ και δεκαετίες το αποδεικνύει και τον δικαιώνει.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ ΑΕΒΕ μπήκε στον κλάδο το 1964 ως ιατρικός επισκέπτης. Από τότε, μέσα από μια δύσκολη πορεία με συνεχείς προκλήσεις, κατάφερε να ιδρύσει μια φαρμακευτική εταιρεία με ένα ισχυρό brand name, που παράγει σπουδαία φάρμακα, εξάγοντας πολλά από αυτά.
Διονύσης Φιλιώτης: Πώς ξεκίνησαν όλα
Ο Διονύσης Φιλιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Τέλειωσε το 2ο Γυμνάσιο Αθηνών. Αποφοίτησε από τη Φαρμακευτική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1973. Το 1974 έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Συγχρόνως υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, 26 μήνες, ως φαρμακοποιός στην φαρμακαποθήκη του Βοτανικού, από όπου και απολύθηκε τον Ιούνιο του 1974. Ονειρευόταν να ασκήσει το επάγγελμα του φαρμακοποιού ιδρύοντας δικό του φαρμακείο, αλλά βιοποριστικοί λόγοι τον ανάγκασαν να συνεχίσει το επάγγελμα του ιατρικού επισκέπτη που ασκούσε ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια.
Το καλοκαίρι του 1974 ξεκίνησε να εργάζεται στα γραφεία της Lilly, μιας εταιρείας διάθεσης φαρμάκων που στεγαζόταν επί της οδού οδό Ραβινέ 22, στο κέντρο της Αθήνας. Η εταιρεία τότε είχε μόλις 8 εργαζομένους. Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι το 1980 κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα πολλά σημαντικά αντιβιοτικά (κεφαλοσπορίνες 1ης και 2ης γενιάς, αμινογλυκοσίδες) καθώς και αντικαρκινικά φάρμακα.
Το 1984 ίδρυσε μαζί με τον Ιωάννη Κουρνέτα και τον αείμνηστο Αλέκο Τότσιο την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΑΕΒΕ, ως αποκλειστικό αντιπρόσωπο της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας Eli-Lilly στην Ελλάδα, καθώς και την ΕΛΑΝΚΟ Hellas AEBE, οι οποίες στεγάζονταν στα ιδιόκτητα γραφεία της, επί της οδού Μεσογείων, σε ένα κτίριο πολύ σύγχρονο για την εποχή. O Διονύσης Φιλιώτης ανέλαβε τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΑΕΒΕ.
Η πορεία προς την κορυφή
Το 1985 κυκλοφορεί στην Ελλάδα ένα ευρέως φάσματος από του στόματος αντιβιοτικό (κεφαλοσπορίνη 2ης γενιάς) και έναν χρόνο αργότερα οι πρώτες ανθρώπινες ινσουλίνες, οι οποίες παράγονται με την τεχνολογία του ανασυνδυασμένου DNA, μιας επαναστατικής μεθόδου που κατ΄ αποκλειστικότητα ανέπτυξε η Lilly και που έμελλε να αποτελέσει την πιο σύγχρονη μέθοδο παραγωγής φαρμάκων παγκοσμίως.
Το 1990 η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ αρχίζει να δραστηριοποιείται στις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, με προϊόντα που αλλάζουν τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας και της διπολικής διαταραχής.
Έχει ήδη καταφέρει να ξεχωρίσει στην ελληνική αγορά για την αξιοπιστία και για τη συνέπειά της. Η πορεία της εταιρείας είναι ιδιαίτερα επιτυχής και το 1994 η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ και η Lilly ίδρυσαν την κοινοπραξία (joint venture) ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ. Πρόκειται για ένα ορόσημο για τον ίδιο τον κ. Φιλιώτη, αλλά για ένα σημαντικό επιχειρηματικό γεγονός παγκοσμίου ενδιαφέροντος και πρωτοτυπίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τότε σχετικά δημοσιεύματα των New York Times και της Wallstreet Journal.
Συγχρόνως η ΕΛΑΝΚΟ Hellas AEBE συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στην ελληνική αγορά και σήμερα είναι μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο σημαντικές εταιρείες αγροτικών και κτηνιατρικών φαρμάκων, όπως και της αγοράς σπόρων και μικροφυτών, υπό την προεδρία και τη διεύθυνση του Ιωάννη Κουρνέτα – η ιδιοκτησία της ΕΛΑΝΚΟ εξακολουθεί να ανήκει στις τρεις ιδρυτικές οικογένειες Τότσιου, Φιλιώτη και Κουρνέτα.
Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ, με τις ισχυρές ηγετικές ικανότητες του Διονύση Φιλιώτη, γρήγορα αναδεικνύεται σε μια πρωτοπόρο εταιρεία στον χώρο της ανθρώπινης υγείας στην Ελλάδα, επενδύοντας στην άριστη τεχνογνωσία της EliLilly στην Έρευνα & Ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, που προέρχονται τόσο από τα δικά της εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, όσο και από τις συνεργασίες της με διαπρεπείς επιστημονικούς Οργανισμούς. Έχει, επίσης, προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες και με άλλες διεθνώς καταξιωμένες εταιρείες για τη διεύρυνση τόσο του φαρμακευτικού, όσο και του μη φαρμακευτικού τομέα.
Η πιο σημαντική κατεύθυνση και επένδυση της εταιρείας, όμως, αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της και στις εταιρικές της αξίες. Ο Διονύσης Φιλιώτης συνηθίζει να λέει «ότι οι άνθρωποί μας είναι η καρδιά της εταιρικής φιλοσοφίας και η κινητήριος δύναμή μας» και ότι «όλες οι δραστηριότητές μας έχουν ως θεμέλιο την Ακεραιότητα, την Αριστεία και τον Σεβασμό προς τον Άνθρωπο – τον συνάδελφο, τον συνεργάτη, τον επιστήμονα υγείας, τον φροντιστή και φυσικά τον Ασθενή».
Σήμερα η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των 10 μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα, έχοντας ως βασική προτεραιότητά της να παρέχει υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά σκευάσματα που προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε σοβαρές ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, τα δερματολογικά και τα ρευματολογικά νοσήματα, οι μυοσκελετικές παθήσεις, οι ψυχικές διαταραχές κ.ά.
«Η μεγαλύτερη συνεισφορά μας στη κοινωνία είναι να παρέχουμε αξιόπιστα φάρμακα, που βοηθούν χιλιάδες συνανθρώπους μας να ζήσουν μια καλύτερη και υγιέστερη ζωή», αναφέρει ο κ. Φιλιώτης και προσθέτει: «Το όραμά μας είναι να κάνουμε πολλά περισσότερα, όπως να παρέχουμε υψηλού επιπέδου επιστημονική εκπαίδευση, υποστηρικτικά προγράμματα που συμβάλλον στην εκπαίδευση των ασθενών για καλύτερη συμμόρφωση, υποστήριξη σε συλλόγους ασθενών για προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σοβαρές νόσους και στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας».
Άνθρωπος με άποψη και πάθος
Ο κ. Φιλιώτης είναι ανήσυχο πνεύμα και άνθρωπος με ευαισθησίες. Πάντα στόχευε στην ανακούφιση των ασθενών και στην καλύτερη ποιότητα της καθημερινής τους ζωής. Ίσως για αυτό εξακολουθεί να έχει το ίδιο ζωηρό ενδιαφέρον για την έρευνα και για την ανάπτυξη όλα αυτά τα χρόνια – δηλώνει γοητευμένος από τη διαδικασία.
Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ είναι πρωτοπόρος στη χώρα μας στην κλινική έρευνα. Έχουν ήδη συμπληρωθεί 26 χρόνια, από όταν δημιουργήθηκε το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο Κλινικών μελετών της εταιρείας, από την ίδρυσή του το 1996. Ένα Κέντρο σταθερά προσηλωμένο στο όραμα της άρτιας διεξαγωγής κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, με στόχο την αξιολόγηση και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Η εταιρεία επενδύει στην άριστη τεχνογνωσία της Lilly, που είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και συνδυάζει τη φροντίδα με την έρευνα, για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων.
Ο κ. Φιλιώτης κατανόησε από πολύ νωρίς την αξία της κλινικής έρευνας για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών λύσεων και για την πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα. Είδε, δε, ότι πρόκειται για μία επένδυση με πολλαπλά οφέλη και με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα, οπότε το 1996 προχώρησε στη σύσταση Ιατρικού Τμήματος, με όραμα την άρτια διεξαγωγή κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων και στόχο τη διεύρυνση της γνώσης των παθήσεων, την αξιολόγηση νέων φαρμακευτικών παραγόντων και την ανάδειξη καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών.
Η ενασχόληση με τα κοινά
Το 2006, διαθέτοντας μεγάλη γνώση και εμπειρία στα θέματα του φαρμάκου και με έντονη την επιθυμία να προσφέρει, αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά. Εκλέγεται και διατελεί πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) από το 2006 έως το 2012, σε μια περίοδο έντονων διεργασιών και αλλαγών, που κορυφώνεται με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα μαχητικός, αγωνίζεται για την αναβάθμιση του ΣΦΕΕ σε αξιόπιστο συνομιλητή της Πολιτείας και της κοινωνίας για όλα τα μεγάλα θέματα, με πρωταρχική αποστολή τον εκσυγχρονισμό και την καταπολέμηση της σπατάλης. Και αποτυπώνει το όραμα του Συνδέσμου για την υγεία και την αυτοδέσμευση στο «ευ επιχειρείν», με τον κώδικα δεοντολογίας.
Με άρθρα, συνεντεύξεις, ομιλίες και ανακοινώσεις προσπαθεί να πείσει την καχύποπτη Πολιτεία ότι η ορθολογική χρήση των πόρων αποτελεί προτεραιότητα, ενώ με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις επιχειρεί να συμμετάσχει σε έναν δημιουργικό διάλογο, για τη βελτίωση της πολιτικής υγείας στη χώρα μας.
Οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες του κατά τη θητεία του στην προεδρία του ΣΦΕΕ αποτυπώνονται αναλυτικά στο βιβλίο του «Διονύσης Φιλιώτης: Προεδρία στον ΣΦΕΕ – Θέσεις πολιτικής για το φάρμακο», από τις εκδόσεις Αρχιπέλαγος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου αυτού: «Η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί για τους Έλληνες, μια βαθύτερη ανάγκη και επιθυμία, ενδεχομένως καταγεγραμμένη στο γενετικό μας υλικό από την αρχαιότητα. Οι έννοιες της Δημοκρατίας, της Κοινότητας και του Πολίτη γεννήθηκαν στον τόπο μας. Για να είναι, όμως, ουσιαστική και τελεσφόρος η ενασχόληση με τα κοινά, οφείλει να στηρίζεται στην επαρκή γνώση του αντικειμένου, να εμπνέεται και να τροφοδοτείται από διακαή πόθο προσφοράς προς το σύνολο και να λειτουργεί με την αρμονία της Συλλογικότητας και με τη σοφία της Δημοκρατίας».
Δυναμικός, με παρεμβατικό λόγο, ασκεί κριτική όπου και όποτε χρειάζεται, χωρίς να υποκύπτει στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ωστόσο δεν ήταν αρεστός σε όλους. Κάποιοι του καταλογίζουν πλημμελή ενημέρωση γύρω από ορισμένα νομοσχέδια, που αφορούσαν στον χώρο της υγείας και του φαρμάκου.
Σε δηλώσεις του σχετικά με νομοσχέδιο, που προωθούσε η πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη, για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, είχε αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τι σημαίνουν οι διατάξεις του στην πράξη. Λέγεται ότι πολλές φορές ήρθε σε σύγκρουση με τη Λούκα Κατσέλη, ενώ οι σχέσεις του με τον Ανδρέα Λοβέρδο και με τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, όταν ήταν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θύμιζαν «σκωτσέζικο ντους»
Ωστόσο πέρα από μεμονωμένα περιστατικά, ο κ. Φιλιώτης ανέκαθεν προσπαθούσε να διατηρεί τις ισορροπίες.
Το 2011 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ και ιδρύει το Φαρμακευτικό Φόρουμ του ΕΒΕΑ, EPhForT, του οποίου γίνεται πρόεδρος. Με το νέο αυτόν ρόλο συνεχίζει να μάχεται για την ανάπτυξη της κλινικής έρευνας στη χώρα μας και για την ανάδειξη της αξίας της για την κοινωνία και για την εθνική οικονομία, καθώς και για τη δημιουργία πιο ευνοϊκού πλαισίου για την παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα.
Αθόρυβη προσφορά
Παρόλο που ο Διονύσης Φιλιώτης είναι κατά γενική ομολογία ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης – κάτι που διαπιστώσαμε και στην εκδήλωση το καλοκαίρι στο Zonar’s στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, όπως και στην πρόσφατη εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη – γενικά είναι αυτό που λέμε άνθρωπος χαμηλών τόνων. Αποφεύγει να παρίσταται σε κοσμικές εκδηλώσεις, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν τις κοινωνικές πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει συχνά, για να στηρίξει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.
Μέσω της φαρμακοβιομηχανίας έχει υποστηρίξει οικονομικά και με αποστολή φαρμάκων τους πληγέντες από το τσουνάμι στη ΝA Ασία, τους πλημμυροπαθείς της Τσεχίας, τους σεισμόπληκτους της Ιαπωνίας…
Δεν μένει, όμως, ασυγκίνητος και απέναντι στις ανάγκες των παιδιών. Βοηθά συστηματικά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και σωματεία, που ασχολούνται με τα παιδιά.
Λατρεύει την Πάρο. Διατηρεί εδώ και χρόνια εξοχική κατοικία στο δημοφιλές κυκλαδίτικο νησί, απολαμβάνοντάς το κυρίως την «ήσυχη» περίοδο, χωρίς την κοσμοσυρροή των τουριστών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Ακόμη και τότε, όμως, βρίσκει τον τρόπο να χαλαρώνει με την οικογένειά του και τις παρέες που φιλοξενεί. Είναι το ησυχαστήριό του, όπως του αρέσει να λέει και η μοναδική πολυτέλεια που επιτρέπει στον εαυτό του…
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Galaxy Cosmos Mezz: Με ποσοστό 10,4% η Hellenic Prosperity Master Fund
- Εφετείο Αθηνών: Από σήμερα διαθέτει το δικό του ιατρείο
- Χρηματιστήριο: Τι ακούγεται για το πακέτο των 25,8 εκατ. τμχ. της Eurobank, ΕΤΕ και Πειραιώς, πρωταγωνιστές, νέα υψηλά για Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ
- Πειραιώς: €1,5 δισ. Δανειακών Συμβάσεων του Ταμείου Ανάκαμψης – Αίτημα για 7η δόση κεφαλαίων