Περιεχόμενα
Τεράστια αναστάτωση έχουν προκαλέσει τα ευρήματα επιστημονικών μελετών, ότι σε πολλά καλλυντικά προϊόντα, που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ακμής, εμπεριέχεται η καρκινογόνος ουσία βενζόλιο (ή βενζένιο).
Η είδηση δημοσιεύθηκε σε όλα τα επιδραστικά ΜΜΕ του κόσμου και ήδη οι επιπτώσεις της είναι εμφανείς, καθώς πρόκειται για προϊόντα σημαντικών εταιρειών, που κάνουν τεράστιους τζίρους κάθε χρόνο, όπως Clinique, Clearasil (Reckitt Benckiser) και το Proactiv της Tαro Pharmaceutical.
Μάλιστα η μετοχή της Estee Lauder, στην οποία ανήκει η Clinique, κατέγραφε απώλειες 3% μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης είδησης.
Διεθνής σάλος για το βενζόλιο
Κατά καιρούς πολλά συστατικά καλλυντικών ευρείας χρήσης και όχι μόνο ενοχοποιούνται για πρόκληση σοβαρών βλαβών στην υγεία, οπότε και αποσύρονται από την αγορά.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το εργαστήριο της εταιρείας Valisure LLC, με έδρα το New Haven του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, υπέβαλε αίτημα στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ζητώντας την ανάκληση των προϊόντων, στα οποία εντοπίστηκε η εν λόγω ουσία, καθώς και τη διενέργεια έρευνας και αναθεώρησης των οδηγιών για τη σύσταση των καλλυντικών, που προορίζονται για την ακμή.
Ο Αλέξανδρος Κατούλης, καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, διευθυντής της Β’ Κλινικής Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ», μας εξηγεί:
«Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις παίζει ρόλο η διάρκεια της χρήσης του προϊόντος και η ποσότητα που βάζει κάποιος.
Πολλές ουσίες είναι καρκινογόνες σε συγκεκριμένες συνθήκες διάρκειας, έκθεσης και ποσότητας. Το βενζόλιο μπορεί είναι καρκινογόνο, αλλά εάν η σχέση του με το υπεροξείδιο του βενζολίου (που είναι βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα για την ακμή) είχε, όντως, κλινική σημασία, αυτό θα είχε ήδη φανεί. Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια.
Βέβαια μπορεί η ουσία να δημιουργεί πρόβλημα, όταν εμπεριέχεται σε καλλυντικά και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να αποσυρθεί. Πιθανόν το υπεροξείδιο του βενζολίου να μεταβολίζεται σε βενζόλιο που είναι καρκινογόνο και ενδεχομένως να μην πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ως συμπληρωματική ουσία στα καλλυντικά, αλλά μόνο σε φαρμακευτικά σκευάσματα για την ακμή, που χορηγούνται με ιατρική συνταγή υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Το βενζόλιο στο εδώλιο
Σύμφωνα με το Bloomberg η Valisure έχει συμφωνίες, μεταξύ άλλων με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, για να κάνει κλινικές δοκιμές προϊόντων, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας. Μέχρι σήμερα έχει εξετάσει πάνω από 700 διαφορετικά προϊόντα.
Το βενζόλιο, που ενοχοποιείται εν προκειμένω, είναι φυσικό συστατικό της βενζίνης και του καπνού του τσιγάρου και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και λευχαιμία σε μεγάλες ποσότητες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Η ουσία έχει βρεθεί στο παρελθόν σε «μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» σε ορισμένα αντιηλιακά, dry shampoos και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας των εταιρειών Procter & Gamble, Unilever και Johnson & Johnson, οι οποίες προχώρησαν σε άμεση ανάκληση, αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ) Δημήτρη Ιωαννίδη, το υπεροξείδιο του βενζολίου έχει άδεια φαρμάκου και στις ΗΠΑ χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.
«Ωστόσο αυτό, που έχει σημασία να επισημάνουμε, είναι ότι παίζει ρόλο η περιεκτικότητα αυτών των ουσιών. Είναι ή όχι πάνω από τα επιτρεπτά όρια; Εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Το υπεροξείδιο του βενζολίου το γνωρίζουμε από τη δεκαετία του ’80. Εφαρμόζεται τοπικά, επί των βλαβών της ακμής, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και επιδρά στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της επιδερμίδας», καταλήγει ο ειδικός.
Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές
Για την έρευνά της για την ακμή, η Valisure εξέτασε 66 προϊόντα με υπεροξείδιο του βενζολίου, ανάμεσά τους κρέμες, λοσιόν, τζελ, καθαριστικά προσώπου, κάποια από τα οποία χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή.
Όπως διαπιστώθηκε, σε ορισμένα προϊόντα εντοπίστηκε έως και 12 φορές περισσότερη ποσότητα της επικίνδυνης ουσίας.
Τα επίπεδα αυτά αυξήθηκαν σημαντικά, όταν τα προϊόντα δοκιμάστηκαν σε υψηλότερες θερμοκρασίες, σε μια προσπάθεια να μιμηθούν τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσαν να διασπαστούν με την πάροδο του χρόνου, όπως, για παράδειγμα, αν αποθηκεύονταν σε ένα ντουλάπι στο μπάνιο.
Διαβάστε επίσης
Βρέθηκε καρκινογόνος ουσία σε προϊόντα Clinique (Estee Lauder), Clearasil