• Pharma & Health

    Daiichi Sankyo: Στην Ελλάδα ο ιαπωνικός φαρμακευτικός κολοσσός – Πάνω από 11 δισ. οι επενδύσεις της εταιρείας

    Η κα Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Country Manager της Daiichi Sankyo Greece

    Η κα Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Country Manager της Daiichi Sankyo Greece


    Τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα ξεκίνησε ο ιαπωνικός κολοσσός φαρμάκων Daiichi Sankyo, με Country Manager την κα Θωμαΐδα Κωνσταντοπούλου.

    Το υποκατάστημα στη χώρα μας ιδρύθηκε πριν από δύο μήνες και δίνει έμφαση στην Ογκολογία, τομέα στον οποίο διακρίνεται διεθνώς μαζί με τα σκευάσματα για τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Η Daiichi Sankyo είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική – βιοτεχνολογική εταιρεία της Ιαπωνίας, βάσει της κεφαλαιοποίησης της αγοράς (περίπου 7.928,3 δισ. γιεν στις 9 Νοεμβρίου 2023).

    Με παρουσία σε 30 χώρες, από το 2005 που ιδρύθηκε ως Daiichi Sankyo (μετά από συγχώνευση της Sankyo Company Limited και της Daiichi Pharmaceutical Company Limited), κάνει συνεχώς εξαγορές και συνεργασίες.

    Άλλωστε η κουλτούρα της ιαπωνικής εταιρείας βασίζεται στη συνεργασία, κάτι το οποίο τόνισε και η κα Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην εκδήλωση για την παρουσίαση της εταιρείας στην Ελλάδα, που έγινε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    «Η απόφασή μας, να είμαστε παρόντες στην Ελλάδα, απορρέει από την βαθιά  δέσμευσή μας να υπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς με καρκίνο μέσω του καινοτόμου χαρτοφυλακίου μας, για τη βελτίωση των εκβάσεων της νόσου και της ποιότητας ζωής τους.

    Συνδέεται, επίσης, με μια συνεχή προσπάθεια όλων των εταίρων του οικοσυστήματος υγείας, να αναδείξουν την Ογκολογία στον δημόσιο διάλογο. Η Daiichi Sankyo επενδύει στην Ελλάδα, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο της χώρας να δημιουργήσει συνθήκες, που ευνοούν την καινοτομία, τη διατήρηση των ταλέντων της, την τεχνολογική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη. Εστιάζουμε στην προώθηση της ουσιαστικής καινοτομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας με βιώσιμο τρόπο. Η έννοια της συνεργασίας είναι συνυφασμένη με την εταιρεία και είμαστε εδώ για να μιλήσουμε με όλους.»

    Daiichi Sankyo Greece
    Η ομάδα της Daiichi Sankyo Greece

    Daiichi Sankyo: Έμφαση στην καινοτομία

    Η «μαμά» εταιρεία διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε 14 ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με αντιπροσώπευση στη Νορβηγία, στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στο Λουξεμβούργο. Η Ευρώπη αποτελούσε ανέκαθεν επίκεντρο για τον Οργανισμό, καθώς και βασική περιοχή για συνεχείς επενδύσεις. Διαθέτει 20 εγκαταστάσεις Έρευνας και Ανάπτυξης σε 12 χώρες και επανεπενδύει 2.32 δισ. σε αυτόν τον τομέα.

    Το στρατηγικό της πλάνο για την περίοδο 2021-2026 περιλαμβάνει επενδύσεις άνω των 11 δισ. για τα λεγόμενα συζευγμένα με φάρμακο αντισώματα (ADCs). Πρόκειται για αντικαρκινικά φάρμακα, που συνδυάζουν την εξειδικευμένη στόχευση και την αντικαρκινική δράση σε ένα μόνο μόριο.

    Το πρώτο φάρμακο της εταιρείας – το οποίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα και αποζημιώνεται – προορίζεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και κυκλοφορεί σε συνεργασία με την AstraZeneca.

    Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικών Υποθέσεων Daiichi Sankyo Greece, Δημήτρης Κρικέλης: «Πρόκειται για ένα εντελώς νέο μόριο, που έχει διάφορες ενδείξεις, όπως για HER2 θετικό ανεγχείρητο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού, για μια μορφή γαστρικού καρκίνου και για μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα».

    Η συνεργασία στο DNA της Daiichi Sankyo

    Ειδικότερα η εταιρεία το 2019 δέχθηκε προσφορά περίπου 7 δισ. δολάρια από την AstraZeneca για την κοινή ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου ογκολογικού φαρμάκου.

    Επιπλέον το 2023 ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την MSD (Μerck σε ΗΠΑ και Καναδά) για την ανάπτυξη και την εμπορία τριών ογκολογικών αντισωμάτων (ADC) με τεχνολογία DXd.

    Η νεοσύστατη θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα κάνει κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο του μαστού, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα και για άλλες ενδείξεις. Ως τώρα «τρέχουν» 7 κλινικές δοκιμές σε 22 ερευνητικά κέντρα, με τη συμμετοχή 47 ασθενών.

    Ποια είναι η Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου

    Η country manager της Daiichi Sankyo Greece, κα Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, έχει πολυετή εμπειρία στον χώρο του φαρμάκου, καθώς έχει εργαστεί σε πολυεθνικές εταιρείες και στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού από διάφορες θέσεις.

    Το «ταξίδι» της στον χώρο του φαρμάκου περιλαμβάνει «στάσεις» στο marketing, στο medical affairs, στις κλινικές δοκιμές και αλλού. Πριν από την ανάληψη της θέσης στην Daiichi Sankyo Greece εργαζόταν στην Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson ως market access director.

    Έχει σπουδάσει Φαρμακευτική και έχει εξειδικευθεί στα Οικονομικά, στην Πολιτική και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας στο London School of Economics and Political Science.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΟΔΥ: Μιλούν ειδικοί για το νέο εθνικό σχέδιο για λοιμώξεις και μικροβιακή αντοχή – Οι 4 πυλώνες

    Ποιοι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο, ποιοι εξαιρούνται – Τι προβλέπει η νέα ΚΥΑ

    L’Oreal: Έσπασαν το φράγμα των 200 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ