Επετεύχθη ο στόχος μείωσης του clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη για το έτος 2022.

Ο στόχος αυτός, βάσει του Ταμείου Ανάκαμψης, ήταν η μείωση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης του 2022 κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη του 2020, αλλά η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Υγείας κατάφερε να εξοικονομήσει 10 εκατ. επιπλέον, καταφέρνοντας τελικά μείωση 60 εκατ. και υπερκαλύπτοντας τον στόχο.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Υγείας, το κλίμα τις τελευταίες ώρες είναι πολύ καλό και υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση στην πολιτική ηγεσία.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι η μείωση του clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη αποτελούσε βασικό στόχο του τέως Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Μείωση του clawback

Η επιτυχία πιστώνεται στην 9μελή ομάδα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, υπό την «σιδηρά κυρία» Νάντια Γκογκοζώτου, που μέσα στο τελευταίο τετράμηνο του 2022 και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφεραν, μέσα σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, με πολλές ώρες μελέτης και δουλειάς, όχι μόνο να πιάσουν τον στόχο της Πολιτείας, αλλά και να εξοικονομήσουν επιπλέον χρήματα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναγνωρίζει τη συμβολή σε αυτό της φαρμακοβιομηχανίας, των ελληνικών όσο και των πολυεθνικών εταιριών, που «έβαλαν πλάτη», όπως τους είχε ζητήσει ο τέως Υπουργός κ. Πλεύρης.

Βέβαια η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά το clawback του 2022 – χωρίς τα επιπλέον 50 εκατ. ευρώ που θα πρόσθετε η Πολιτεία αν δεν πιανόταν ο στόχος – ένα μέτρο που έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αρθεί, καθώς έχει «ντόμινο» επιπτώσεων στην καθημερινή τους λειτουργικότητα. Υπενθυμίζεται ότι πολλές φαρμακευτικές, υπό την πίεση του μέτρου, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μείωση προσωπικού, προγράμματα εθελούσιας κτλ.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων έχει μειώσει δραστικά τις τιμές σε εκατοντάδες σκευάσματα τόσο των νοσοκομείων, όσο και των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Όπως προκύπτει από την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, για το 2022 το κράτος μείωσε περίπου 424 εκατ. ευρώ την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ και άλλα περίπου 120 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομειακά φάρμακα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κάνοντας λόγο για άθλο.

«Καθώς η δαπάνη του 2021 είχε ξεφύγει αρκετά και λόγω της COVID-19, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κλήθηκε να συμμαζέψει την κατάσταση και πρακτικά ήταν το μόνο εργαλείο του ελληνικού δημοσίου για το συγκεκριμένο project. Μάλιστα όταν είχε αναλάβει η κα Γκογκοζώτου, ως πρόσωπο που έχαιρε της εμπιστοσύνης του κ. Πλεύρη, πολλοί έλεγαν ότι η χώρα δεν πρόκειται να πιάσει τον στόχο», μας έλεγαν χαρακτηριστικά.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Πιο συγκεκριμένα υπήρξε μείωση 84 εκατ. ευρώ στην υπέρβαση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2022 σε σχέση με αυτήν του 2020 και αύξηση περίπου 20 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη δαπάνη των νοσοκομείων.

Η εξέλιξη αυτή «αφήνει χώρο» στην πρόσβαση των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες, εκτιμούν πηγές του Υπουργείου Υγείας.

Εδώ και περίπου δύο εβδομάδες έχουν ξεκινήσει οι επαναδιαπραγματεύσεις για τις τιμές 20 περίπου κατηγοριών φάρμακων των οποίων οι συμφωνίες λήγουν τέλος του 2023, ενώ αναμένεται να προστεθούν και νέες κατηγορίες προς διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, εξήγησαν ότι δεν μπορεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων να είναι το μόνο εργαλείο και ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να προστεθούν φίλτρα στη συνταγογράφηση. Φυσικά θα πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις συνταγές με επιβολή προστίμων, εφόσον χρειάζεται.

Διαβάστε επίσης

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η ζωή ως vegan, ο γιος της και οι επόμενες επενδύσεις-έκπληξη

Μητσοτάκης: Με μισθό Γενικού Γραμματέα πλέον οι αμοιβές διοικητών νοσοκομείων

Αντιγριπικό εμβόλιο: Από αύριο χωρίς συνταγή, μικρό για την ώρα το ενδιαφέρον