Το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατά του κορονοϊού μειώνει κατά 67% τη μετάδοση του ιού από την πρώτη δόση, σύμφωνα με ανάλυση των κλινικών δοκιμών.

Σ’ αυτή η μελέτη της Οξφόρδης, η οποία θα πρέπει να εξετασθεί από ομοτίμους πριν δημοσιευθεί, αναφέρεται πως, όχι μόνο οι άνθρωποι που εμβολιάζονται είναι προστατευμένοι από τη νόσο, αλλά είναι λιγότερο πιθανό και να μεταδώσουν τον κορονοϊό σε άλλους.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, ο Άντριου Πόλαρντ, εξήγησε σήμερα στο BBC πως αυτό το εμβόλιο μπορεί να έχει «τεράστιο αντίκτυπο» όσον αφορά τη μετάδοση, διευκρινίζοντας πάντως πως αυτά τα τεστ είχαν πραγματοποιηθεί πριν από την εμφάνιση των παραλλαγμένων στελεχών και ότι «αυτός ο ιός προσπαθεί με κάθε θυσία να βρει τρόπους για να συνεχίσει να μεταδίδεται».

Η μελέτη δείχνει αποτελεσματικότητα 76% κατά των μολύνσεων έπειτα από μια πρώτη δόση, η οποία διατηρείται για τρεις μήνες. Η αποτελεσματικότητα σκαρφαλώνει στο 82% έπειτα από μια δεύτερη δόση του εμβολίου, που χορηγείται τρεις μήνες αργότερα.

«Η μελέτη στηρίζει με κατηγορηματικό τρόπο τη στρατηγική που εφαρμόζουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Δείχνει σ’ ολόκληρο τον κόσμο πως το εμβόλιο της Οξφόρδης λειτουργεί καλά».

Η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία ενέκρινε εμβόλια ήδη από τον Δεκέμβριο και αποφάσισε να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, έχει επικριθεί, ιδιαίτερα από τη Γαλλία. Αντίθετα με το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν συνιστούν τη χορήγηση του εμβολίου στους ανθρώπους κάτω των 65 ετών, έστω κι αν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων το ενέκρινε για όλους τους ενηλίκους.

Η βρετανική κυβέρνηση, η οποία έχει χορηγήσει μια πρώτη δόση σε σχεδόν 10 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζει στον εμβολιασμό για να επιτραπεί μια έξοδος από το αυστηρό lockdown που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει πληγεί σκληρά από τον ιό που έχει στοιχίσει τη ζωή εκεί σε περισσότερους από 108.000 ανθρώπους.

«Αν αυτά τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση στο βαθμό που λέγεται ότι τη μειώνουν, αυτό σημαίνει πως η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα είναι δυνατή νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήταν αν θα έπρεπε να περιμένουμε τη συλλογική ανοσία», σχολίασε η δρ. Γκίλις Ο’ Μπράιαν-Τιρ, πρώην πρόεδρος της Σχολής Φαρμακευτικής Ιατρικής. «Αυτό θα ήταν το Ιερό Δισκοπότηρο της παγκόσμιας ανάπτυξης των εμβολίων», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Έσοδα τουλάχιστον 15 δισ. δολαρίων το 2021 αναμένεται να φέρει το εμβόλιο

Βρετανία: Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι κατά 76% αποτελεσματικό για 3 μήνες μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης