• Pharma & Health

    Πως το υπουργείο Υγείας διαλύει την αγορά των καινοτόμων φαρμάκων

    • NewsRoom

    κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ


    «Ταφόπλακα» για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποτελεί η επικείμενη ψήφιση της τροπολογίας για την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνσή τους με τέλος εισόδου 25% για όλα τα νέα φάρμακα.

    Η νέα τροπολογία, η οποία τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό αναμένεται να πλήξει σοβαρά τόσο τον φαρμακευτικό κλάδο όσο και τους  Έλληνες ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να περιμένουν έως και 2,5 χρόνια, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα.

    Η είδηση προκάλεσε την έκτακτη δήλωση του προέδρου του ΣΦΕΕ Πασχάλη Αποστολίδη,  στο συνέδριο του Health Daily  για τις Πολιτικές του Καρκίνου: «Τα νέα είναι πολύ άσχημα για τον κλάδο του φαρμάκου. Στη χώρα μας η εφαρμογή του νέου συστήματος αποζημίωσης 9-6-3 δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στις νέες θεραπείες, πολλώ δε μάλλον όταν το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να φέρει απόψε για ψήφιση στη Βουλή νέα τροπολογία, η οποία προβλέπει την αναδρομική επιπλέον επιβάρυνση με 25% τέλος εισόδου, με ισχύ από 1/1/2017, για όλα τα νέα φάρμακα που αποζημιώνονται. Το Υπουργείο μας κάλεσε αιφνιδίως σήμερα στις 17:00 για να μας ανακοινώσει μία ειλημμένη απόφαση, η οποία αναμένεται να πλήξει σοβαρά τον κλάδο και να έχει μεγάλες συνέπειες στις φαρμακευτικές εταιρείες και τον ασθενή στην Ελλάδα».

    Επιπλέον τόνισε ότι οι ασθενείς πλέον μπορεί να περιμένουν έως 2,5 χρόνια για να έχουν πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Παράλληλα, η συνεισφορά των φαρμακευτικών εταιριών αυξάνεται συνεχώς, με ένα στα τρία φάρμακα να προσφέρεται δωρεάν, εξαντλώντας τα ήδη ξεπερασμένα όρια τους. «Απαραίτητη προϋπόθεση συνεπώς για την προστασία της απρόσκοπτης πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στις καινοτόμες και αναγκαίες θεραπείες είναι η υλοποίηση των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων όπως, η σύσταση φορέα Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η πλήρης λειτουργία Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών, η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων καθώς και ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης», τόνισε ολοκληρώνοντας ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ασφυκτικές οι πιέσεις στις τιμές των γενοσήμων
     
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LEO Pharma: Δεύτερη παγκοσμίως στον τομέα της διαφάνειας των κλινικών μελετών
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επιστροφή του Ιωάννη Βλόντζου στο τιμόνι της Merck Ελλάδος



    ΣΧΟΛΙΑ