Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Pharma & Health

Ανατιμολογήσεις φαρμάκων: Ποιο έχει τη μεγαλύτερη αύξηση, τι θα γίνει με τη δαπάνη

Αντιικά φάρμακα

Οι ανατιμολογήσεις φαρμάκων έχουν άμεση επίπτωση στη φαρμακευτική δαπάνη και φέρνουν νέες τιμές σε 923 σκευάσματα. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζει σκεύασμα με δραστική ουσία την τυροθρισίνη, από 0,96 ευρώ ανέρχεται στα 5,26 ευρώ. Πρόκειται για ένα δερματολογικό αντιβιοτικό, του οποίου η παραγωγή και η διακίνηση δεν ήταν βιώσιμες.

Να αναφέρουμε μερικά ακόμη παραδείγματα.

Αντιφλεγμονώδες φάρμακο με δραστική ουσία την πρεδνιζολόνη αυξάνεται από 1,01 ευρώ στα 4,63 ευρώ.

Φάρμακο για το νευρικό σύστημα με δραστική ουσία την αλοπεριδόλη θα πωλείται από τον Σεπτέμβριο (εφόσον προηγηθεί η άμεση έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης) προς 12,35 ευρώ, από 2,7 ευρώ που πωλείται σήμερα.

Σκεύασμα με βάση το τρανεξαμικό οξύ θα διατίθεται στην τιμή των 23,88 ευρώ από 5,29 ευρώ που πωλείται σήμερα.

Άλλο φάρμακο για το νευρικό σύστημα με τη δραστική ουσία διαζεπάμη θα πωλείται στα 9,95 ευρώ από 2,28 ευρώ.

Ανατιμολογήσεις φαρμάκων: Πού φθάνουν οι αυξήσεις

Οι αυξήσεις, που προκύπτουν, για 843 σκευάσματα είναι άνω του 1%. Για περίπου 700 από αυτά η αύξηση είναι πάνω από 10% και κατά 20% και πλέον αυξάνονται 570. Επιπλέον σε περίπου 100 φάρμακα η τιμή υπερδιπλασιάστηκε, ενώ σε ένα η αύξηση έφθασε το 448%.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, οι αυξήσεις θα επιτρέψουν τη βιωσιμότητα των φθηνότερων σκευασμάτων στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι πολλά φάρμακα κινδύνευαν με άμεση απόσυρση κι έτσι οι ασθενείς ή αγόραζαν το φάρμακό τους πιο ακριβά ή το έπαιρναν μέσω του ΙΦΕΤ, κάτι που συνοδευόταν από μεγάλη οικονομική επιβάρυνση. Πλέον με τις ανατιμολογήσεις αναμένεται να υπάρξει μια σχετική εξοικονόμηση.

Τι θα γίνει με τη φαρμακευτική δαπάνη

Οι νέες ανατιμολογήσεις έχουν άμεση επίπτωση στη δημόσια και στην ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ: «Οι αναπροσαρμογές τιμών αποσκοπούν στην κάλυψη της ανάγκης διατήρησης στην αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων, τα οποία έχουν πολυετή κυκλοφορία και έχουν αποδεδειγμένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διασφαλίζοντας, έτσι, την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές τους αγωγές, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρήματα από τη φαρμακευτική δαπάνη, τα οποία θα μπορέσουν να διατεθούν σε νέες καινοτόμες θεραπείες».

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αύξηση της συνολικής δαπάνης είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 60 εκατ. θα αφορούν στην επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ και τα 30 εκατ. ευρώ στους ασφαλισμένους πολίτες.

Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση αναμένεται να υποστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback.

Διαβάστε επίσης

Μ. Τσατσαρώνης: Απόλυτα ελεγχόμενες οι ελλείψεις φαρμάκων – Έρχονται επενδύσεις 50 εκατ.

Προϊόντα αυτοφροντίδας: Εκτόξευση των πωλήσεων – 1,2 δισ. τον χρόνο ο τζίρος

ΣΦΕΕ – Καινοτόμες θεραπείες: Τι έδειξαν 4 νέες μελέτες, οικονομικά στοιχεία