ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χωρίς μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις προτίθεται να ξεκινήσει τη “θητεία” του ως CEO της Pfizer Inc ο Θεσσαλονικιός Άκης Μπουρλάς (Albert Bourla), μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από την 1/1/2019.
Τα «χαρτιά» του άνοιξε ο ίδιος, την Τρίτη, κατά την παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας για το 3ο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες περί επικείμενων mega deals, με την AstraZeneca ή την Allergan.
Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η Pfizer στερείται οικονομικής ικανότητας. Για την ακρίβεια, ο επερχόμενος CEO διαβεβαίωσε ότι ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός έχει την οικονομική δύναμη να προχωρήσει σε οποιαδήποτε εξαγορά επιθυμεί, εντούτοις, σε αυτή τη φάση, επιλέγει να αποφύγει τα ρίσκα που συνεπάγονται τέτοιου είδους επιχειρηματικές κινήσεις.
Ο κος Μπουρλάς τόνισε ότι η Pfizer εισέρχεται σε μια περίοδο «σταθερής ανάπτυξης», κατά την οποία θα επικεντρωθεί στα υπό έρευνα και ανάπτυξη φάρμακά της καθώς και στα λανσαρίσματα των νέων προϊόντων της στην αγορά.
Το χρονικό αυτό διάστημα θα αποτελέσει ουσιαστικά μια περίοδο προετοιμασίας την οποία θα διαδεχθεί μια περίοδος ανάπτυξης, που θα ξεκινήσει μετά το 2020.
Στο μεταξύ, η εταιρεία θα εξακολουθήσει να αξιολογεί μικρότερες συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ή το χαρτοφυλάκιο με τα υπό ανάπτυξη προϊόντα της.
Τα τελευταία χρόνια, η Pfizer έχει υποστεί πρωτοφανείς απώλειες «αποκλειστικότητας» (λήξη πατέντας) στο χαρτοφυλάκιό της. Ωστόσο, ο Έλληνας CEO εκτιμά ότι οι απώλειες θα περιοριστούν από το φάρμακο Lyrica, του οποίου οι πωλήσεις στις ΗΠΑ έφτασαν τα 3,46 δισ. δολάρια, πέρυσι, αλλά πρόκειται να χάσει την προστασία της πατέντας του στη χώρα τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά, σε δύο χρόνια, ο αντίκτυπος από τα γενόσημα θα σταθεροποιηθεί και θα αναδειχθούν αρκετά από τα εν δυνάμει πρωτοπόρα προϊόντα της εταιρείας, που βρίσκονται ήδη στην αγορά ή υπό έρευνα, τα οποία περιλαμβάνουν συνολικά 15 δυνητικά blockbusters σε πέντε χρόνια.
Πριν ξεκινήσουν τα υπό έρευνα προϊόντα να αποδίδουν, η ανάπτυξη της εταιρείας θα προέρχεται από το φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού Ibrance και τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας Xeljanz – τα δύο προϊόντα που ενθουσιάζουν περισσότερο τον επερχόμενο CEO, αν και αμφότερα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των αναλυτών για το τρίτο τρίμηνο.
Ειδικότερα, το Ibrance εμφάνισε πωλήσεις ύψους 1,03 δισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 17%, παρόλο που στις Η.Π.Α. σημειώθηκε μείωση κατά 5 εκατ. δολάρια. Εκτός των ΗΠΑ, οι πωλήσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης στην Ευρώπη και της πρόσφατης εκτόξευσης στην Ιαπωνία.
Οι πωλήσεις του Xeljanz για το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 24%, φτάνοντας τα 432 εκατομμύρια δολάρια. Ένα άλλο φωτεινό σημείο ήταν το Inflectra (βιοομοειδές του Remicade) του οποίου οι πωλήσεις ανήλθαν στα 166 εκατομμύρια δολάρια κατά 3ο τρίμηνο (αύξηση 48%).
Ο κ. Μπουρλάς έχει, επίσης, αυξημένες προσδοκίες από την αγορά της Κίνας, η οποία εκτιμά ότι έχει μεγάλες δυνατότητες, κυρίως όσον αφορά την επιχείρηση των καθιερωμένων προϊόντων και γενοσήμων.
Από το 2019, η Pfizer Inc θα έχει έναν νέο CEO, μια νέα εταιρική δομή και μια νέα ομάδα διαχείρισης. Ο νέος CEO, ο οποίος μέχρι το τέλος του 2018 θα εκτελεί χρέη Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO), προετοιμάζει ήδη το έδαφος, λαμβάνοντας μέτρα για την απλοποίηση της οργάνωσης, την αύξηση του ελέγχου των δαπανών, την εξοικονόμηση πόρων και την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτός είναι ο Έλληνας που αναλαμβάνει τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας παγκοσμίως
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δημήτρης Γιαννακόπουλος στο mononews: «Η ΒΙΑΝΕΞ είναι και θα παραμείνει στην κορυφή της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραιτήθηκε ο CEO της Pfizer
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φαρμακοβιομηχανία: Πλησιάζει η 3η κρίση του ΣτΕ για το Claw-Back – Τι εκτιμούν οι νομικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Σταϊκούρας: Με τις ανέπαφες πληρωμές εκπληρώνεται ένας από τους στόχους για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών
- OΑΣΑ: Ανέπαφες πληρωμές με τραπεζική κάρτα στα ΜΜΜ με το tap2ride
- JPMorgan: Ρεκόρ κερδών το 2024 – Στα $58,5 δισ.
- Ρωσία-Ουκρανία: Οι δύο χώρες προχώρησαν σε ανταλλαγή 25 αιχμαλώτων πολέμου