• Pharma & Health

    Άδωνις Γεωργιάδης: Οικονομική ελάφρυνση στα νοσοκομειακά φάρμακα

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, (Πηγή: moh.gov.gr)


    Μετά τον… σεισμό, που προκάλεσε το ύψος του clawback για το α’ εξάμηνο του 2023 στις φαρμακευτικές εταιρείες (έως 83%), ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε έκτακτες παρεμβάσεις – τονωτικές ενέσεις για όσες φαρμακευτικές έχουν νοσοκομειακά φάρμακα.

    Σε χθεσινή του συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων από τον χώρο του φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF, ΣΑΦΕΕ), παρουσία του Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη και του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρη Αγγέλη, ο κ. Γεωργιάδης άκουσε με προσοχή τις ενστάσεις των εκπροσώπων του φαρμάκου.

    Έδειξε να αντιλαμβάνεται πλήρως την πρόσθετη επιβάρυνση, που επιφέρουν οι υπέρογκες επιστροφές, λένε οι πληροφορίες, για τούτο και ανέλυσε κάποια μέτρα, που προτίθεται να λάβει το προσεχές διάστημα.

    Μέτρα ελάφρυνσης για τα νοσοκομειακά φάρμακα

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:

    Με έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομικών ενισχύεται ο προϋπολογισμός του 2023 κατά 20 εκατ. ευρώ.

    Ενισχύεται ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων για τα φάρμακα κατά 33 εκατ. ευρώ.

    Από την αλλαγή στα ποσοστά των εκπτώσεων στο clawback για τα φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα, το clawback για τα σκευάσματα, που κοστίζουν πάνω από 30 ευρώ, θα μειωθεί κατά 20 εκατ. ευρώ.

    Οι παρεμβάσεις του Υπουργού Υγείας αναμένεται να επιφέρουν μια ελάφρυνση της τάξης των 70-73 εκατ. ευρώ για το 2023, οπότε το clawback θα κατέβει περίπου στο 77%.

    Για το 2024 ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι θα μειωθεί η δαπάνη και θα είναι λιγότερες οι επιστροφές, που θα κληθούν να δώσουν στο κράτος οι φαρμακευτικές εταιρείες.

    Πηγές από το περιβάλλον του Υπουργού ανέφεραν ότι ευελπιστεί να εξοικονομηθούν αρκετά εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΦΕΤ.

    Ανακοινώσεις για την υπερσυνταγογράφηση

    Ο Υπουργός Υγείας και οι στενοί του συνεργάτες είχαν βάλει τον τελευταίο καιρό σε υψηλή προτεραιότητα τα «καυτά» θέματα της φαρμακευτικής πολιτικής. Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις συζητούσαν τους τρόπους να «συνέλθει» η φαρμακευτική δαπάνη, που έχει ξεφύγει, αλλά και για το τι θα γίνει με τα νοσοκομειακά φάρμακα και τις νέες καινοτόμες θεραπείες.

    Σήμερα ο κ. Γεωργιάδης παραχωρεί συνέντευξη τύπου για την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης μέσω των νέων συστημάτων της ΗΔΙΚΑ.

    Η υπερσυνταγογράφηση ήταν μέχρι πρότινος «καυτή πατάτα», μιας και τα μέτρα που εφαρμόζονταν, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

    Ο Υπουργός αναμένεται να αναφερθεί στο σύστημα ασφαλείας με γραπτό μήνυμα στο κινητό των ασφαλισμένων (ΟΤΡ), κάθε φορά που θα λαμβάνουν κάποια ιατρική συνταγή – διαδικασία με την οποία είναι εξοικειωμένοι οι χρήστες του web banking.

    Πριν από αυτό, κάθε γιατρός θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει την σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα με την εκάστοτε διάγνωση, προκειμένου αμέσως μετά να γράψει τις συνταγές με τις θεραπείες.

    Παράλληλα οι έλεγχοι στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα συνεχιστούν, προκειμένου η «τσιμπίδα» να πιάσει όλους όσοι συνταγογραφούν φάρμακα, χωρίς αυτά να χρειάζονται.

    Διαβάστε επίσης

    Κλινικές μελέτες: Η ευκαιρία για την Οικονομία, τα κριτήρια επιλογής των χωρών και τα οφέλη για τους ασθενείς

     



    ΣΧΟΛΙΑ