Την αισιοδοξία του ότι το clawback του 2025 για τις φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι καλύτερο από του 2024 εξέφρασε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Επιπλέον αποκάλυψε ποια νέα εξέταση θα μπει στο πρόγραμμα “Προλαμβάνω”.

Ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι η μείωση του clawback ως τώρα δεν είναι μεγάλη, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει πρόοδος.

1

“Δεν πανηγυρίζω, ξέρω ότι δεν υπήρξε μεγάλη μείωση. Το ’25, το ’26, το ’27 θα δείτε λεφτά”, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στα στελέχη των πολυεθνικών εταιρειών.

Έρχεται νέα εξέταση στο “Προλαμβάνω”

Τόνισε ότι στην Ελλάδα η πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προανήγγειλε την παρουσίαση μιας νέας μελέτης, που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Επιπλέον ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να ενταχθεί νέα εξέταση στο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων “Προλαμβάνω”, που αφορά στη χρόνια νεφρική νόσο.

“Θα εξετάσουμε με την αναπληρώτρια Υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, το ενδεχόμενο να εντάξουμε την κρεατινίνη για τη χρόνια νεφρική νόσο στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικών καρδιολογικών εξετάσεων, που είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Το μνημόνιο συνεργασίας

Ο Υπουργός απάντησε και για το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στη φαρμακοβιομηχανία και στην Πολιτεία, βάζοντας σαφή όρια στις πιέσεις, που επί μακρόν προσπαθούν να ασκήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Διασαφήνισε δεν μπορεί και άρα δεν πρόκειται να μπει δέσμευση για το ύψος του clawback, καθώς για το Εθνικό Λογιστήριο του κράτους η δέσμευση σημαίνει άγνωστη φαρμακευτική δαπάνη.
“Δεν μπορεί να γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο, γιατί θα έρθουν μετά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα πάνε στο ακραίο σενάριο και θα πέσει έξω το σύνολο του κράτους”, εξήγησε.
Και πρόσθεσε: “Από τη μία είναι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του κράτους και από την άλλη η φαρμακοβιομηχανία, που έχει ταλαιπωρηθεί. Οι πολυεθνικές έδειξαν υπευθυνότητα και παρόλο που ταλαιπωρήθηκαν, δεν απέσυραν φάρμακα, αν και θα μπορούσαν. Αυτό τις τιμά. Με καλή διάθεση και με διαφάνεια θα γίνει (σ. σ. το μνημόνιο συνεργασίας)”.

Τι θα γίνει με τα καινοτόμα φάρμακα

Ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σειρά πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, οδηγώντας στην κινητοποίηση επενδύσεων 1,6 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας, ενώ μιλώντας ειδικά για το Ταμείο Καινοτομίας ή Μεταβατικής Αποζημίωσης, στόχος του οποίου είναι να προσφέρει μία τριετή πρόβλεψη, εκτίμησε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα μπορέσει να παρουσιάσει το τελικό σχήμα στην αγορά.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι θα απαιτηθεί διαβούλευση με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθούν πόροι που θα φθάνουν περί τα 100 εκατ. ετησίως.

Εξήγησε την ανάγκη να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας, καθώς “το κακό παρελθόν της χώρας μας αναγκάζει να έχουμε περισσότερους ελέγχους”.

Αναφερόμενος στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ για τα νέα φάρμακα, σημείωσε πως οι χρηματοδοτήσεις εκεί προσελκύουν την καινοτομία, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να εισαγάγει το 75% των φαρμάκων που καταναλώνεται στην γηραιά ήπειρο.