ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη Δευτέρα θα αρχίσουν να φθάνουν τα σημειώματα για το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτό ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην καθιερωμένη εκδήλωση της ΠΕΦ για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να αποδίδουν, καθώς τα ποσά, που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος οι φαρμακευτικές για το β’ εξάμηνο του 2023, θα είναι μικρότερα από τα προηγούμενα.
«Λίγο πριν έρθω εδώ, έλαβα από την ΕΚΑΠΥ τα τελικά σημειώματα του 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο. Από Δευτέρα θα τα λάβουν οι εταιρείες. Μέσος όρος τελικά του 2023 για το νοσοκομειακό φάρμακο θα είναι σκάρτο ένα 70%, 5 μονάδες κάτω από ό,τι το είχαμε υπολογίσει.
Δεν θα υπάρχει σε κανέναν πάνω από 78%, αυτό θα είναι το μέγιστο. Το 83% ,84% και 85% τελικώς απεφεύχθησαν με τα μέτρα που πήραμε», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ά. Γεωργιάδης – ΠΕΦ: Τα προβλήματα που λύθηκαν
Ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την περηφάνια του, όπως είπε, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να επιλύσει πολλά προβλήματα.
«Αντεστράφη και, μάλιστα, με μεγάλη ταχύτητα ένας κύκλος μεγάλης παρακμής. Αυτή η κυβέρνηση έλυσε προβλήματα 30 χρόνων», είπε χαρακτηριστικά.
«Είδαμε αύξηση των εξαγωγών, δηλαδή πραγματική ανταγωνιστικότητα, όχι με αύξηση της δημόσιας δαπάνης, όπως γινόταν παλιότερα.
Πήραμε σημαντικά μέτρα για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυξήθηκαν οι τιμές στα λεγόμενα φθηνά φάρμακα και οι ασθενείς βρίσκουν φάρμακα, που δεν έβρισκαν και, μάλιστα, σε καλές τιμές. Φροντίσαμε με τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης να ελέγξουμε τη δαπάνη.
Όλα γίνονται στο φως και καθαρά. Καταφέραμε, δε, να συγκρατήσουμε σε έναν βαθμό αδιανόητο τη φαρμακευτική δαπάνη του 2024», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι είναι πάρα πολύ περήφανος που υλοποίησε το 95% όσων είχε υποσχεθεί έναν χρόνο πριν στην ίδια εκδήλωση της ΠΕΦ.
Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το 2023 η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ήταν 1.520 εκατ. ευρώ και το 2024 έκλεισε στα 1.490 εκατ.
«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το clawback του 2024 να είναι εξαιρετικά χαμηλότερο από τα προηγούμενα. Τα μέτρα, που λαμβάνουμε, δουλεύουν. Βέβαια δεν τα καταφέραμε στον έλεγχο των ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους), δεν καταφέραμε εκεί να μειώσουμε τη δαπάνη κάτω από τον μέσο όρο που είχαμε θέσει, αλλά εκεί μην μας πιάνει μαύρη απελπισία», είπε ο Υπουργός.
Ο στόχος για το 2025
Αναφερόμενος στον μεγάλο του στόχο για το 2025, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι αυτός αφορά στο σπάσιμο της δαπάνης.
«Αυτό θα είναι το πρώτο μέτρο, αλλά δεν θα είναι το μόνο», όπως εξήγησε.
Αυτό είναι κάτι, που το έχει ξαναπεί άλλωστε. Στην κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ πριν από λίγο καιρό είχε, επίσης, αναφερθεί στο σπάσιμο της δαπάνης το 2025 για on-patent, off-patent και γενόσημα.
«Θα γίνει και δεν θέλω να ευνοήσω κάποια πλευρά. Στόχος είναι τα κανάλια να φτάσουν σε ισότιμο clawback προς τα κάτω», είχε δηλώσει.
Επανέλαβε, εξάλλου, ότι το κατάλληλο φάρμακο πρέπει να δίνεται στον κατάλληλο ασθενή στην κατάλληλη τιμή και έδωσε έμφαση στις καινοτόμες θεραπείες.
Το μνημόνιο συνεργασίας
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε και για το 3ετές μνημόνιο συνεργασίας της Πολιτείας με τις φαρμακευτικές εταιρείες, ανακοινώνοντας ότι άμεσα θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της αγοράς φαρμάκου για να το προχωρήσουν.
«Δεν καταφέραμε ακόμη να το υπογράψουμε, όμως πέρα από τη δική μου ευθύνη, ευθύνη έχει και η βιομηχανία, γιατί από τον Οκτώβριο δεν έχουν στείλει τα κείμενα για να τα επεξεργαστούμε, έχουν στείλει λίγα και αποσπασματικά. Το θέμα με ενδιαφέρει και θα τους καλέσω να δούμε μαζί αυτά τα κείμενα», είπε.
ΠΕΦ: Ενίσχυση της εθνικής Οικονομίας
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους πιο ισχυρούς μοχλούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
«Ζητάμε επαρκή χρηματοδότηση, ώστε το κράτος να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Έχουμε «τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ. Να δοθούν κίνητρα για τη χρήση των γενόσημων, να υπάρξει εγχώριος δείκτης προστιθέμενης αξίας για όλους, Έλληνες και ξένους. Αν δεν υπάρχει ανάπτυξη, αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, τότε δεν θα υπάρχει κοινωνική συνοχή. Αυτό είναι το μοντέλο, στο οποίο πιστεύουμε και πρέπει υπερκομματικά να το υπηρετήσουμε», διασαφήνισε ο κ. Τρύφων.
Επανέλαβε ότι πλέον στη χώρα λειτουργούν 10 νέα εργοστάσια με 60 νέες παραγωγικές γραμμές, που εξελίσσονται σε κόμβους (όπως αυτά της Τρίπολης) και προσφέρουν 12.000 υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας με πολύ καλή προοπτική για τις νέες και τους νέους που εργάζονται εκεί.
«Η ΠΕΦ ενισχύει την εθνική οικονομία και καλύπτει τις ανάγκες για φάρμακο σε 8,5 εκατομμύρια πολίτες», κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)