ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η φαρμακευτική δαπάνη και οι παρεμβάσεις, που χρειάζονται, προκειμένου να περιοριστεί το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) απασχόλησαν την ευρεία σύσκεψη που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών.
Ο Υπουργός έδωσε στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης και πρόβλεψης της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, αλλά οι φαρμακευτικές μάλλον δεν εντυπωσιάστηκαν, καθώς βλέπουν ότι όλο περιμένουν κάτι να γίνει, αλλά τίποτα δεν γίνεται. Οι εκπρόσωποι του κλάδου λένε ότι ο Άδωνις είναι doer, αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα τα πράγματα κυλούν «βασανιστικά αργά».
Την αβεβαιότητα πυροδότησε και το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για την υπέρβαση της δαπάνης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ούτε είπε πότε οι εταιρείες θα λάβουν τα σημειώματα για τις επιβαρύνσεις (clawback και rebate) της προηγούμενης χρονιάς.
Πάντως ο ίδιος από την πλευρά του δηλώνει ευχαριστημένος από τα μέτρα, τα οποία έχουν ληφθεί, λέγοντας ότι θα αποδώσουν σύντομα.
Χίλια χρόνια clawback;
Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ, ο κ. Γεωργιάδης είπε χαριτολογώντας, προκαλώντας γέλια και σχόλια:
«Το clawback δεν θα καταργηθεί ούτε μετά από χίλια χρόνια, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά εύχομαι να πέφτω έξω».
Και πρόσθεσε: «Χάρη στην ύπαρξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας μεγαλώνει το ανάστημά μου, όταν εκπροσωπώ τη χώρα μας στο εξωτερικό…
Πριν από τέσσερα χρόνια θεσπίσαμε το επενδυτικό clawback. Έχουμε προσφέρει πραγματική βοήθεια για να δημιουργηθούν επενδύσεις, που την εξαετία 2020-2026 ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Άρα με αυτό μας το εργαλείο εμπράκτως αποδείξαμε ότι πιστεύουμε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ότι επενδύουμε στο μέλλον της».
Η φαρμακευτική δαπάνη
Στην ευρεία συνάντηση, που έγινε χθες στο Υπουργείο Υγείας, ανακοινώθηκε ότι από σήμερα δίνεται η δυνατότητα για μεγαλύτερη πρόσβαση στα στοιχεία, που διαθέτει η πλατφόρμα (ΚΜΕΣ) του ΕΟΠΥΥ. Έτσι οι εταιρείες θα βλέπουν με μεγαλύτερη σαφήνεια πώς κινείται η αγορά και ποια σκευάσματα συνταγογραφούνται και πωλούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και της κοινότητας.
Υπενθυμίζουμε ότι οι εταιρείες είχαν πρόσβαση σε στοιχεία, αλλά σε μια πιο περιορισμένη βάση. Πλέον θα μπορούν να βλέπουν περισσότερες κατηγορίες πληροφοριών, αλλά όχι σε πεδία όπου υπάρχουν μοναδικά σκευάσματα και τίθεται θέμα ανταγωνισμού.
Σχετικά με την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι κατά το πρώτο δίμηνο η αγορά φαρμάκου κινήθηκε με υψηλό ρυθμό αύξησης, που ξεπερνούσε το 14,9% ,για να καμφθεί στη συνέχεια, κλείνοντας στο τέλος του πρώτου πενταμήνου του 2024 στο περίπου +9,6%. Στόχος είναι η χρονιά να κλείσει με αύξηση της τάξης του 7%.
Διαβάστε επίσης:
Γεωργιάδης: Νέα κίνηση για την ελάφρυνση του clawback
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πόσο θα κοστίσουν στο κράτος οι δωρεάν εξετάσεις, τι θα πάρουν οι πάροχοι
Ξεκίνησε μίνι ανασχηματισμός στην Υγεία – Σε ποιους Οργανισμούς θα γίνουν σαρωτικές αλλαγές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί