• Business

    Pfizer: Θετική ανταπόκριση από πειραματικό φάρμακο κατά της θανατηφόρου «καρκινικής καχεξίας»

    • NewsRoom
    Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και CEO Pfizer

    Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και CEO Pfizer


    Θετικά ανταποκρίθηκε σε κλινικές δοκιμές ένα πειραματικό φάρμακο της Pfizer, για μια θανατηφόρο πάθηση η οποία οδηγεί τους καρκινοπαθείς στην ανορεξία και την απώλεια βάρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του φαρμακευτικού κολοσσού.

    Οι ασθενείς που πάσχουν από ένα σύνδρομο που ονομάζεται “καρκινική καχεξία” και έλαβαν τη θεραπεία της Pfizer, παρατήρησαν βελτιώσεις στο σωματικό τους βάρος, τη μυϊκή μάζα, την ποιότητα ζωής και τη σωματική τους λειτουργία.

    Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για το φάρμακο – ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται Ponsegromab – ώστε να γίνει η πρώτη θεραπεία που θα εγκριθεί στις ΗΠΑ, ειδικά για την περίπτωση της  συγκεκριμένης πάθησης.

    Σημειώνεται ότι ο όρος “καρκινική καχεξία” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνδρομο το οποίο συναντάται πολύ συχνά στους ογκολογικούς ασθενείς και έχει ως κύρια γνωρίσματα την ανορεξία, τον πρόωρο κορεσμό, την απώλεια βάρους και μυϊκής μάζας καθώς επίσης και την εμφάνιση αναιμίας και οιδημάτων.

    Το σύνδρομο επηρεάζει περίπου 9 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και το 80% των ασθενών με καρκίνο που πάσχουν από αυτήν αναμένεται να φύγουν από τη ζωή εντός ενός έτους από τη διάγνωση, υποστηρίζει εταιρεία.

    Οι πάσχοντες, δεν καταναλώνουν αρκετή τροφή για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του σώματός τους, ενώ το σύνδρομο οδηγεί σε σημαντική απώλεια λίπους και μυών, αφήνοντάς τους αδύναμους, κουρασμένους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ανίκανους να ολοκληρώσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, καρκινική καχεξία έχει ένας καρκινοπαθής που έχει απωλέσει το 5% του σωματικού τους βάρους ή και περισσότερο τους τελευταίους έξι μήνες, και παράλληλα έχει κάποια άλλα συμπτώματα όπως κόπωση.

    Σύμφωνα με την Pfizer, δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές παρενέργειες στους ασθενείς που χορηγήθηκε το φάρμακο.

    Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία εμφανίστηκαν στο 8,9% των ατόμων που έλαβαν placebo και στο 7,7% εκείνων που έλαβαν τη θεραπεία με το φάρμακο της Pfizer.

    Η εταιρεία παρουσίασε τα δεδομένα το Σάββατο στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας 2024, ένα συνέδριο για την έρευνα για τον καρκίνο που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

    Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν επίσης στο The New England Journal of Medicine.

    Στο συνέδριο, ο φαρμακευτικός κολοσσός ανέφερε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει μελέτες το 2025, που θα χρησιμοποιηθούν για την υποβολή της αίτησης έγκρισης.

    Ταυτόχρονα, η εταιρεία ανέφερε ότι μελετά το ponsegromab και σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, οι οποίοι μπορεί επίσης να υποφέρουν από καχεξία, ωστόσο, δε αποκάλυψε την εκτιμώμενη ευκαιρία εσόδων από το φάρμακο, σε περίπτωση που εγκριθεί και για άλλες χρήσεις.

    Διαβάστε επίσης: 

    Θεσσαλονίκη: Η επένδυση της Pfizer εμπόδιο στο brain drain

    Άδωνις Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουμε κάνει 25.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία – Τι θα γίνει με τις εφημερίες

    Pfizer: Ετοιμάζει χάπι κατά της παχυσαρκίας για να χτυπήσει το Ozempic



    ΣΧΟΛΙΑ