Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Pfizer: Στο στόχαστρο ακτιβιστή επενδυτή – Η Starboard Value απέκτησε μερίδιο 1 δισ. δολ. στην εταιρεία

Άλμπερτ Μπουρλά

Άλμπερτ Μπουρλά, Πρόεδρος και CEO Pfizer

To αμερικανικό fund Starboard Value, που λειτουργεί ως ακτιβιστής επενδυτής, απέκτησε μερίδιο ύψους περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Pfizer και επιδιώκει να συμβάλει στην προσπάθεια ανάκαμψης του φαρμακευτικού κολοσσού που αντιμετωπίζει προβλήματα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το bloomberg.

Η Starboard έχει προσεγγίσει τα πρώην στελέχη της Pfizer, Ian Read και Frank D’Amelio για να βοηθήσουν στις προσπάθειές της, και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν, δήλωσε πρόσωπο που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Δεν είναι σαφές με ποια ιδιότητα θα συμμετάσχουν. Ο Read ήταν διευθύνων σύμβουλος της Pfizer από το 2010 έως το 2018 και επέλεξε τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Albert Bourla ως διάδοχό του. Ο D’Amelio ήταν οικονομικός διευθυντής της εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, από το 2007 έως το 2021.

Τα ακριβή σχέδια της Starboard και η εμπλοκή της με την εταιρεία δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρα. To αμερικανικό fund διαπίστωσε ότι οι επενδυτές και οι αναλυτές είναι απογοητευμένοι από τους συνεχείς αγώνες της εταιρείας μετά την πανδημία, αναφέρουν οι πηγές.

Η Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Starboard δεν μπορούσε να επικοινωνήσει άμεσα για να σχολιάσει.

Η φαρμακοβιομηχανία αγωνίζεται να βρει την επόμενη μεγάλη επιτυχία της. Το εμβόλιο για τον Covid-19 που λάνσαρε η Pfizer υπερδιπλασίασε τα έσοδά της, σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 από 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αλλά η ζήτηση για τα προϊόντα της εποχής της πανδημίας έχει έκτοτε μειωθεί δραματικά.

Δεν έχει πείσει τους επενδυτές

Η Wall Street δεν έχει ακόμη πειστεί ότι η Pfizer θα μπορέσει να αντικαταστήσει τα τεράστια έσοδα της από την πανδημία.

Η μετοχή της υποχωρεί περισσότερο από 50% από το υψηλό που κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2021. Φέτος σημειώνει μικρή πτώση σχεδόν 1% έναντι ανόδου 21% του δείκτη S&P 500.

«Δεν είναι υπερβολικά περίεργο να δούμε μια εταιρεία όπως η Starboard να κάνει μια προσπάθεια να αλλάξει την πορεία της εταιρείας», δήλωσε ο ειδικός της Mizuho στον τομέα της υγείας Jared Holz σε σημείωμά του το βράδυ της Κυριακής. «Η όλη ιδέα της επιθετικής στρατηγικής επιχειρηματικής ανάπτυξης της PFE και η έλλειψη απόδοσης (μέχρι στιγμής) είναι πιθανότατα ένας από τους σημαντικότερους λόγους πίσω από τη συμμετοχή της Starboard».

Η φαρμακοβιομηχανία έχει βάλει στο στόχαστρο τον καρκίνο, αποκτώντας μια πολλά υποσχόμενη σταθερή σειρά αντικαρκινικών φαρμάκων μετά την εξαγορά της Seagen Inc. πέρυσι, ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αποτυχημένες προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός χαπιού για την παχυσαρκία και νωρίτερα φέτος με την αποτυχία της μεγάλης δοκιμής μίας πειραματικής γονιδιακής θεραπείας για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne.

Πιο πρόσφατα, η Pfizer ανακοίνωσε την παγκόσμια απόσυρση ενός φαρμάκου για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία. Το φάρμακο αυτό προήλθε μέσω της εξαγοράς της Global Blood Therapeutics από την Pfizer το 2022 έναντι 5,4 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για μία από την σειρά εξαγορών που η Starboard θεωρεί ότι έφεραν φτωχά αποτελέσματα, δήλωση πηγή. Άλλες πρόσφατες εξαγορές περιλαμβάνουν την Biohaven για 11,6 δισ. δολάρια και την Arena Pharmaceuticals για 6,7 δισ. δολάρια.

Τον Μάιο, η Pfizer ξεκίνησε ένα σχέδιο περικοπής κόστους με στόχο την εξοικονόμηση 1,5 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2027. Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η Starboard συγκρίνει τα σημερινά προβλήματα της Pfizer με την πιο θετική πορεία που είχε υπό την προηγούμενη ηγετική ομάδα της.

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Θετική ανταπόκριση από πειραματικό φάρμακο κατά της θανατηφόρου «καρκινικής καχεξίας»

mpox: Ο ΠΟΥ ενέκρινε το PCR τεστ της Abbott για ταχεία διάγνωση

Novo Nordisk: Γιατί το Ozempic πωλείται πανάκριβα στις ΗΠΑ σε σχέση με την Γερμανία