Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Pfizer: «Εμφύλιος» στη φαρμακοβιομηχανία με τον Μπουρλά στο στόχαστρο ακτιβιστών

Αλμπερτ Μπουρλά: Η Pfizer προσδοκά να παράγει 80 εκατομμύρια δόσεις του χαπιού της κατά της Covid-19

Αλμπερτ Μπουρλά

Δεν έχει περάσει ούτε μία εβδομάδα από τότε που ο ακτιβιστής επενδυτής Starboard Value μπήκε στη Pfizer με μερίδιο 1 δισ. δολάρια. Πολλοί είχαν προβλέψει ότι ο CEO Αλμπέρ Μπουρλά θα δεχθεί τους επόμενους μήνες ισχυρές πιέσεις, στη σκιά μίας αδύναμης απόδοσης της εταιρείας, ύστερα από την επιτυχημένη περίοδο της πανδημίας.

Οχτώ ημέρες μετά και η πρώτη μάχη ήδη δόθηκε, με νικητή σύμφωνα με το Bloomberg τον Μπουρλά.

Η συμμαχία που ανετράπη

Μία ιστορία από συμμαχίες, γκρίνιες και τρικλοποδιές εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στην ισχυρή φαρμακοβιομηχανία των 165 δισ. δολαρίων.

Οι Ian Read και  Frank D’Amelio, πρώην διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής της Pfizer αντίστοιχα, φαίνεται ότι βρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεχείς συνομιλίες με την Starboard, για αλλαγές στην εταιρεία.

Οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» σε αρκετά σημεία, ασκώντας κριτική στις πρωτοβουλίες της εταιρείας τους τελευταίους μήνες, με τις φήμες ακόμα και για απομάκρυνση κορυφαίων στελεχών – με το όνομα του Μπουρλά να κυριαρχεί στα σενάρια- να οργιάζουν.

Με τον Μπουρλά να αντιμετωπίζει τον ακριβιστή επενδυτή αύριο για πρώτη φορά, τα δύο στελέχη της εταιρείας φαίνεται ότι στο παρά πέντε έκαναν στροφή στηρίζοντας ξαφνικά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer.

Η ιστορία συνεχίστηκε με μία καταγγελία της Starboard ότι η Pfizer απείλησε με περικοπές στα μπόνους τους τα δύο στελέχη, με αποτέλεσμα αυτά να αλλάξουν στάση.

Το πλούσιο παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στη Pfizer είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί με τις μάχες μεταξύ του Μπουρλά και του ακτιβιστή επενδυτή να συνεχίζονται. Ο Μπουρλά θεωρήθηκε ότι κέρδισε την πρώτη μάχη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα «γλυτώσει» από τον έλεγχο του ακτιβιστή για τα πεπραγμένα του στην ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.

Η βουτιά από την κορυφή

Μία ματιά στα στοιχεία της εταιρείας εξηγεί το γιατί: οι μετοχές της φαρμακοβιομηχανίας έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% από τα τέλη του 2021, όταν η Pfizer βρισκόταν στο ζενίθ της, την περίοδο κυκλοφορίας του εμβολίου κατά του Covid στην αγορά.

Ο Μπουρλά είχε ποντάρει σε μία μακρά περίοδο ευημερίας όπου η εταιρεία θα συνέχιζε να επενδύει και να κερδίζει από εμβόλια και θεραπείες για τον Covid. Αυτό δεν επαληθεύτηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία να υποστεί σημαντική βουτιά στις πωλήσεις και τα κέρδη της.

Οι επενδυτές σε όλο αυτό το σκηνικό δεν αντέδρασαν ψύχραιμα με τον Μπουρλά να βρίσκεται στο στόχαστρο και καμία από τις δεσμεύσεις του για περικοπές να μην μπορεί να κατευνάσει το αρνητικό κλίμα των αγορών έναντι της Pfizer.

Τις πταίει

Σε όλα αυτά προστίθεται και μία αποτυχημένη προσπάθεια της εταιρείας να λανσάρει ένα χάπι κατά της παχυσαρκίας, καθώς κυνηγούσε ένα μερίδιο από την πίτα δισεκατομμυρίων της αγοράς που αναπτύσσεται για την μείωση του βάρους.

Οι προσπάθειες αυτές έχουν πέσει στο κενό, την ώρα που άλλες εταιρείες όπως η Roche έχουν καταφέρει να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Όλα τα παραπάνω έχουν φέρει σφοδρή κριτική για την πολιτική του Μπουρλά. Ο Mark DesJardine, αναπληρωτής καθηγητής στο Tuck School of Business του Dartmouth College, δήλωσε στο Bloomberg ότι ο Μπουρλά έχει ξοδέψει υπερβολικά πολλά σε συμφωνίες που δεν έχουν αποδώσει. Από την κριτική του πάντως δεν έχει αφήσει εκτός το διοικητικό συμβούλιο της Pfizer, το οποίο –όπως σημειώνει- φέρει μέρος της ευθύνης, καθώς θα έπρεπε να είχε εφαρμόσει πιο αποτελεσματικό έλεγχο για να αποτρέψει την ανεξέλεγκτη έξοδο των δαπανών.

Διαβάστε επίσης:

BMW: O CEO προειδοποιεί – «Μη ρεαλιστικό το σχέδιο πλήρους ηλεκτροκίνησης της ΕΕ»

Βloomberg: Η εποχή διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών τελείωσε – Οι πωλήσεις των κρατικών συμμετοχών και η περίπτωση της Ελλάδας

Βρετανία: Σε χαμηλό 2ετίας η αύξηση μισθών – Σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Νοέμβριο