• Business

    Peugeot: Η γαλλική δυναστεία επεκτείνει τις επενδύσεις της- Η συμμαχία για την ιδιωτικοποίηση της Rothschild

    • NewsRoom
    Robert Peugeot, επικεφαλής της Peugeot Invest

    Robert Peugeot, επικεφαλής της Peugeot Invest


    Μία από τις σημαντικότερες δυναστείες στην Ευρώπη, η οικογένεια Peugeot κέρδισε την προσοχή της επενδυτικής κοινότητας πριν λίγες ημέρες με την ανακοίνωση νέου διαχειριστή στην εταιρεία χαρτοφυλακίου της.

    Η οικογένεια δισεκατομμυριούχων με επικεφαλής της εισηγμένης επενδυτικής εταιρείας Etablissements Peugeot Freres τον 73χρονο Robert Peugeot βρίσκεται σε περίοδο επέκτασης των επενδύσεών τους σε ένα χαρτοφυλάκιο που ήδη έχει συμμετοχές σε περισσότερες από 60 εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες, καθώς και ένα χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών κεφαλαίων και αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων.

    Η Peugeot Invest έχει συμμετοχές με καθαρή αξία περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέσα στο 2023 η ανάκαμψη των μετοχών της ξεπέρασε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κερδίζοντας πάνω από 14%.

    Το στοίχημα της Rothchild

     Η αλλαγή φρουράς στη διαχείριση έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία τρεις μεγάλες γαλλικές οικογένειες συμμαχούν για την ιδιωτικοποίηση της γαλλικής τράπεζας Rothschild & Co. Με τις αγορές να «επιβραβεύουν» την πρωτοβουλία της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου που ηγείται της γαλλικής τράπεζας με άνοδο 20% στην αξία της μετοχής της ύστερα από την ανακοίνωση για τα σχέδια εξόδου από το χρηματιστήριο, τρεις από τις πλουσιότερες δυναστείες της Γαλλίας, μεταξύ αυτών και οι ιδιοκτήτες της Chanel επενδύουν στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Οι οικογένειες Dassault, Peugeot και Wertheimer, μαζί με την Ιταλίδα Giammaria Giuliani, θα στηρίξουν την προσφορά της εταιρείας χαρτοφυλακίου Concordia των Rothschilds ύψους 48,0 ευρώ ανά μετοχή, που αντανακλά μια αποτίμηση περίπου 3,7 δισ. ευρώ για την ιστορική εταιρεία.

    Η Peugeot Invest διεκδικεί έως και το 5,1% της Rothschild & Co. και μία θέση στο εποπτικό συμβούλιο.

    Μία ιστορία 200 χρόνων

    Η αυτοκρατορία των Peugeot άρχισε να χτίζεται το 1810, όταν ένας πρόγονός τους μετέτρεψε έναν ανεμόμυλο σε εργοστάσιο χάλυβα, εξελίσσοντας την επιχείρησή του σε μία από τις πιο εξέχουσες βιομηχανικές δυναστείες της Γαλλίας.

    Η πορεία της εταιρείας  για πάνω από 200 χρόνια περιλαμβάνει μια μακρά πορεία ανάπτυξης που επέζησε από δύο παγκόσμιους πολέμους. Το 1976 αγόρασε τη Citroën και το 1979 την Chrysler Europe.

    Πριν μία δεκαετία, οι αυξανόμενες ζημιές της αυτοκινητοβιομηχανίας οδήγησαν την οικογένεια στο να χάσει τον έλεγχο της εταιρείας, η οποία το 2021 συγχωνεύτηκε με την Fiat Chrysler.

    Οι Γαλλοι Peugeot και οι Ιταλοί Agnelli βρέθηκαν ύστερα από μία συμφωνία να είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ομίλου Stellantis με μάρκες όπως Chrysler, Alfa Romeo, Jeep, Mazerati.

    Με επικεφαλής τον Thierry Mabille de Poncheville, η εισηγμένη επενδυτική εταιρεία των Peugeot ξεκίνησε το 2014 να επεκτείνεται και σε άλλες επενδύσεις πέραν του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, αναβιώνοντας το brand της Peugeot με συμμετοχές  στην  Orpea, εταιρεία κατασκευής οικιακών συσκευών, τη τράπεζα SEB και την εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων LISI.

    Μετά από 18 χρόνια, ο διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας αλλάζει με τον Nicolas Huet, ο οποίος προέρχεται από την εταιρεία επενδύσεων Eurazeo με έδρα το Παρίσι να αναλαμβάνει τα ηνία με επίκεντρο το deal για την ιδιωτικοποίηση της Rothchld.

    Διαβάστε επίσης:

    Η αίσθηση πολυτέλειας των Ρότσλιντ. Μοναδικός πλούτος σε δημοπρασία

    Η Chanel ανοίγει «εστιατόριο αρωμάτων» στο Μπρούκλιν

    Peter Marino: Ποιος είναι ο εκκεντρικός αρχιτέκτονας που ήρθε στην Αθήνα καλεσμένος του Γιάννη και της Δήμητρας Κούστα



    ΣΧΟΛΙΑ