ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα βρεθούν αντιμέτωπες με πλεόνασμα άνω του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα το επόμενο έτος, καθώς η κινεζική ζήτηση συνεχίζει να παραπαίει, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα – την ατμομηχανή των παγκόσμιων αγορών τις τελευταίες δύο δεκαετίες – έχει συρρικνωθεί για έξι συνεχόμενους μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα αυξηθεί φέτος μόλις στο 10% του ρυθμού που σημειώθηκε το 2023, ανέφερε η ΔΟΕ σε μηνιαία έκθεσή της την Πέμπτη.
Το παγκόσμιο πλεόνασμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν ο ΟΠΕΚ+ αποφασίσει να σταματήσει τις μειώσεις στην παραγωγή, κατά την συνεδρίαση του τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Εν μέσω αυτής της παρατεταμένης αδυναμίας της κινεζικής ζήτησης, οι τιμές του αργού έχουν υποχωρήσει κατά 11% από τις αρχές Οκτωβρίου, παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, καθώς οι έμποροι εστιάζουν στην αυξανόμενη παραγωγή στην Αμερική, ανέφερε ο ΙΕΑ με έδρα το Παρίσι. Η πτώση προοιωνίζεται μια «καλά εφοδιασμένη αγορά το 2025», πρόσθεσε.
«Με τους κινδύνους προσφοράς πανταχού παρόντες, μια πιο ήπια ισορροπία θα προσέφερε κάποια αναγκαία σταθερότητα σε μια αγορά που αναστατώθηκε από την πανδημία του Covid, την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και, πιο πρόσφατα, την αυξημένη αναταραχή στη Μέση Ανατολή», ανέφερε ο οργανισμός.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του brent διαπραγματεύονταν την Πέμπτη κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι.
Η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 920.000 βαρέλια ημερησίως φέτος – λιγότερο από το μισό του ρυθμού που σημειώθηκε το 2023 – και θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 102,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ανέφερε. Το επόμενο έτος, η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 990.000 βαρέλια την ημέρα.
«Ο ρυθμός αύξησης κάτω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα και για τα δύο έτη αντικατοπτρίζει τις κατώτερες του επιπέδου παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, με τη απελευθέρωση της συσσωρευμένης ζήτησης μετά την πανδημία, να έχει πλέον ολοκληρωθεί», σύμφωνα με την έκθεση. «Η ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας εκτοπίζει επίσης όλο και περισσότερο το πετρέλαιο στις μεταφορές και την παραγωγή ενέργειας».
Ο οργανισμός προέβλεψε νωρίτερα φέτος ότι η παγκόσμια ζήτηση θα σταματήσει να αυξάνεται αυτή τη δεκαετία εν μέσω της στροφής από τα ορυκτά καύσιμα προς τα ηλεκτρικά οχήματα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Καθώς η αύξηση της ζήτησης παγώνει, οι προμήθειες από παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα πρόκειται να αυξηθούν φέτος και του χρόνου κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, προβλέπει ο οργανισμός.
Ως αποτέλεσμα, οι παγκόσμιες προμήθειες θα υπερβούν τη ζήτηση το επόμενο έτος κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, ακόμη και αν το καρτέλ των 23 χωρών του ΟΠΕΚ+ εγκαταλείψει τα σχέδια για την αποκατάσταση της παραγωγής.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να επαναφέρουν την παραγωγή που έχει σταματήσει από το 2022, αλλά αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την κίνηση αυτή δύο φορές επειδή η αγορά παραμένει τόσο εύθραυστη.
Προς το παρόν σχεδιάζει να ξεκινήσει μια σειρά από μέτριες μηνιαίες αυξήσεις, με μια αύξηση κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο και θα συγκεντρωθεί την 1η Δεκεμβρίου για να επανεξετάσει την απόφαση.
Η γραμματεία του ΟΠΕΚ αναγνώρισε καθυστερημένα την επιβράδυνση της ζήτησης, μειώνοντας τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος κατά 18% κατά τη διάρκεια τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων υποβαθμίσεων.
Παρ’ όλα αυτά, η πρόβλεψή της για αύξηση 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως παραμένει περίπου διπλάσια από τον ρυθμό που βλέπει ο ΔΟΕ και υψηλότερη από τους περισσότερους άλλους παρατηρητές της αγοράς.
Διαβάστε ακόμη:
Safe Bulkers (Πόλυς Β. Χατζηιωάννου): Κέρδη 19 εκατ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο
LVMH: Μυστήρια αποχώρηση στελέχους μετά από 17 χρόνια
Επένδυση 3,5 δισ. δολαρίων των Κινέζων στο λιμάνι στο Περού