Λάτρης των extreme sports, ο αυτοδημιούργητος Τσέχος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου στην Αλάσκα, σε ηλικία μόλις 56 ετών, ήταν ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, που περιφρουρούσε με νύχια και με δόντια την προσωπική του ζωή, αλλά, πάνω από όλα, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και επενδυτής με μια εντυπωσιακή πορεία στον επιχειρηματικό στίβο.
Γεννημένος το 1964 στην τότε Τσεχοσλοβακία, ο Πετρ Κέλνερ σπούδασε Οικονομικά και ξεκίνησε τον εργασιακό του βίο δουλεύοντας ως πωλητής σε μια εταιρεία διανομής εξοπλισμού γραφείου λίγο μετά τα γεγονότα που έμειναν χαραγμένα στην Ιστορία ως «Βελούδινη Επανάσταση», το 1989.
Όταν το κράτος άρχισε να πουλά περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων βιομηχανίες και διυλιστήρια, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ιδιωτικοποίησης που προέβλεπε την ανταλλαγή κουπονιών (voucher) με μετοχές, ο Κέλνερ σύστησε ένα fund, το 1991, και απέκτησε μερίδια σε 202 εταιρείες. Το εν λόγω fund κατέληξε να διαχειρίζεται τα έξι μεγαλύτερα «πακέτα» περιουσιακών στοιχείων που διατέθηκαν προς πώληση εκείνη την εποχή, δημιουργώντας τελικά τον όμιλο που αργότερα έγινε γνωστός ως PPF Group. Έναν όμιλο στον οποίο ο Πετρ Κέλνερ είχε απόλυτο έλεγχο, με τη συμμετοχή του να φτάνει το 99%.
Με vouchers και ένα δάνειο, η PPF άρχισε να συσσωρεύει περιουσιακά στοιχεία και έχτισε τελικά μερίδιο 20% στην Ceska Pojistovna, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας. Υπό τον Πετρ Κέλερ, η ασφαλιστική μετασχηματίστηκε εκ βάθρων, για να γίνει τελικά ο θεμέλιος λίθος πάνω στον οποίο έχτισε την τεράστια περιουσία του. Ο Κέλερ κεφαλαιοποίησε την επένδυσή του το 2013, πουλώντας τις ασφαλιστικές του δραστηριότητες στην ιταλική Generali έναντι 3,3 δισ. δολαρίων.
Μια τεράστια περιουσία
Στο ευρύ χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου PPF περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η Home Credit Group, ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοπιστωτικούς ομίλους της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στα καταναλωτικά δάνεια. Η εταιρεία έχει επεκταθεί επίσης στην Κίνα, το Βιετνάμ, την Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Καζακστάν. Το συνολικό ενεργητικό του ομίλου PPF ανερχόταν, τον Ιούνιο του 2020, στα 44 δισ. ευρώ.
Πριν από τον θάνατο του Κέλνερ, η εταιρεία επενδύσεων είχε στα σκαριά δύο δυνητικά deals που αναμενόταν να έχουν σημαντικότατο αντίκτυπο σε επίπεδο ομίλου. Διαπραγματευόταν την πώληση των τσεχικών και σλοβακικών κλάδων του στη Moneta Money Bank στο πλαίσιο ανταλλαγής μετοχών που θα μπορούσε να δώσει στην PPF τον έλεγχο του τσεχικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Η PPF εξέταζε επίσης το ενδεχόμενο να πουλήσει μειοψηφικό μερίδιο στον όμιλο τηλεπικοινωνιακών υποδομών της, Cetin Group, είτε άμεσα είτε μέσω του χρηματιστηρίου.
Δεν είναι σαφές πώς ο θάνατος του Κέλνερ θα επηρεάσει τα συγκεκριμένα deals.
Αμφιλεγόμενες δραστηριότητες
Αν και ο Πετρ Κέλνερ δεν ασχολείτο ενεργά -όχι τουλάχιστον δημοσίως- με την πολιτική, είχε δεχθεί επικρίσεις για τη δραστηριότητά του στην Κίνα. Ήταν άλλωστε μεταξύ των επιχειρηματιών που συνόδευαν τον Τσέχο πρόεδρο, Μίλος Ζέμαν, υπέρμαχο της δημιουργίας πιο στενών δεσμών με την Κίνα, στα ταξίδια του στο Πεκίνο.
Στα τέλη του 2019, PPF και Home Credit προσπάθησαν να αποκρούσουν τους ισχυρισμούς που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο χρηματοπιστωτικός βραχίονας του ομίλου είχε προσλάβει εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να τον βοηθήσει να βελτιώσει την εικόνα της Κίνας στην Τσεχία. Η Home Credit υποστήριξε τότε ότι στόχος της ήταν απλώς «να εξορθολογίσει τον δημόσιο διάλογο» και «να αποδυναμώσει τις ακραίες θέσεις στη σφαίρα της πολιτικής», παρουσιάζοντας πραγματικά δεδομένα για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τη ζωή στην Κίνα.
Χαμηλό προφίλ
Ο Πετρ Κέλνερ κρατούσε χαμηλό προφίλ δημοσίως και ήταν γνωστό ότι περιφρουρούσε με κάθε δυνατό τρόπο την προσωπική του ζωή.
Οι ετήσιες εκθέσεις της εταιρείας του ήταν μία σπάνια αφορμή για να μοιράζεται τις σκέψεις του για τις επιχειρήσεις και τις προτεραιότητες που είχε ως άνθρωπος.
«Για κάποιον σαν εμένα, που του αρέσει να δημιουργεί και να χτίζει», δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να βλέπει παρακμή και καταστροφή», έγραφε για την επίπτωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον πρόλογό του για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2019. «Είναι κάτι που έχω ζήσει και δει αρκετές φορές», σημείωνε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών