ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και των ζωοτροφών συνεχίζουν να οδηγούν προς τα πάνω τις τιμές σε ένα ακόμη από τα βασικά τρόφιμα που δεν επιβάρυναν σημαντικά τους καταναλωτές.
Το άλλοτε φθηνό κοτόπουλο είναι ακριβότερο σε ποσοστά που ξεπερνούν το 25% σε σχέση με πέρυσι και έπεται νέος κύκλος ανατιμήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το λειτουργικό κόστος και το κόστος των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 70-80% σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν και το λειτουργικό κόστος λόγω ενέργειας έχει ξεπεράσει το 20-30% σημείωσε στο περιθώριο συνέντευξης τύπου, ο Θάνος Αγγελάκης, διευθύνων σύμβουλος της Αγγελάκη ΑΕ και πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Πτηνοτροφίας.
Οι ανατιμήσεις που έχει κάνει η εταιρεία από αρχές του χρόνου είναι στο 15-17% και αναμένονται νέες ανατιμήσεις έως το τέλος του 2022.
Σε νέο γύρο ανατιμήσεων προχωρά και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος». Τα προϊόντα της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 12% φέτος και έρχεται δεύτερη αύξηση 8% έως το τέλος του χρόνου εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους που εκτοξεύει τα λειτουργικά έξοδα.
Στο φάσμα των ανατιμήσεων είναι το σύνολο των βασικών ειδών διατροφής. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 σε ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), σε κρέατα (+17,1%), σε αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), σε έλαια και λίπη (25,5%), σε καφέ-κακάο-τσάι (12,5%), αλλά και σε φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα. Και βέβαια, ήδη, με βάση πληροφορίες από στελέχη της αγοράς υπάρχει πίεση από προμηθευτές για ανατιμήσεις σε βασικά είδη, (χαρτικά, τυροκομικά, άλευρα κτλ) που ξεπερνούν το 20%.
Σύσκεψη Γεωργιάδη με στελέχη της αγοράς
Το θέμα της ακρίβειας θα απασχολήσει και σύσκεψη που θα έχει αύριο με στελέχη της αγοράς, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.
Όπως είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Σκοπός μας είναι να δούμε τι αυξάνεται λογικά, τι δεν μπορεί να αποφευχθεί και τι είναι υπερβολικό». Ο υπουργός ανέφερε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πρόσθεσε: «μην περιμένετε με έναν μαγικό τρόπο να μην έχουμε αυξήσεις στον πλανήτη τον Οκτώβριο του 2022. Αυτό που προσπαθούμε είναι να αφαιρέσουμε το κομμάτι της αισχροκέρδειας.
Το φαινόμενο της μείωσης των συσκευασιών ώστε να έχουν μικρότερη ποσότητα προϊόντος, φαινόμενο που αρχίζει και παίρνει ευρύτερες διαστάσεις, ο υπουργός είπε ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα, το οποίο όμως βρίσκεται ήδη, εδώ και δύο εβδομάδες, στο μικροσκόπιο των ελέγχων της ΔΙΜΕΑ. «Στα προϊόντα που έχουμε θεσπίσει πλαφόν κέρδους, κάποιοι μείωσαν την ποσότητα. Είναι παράνομο, οι έλεγχοι που κάνουμε με τη ΔΙΜΕΑ είναι εστιασμένοι σε αυτό που γίνεται. Η εταιρεία άλλαξε τη συσκευασία, η εταιρεία ελέγχεται», σημείωσε σχετικά ο υπουργός ενώ επεσήμανε ότι, «μεσολαβεί μεγάλος χρόνος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και να μπει το πρόστιμο».
Διαβάστε επίσης
Αγγελάκης: Το σχέδιο για διπλασιασμό του τζίρου σε μια πενταετία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προσβλέπει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν
- Στέφανος Γκίκας από Ζάκυνθο: «Δρομολογούμε σημαντικά λιμενικά έργα στα νησιά μας, που θα φέρουν αλματώδη ανάπτυξη»