Είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας που ξεκίνησε προ δεκαπενταετίας, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται στα 530 εκατ. ευρώ, αλλά είχε μπλοκάρει εξαιτίας της σύνδεσής του με την εκτροπή του Αχελώου, η οποία είχε καταπέσει στο ΣτΕ. Πρόκειται για την υδροηλεκτρική μονάδα της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα, στα Τρίκαλα, που όπως φαίνεται εισέρχεται στην τελική φάση, ώστε μέσα σε δύο χρόνια περίπου από σήμερα να ξεκινήσει επιτέλους η λειτουργία της.

Το έργο βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μέτρων, ενώ η έκταση της λεκάνης του φράγματος είναι 633 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το όφελος από την παραγόμενη ενέργεια αναμένεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ για πλήρη απόσβεση θα απαιτηθούν πάνω από 20 χρόνια.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Πύλης Κώστα Μαράβα και του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη, ξεκαθάρισε ότι με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων από το ΥΠΕΝ το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από την εκτροπή του Αχελώου και καθίσταται πλέον «αμιγώς ηδροηλεκτρικό», ικανοποιώντας απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ.

Στην περιοχή έχουν ήδη επενδυθεί περισσότερα από 530 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, το οποίο όπως εκτιμάται, ύστερα από την υπογραφή της ΑΕΠΟ, στους επόμενους 25 μήνες πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία, παράγοντας 362GWh καθαρής ενέργειας κάθε χρόνο – ίση με όση απαιτείται για την ηλεκτροδότηση ενός νησιού όπως η Κέρκυρα. Όπως υπογραμμίστηκε, κομβικής σημασίας για την αποπεράτωση του έργου είναι η επιτάχυνση των απαλλοτριώσεων, καθώς και η απαιτούμενη μετεγκατάσταση κατοίκων της περιοχής, όπου θα γίνουν τα έργα.

Δικαίωμα αποζημίωσης

Όπως εξήγησε ο κ. Φάμελλος, στην ΑΕΠΟ λαμβάνεται υπόψη η σχετική μελέτη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβλέπονται με τους πλέον προηγμένους τεχνολογικά όρους οι συνθήκες ευστάθειας, ενώ άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις. Μάλιστα, πρόκειται να ενσωματωθεί πολεοδομικό σχέδιο του δήμου Πύλης, ενώ θα συνταχθεί πολεοδομική μελέτη για την αναβάθμιση του οικισμού. Με ευθύνη του δήμου Πύλης θα γίνει η ρυμοτόμηση, και πλήρης αποζημίωση και για το κατακλυζόμενο τμήμα, καθώς επίσης και για τους θύλακες του μη κατακλυζόμενου.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα αποζημίωσης θα έχουν και όσοι κάτοικοι επιθυμούν από το μη κατακλυζόμενο τμήμα να αποχωρήσουν. Με ευθύνη της ΔΕΗ πρόκειται να κατασκευαστούν μάλιστα τα έργα υποδομής όπως ο οδοφωτισμός και η ύδρευση για να μεταφερθούν οι κάτοικοι που θα αιτηθούν την μετεγκατάστασή τους.

Απαιτούνται ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε την κοινωνική αποκατάσταση της περιοχής, ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ενώ όπως έκανε γνωστό, η εταιρεία με βάση τη σύμβαση υποχρεούται να παρέχει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου προς τους κατοίκους που πρόκειται να μετεγκατασταθούν. «Για οποιαδήποτε προβλήματα, ο φορέας του έργου οφείλει να αποκαταστήσει τη ζημιά, ενώ τα μέτρα προσδιορίζονται στην ΑΕΠΟ, και ικανοποιούν κοινωνικά ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά στην περιοχή», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, τόνισε ότι «το φράγμα της Μεσοχώρας, οφελεί και δε βλάπτει κανέναν», χαρακτηρίζοντάς την ΑΕΠΟ το ως ένα ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση του έργου. Σε σχέση με τις καθυστερήσεις ανέφερε: «αυτή η παθογένεια να γίνει μάθημα, προκειμένου να αλλάξει η κακονομία και η πολυνομία», προσθέτοντας ότι χρειάζεται «να προχωρήσουμε γρήγορα για να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος».

Παναγιωτάκης: Ιστορική ημέρα

Ο πρόεδρος ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης έκανε λόγο για «ιστορική μέρα τόσο για την ΔΕΗ όσο και για την περιοχή». Όπως έκανε γνωστό, η εταιρεία που έχει ήδη δαπανήσει 531 εκατομμύρια για το φράγμα, πρόκειται το προσεχές διάστημα να δαπανήσει επιπλέον 20 εκατομμύρια για επισκευές και επιπλέον 80 εκατομμύρια για τις απαλλοτριώσεις και τον οικισμό. «Για ένα έργο που έχουμε κατασκευάσει εδώ και 15 χρόνια, επιτέλους δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να αρχίσει να αποδίδει για την επιχείρηση και για την τοπική κοινωνία», ανέφερε.

Όπως είπε, όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις, τόσο πιο γρήγορα θα λειτουργήσει το έργο. Όπως έκανε γνωστό, τον Ιούλιο του 2019 αναμένεται να έχει αρχίσει η έμφραξη του φράγματος και ύστερα θα αρχίσει πιλοτικά η λειτουργία, ωστόσο όπως είπε, με υπεραισιόδοξη προοπτική μπορεί το έργο μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί και τον Αύγουστο του 2018.

«Οι όροι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που θα θιγούν είναι πρωτότυποι και σε θετική κατεύθυνση προς όφελός τους. Και οποιαδήποτε ζητήματα χρειαστούν να αντιμετωπιστούν, θα επιλυθούν με διάλογο», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χοντραίνει η κόντρα για Α. Γεωργίου: Στο Eurogroup οι αποφάσεις, λέει η Κομισιόν

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με διψήφιο ρυθμό «τρέχουν» οι αφίξεις τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια το πρώτο εξάμηνο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:«Φορτώνουν» με 500 εκατ. ευρώ τις πιστωτικές κάρτες για την εξόφληση φόρων