ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Άρωμα γυναίκας» λοιπόν σε έναν νευραλγικό χώρο που απαιτεί ευελιξία στους χειρισμούς, μέθοδο και σχεδιασμό με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Έναν Τομέα που αποτελεί «κέντρο γνώσης» και ταυτόχρονα συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις διαφορετικές επιχειρησιακές μονάδες της τράπεζας.
Η κα Μανιάτη είναι Βοηθός Γενικός Διευθυντής και όπως λέει η ίδια: «το χώρο της Οργάνωσης τον αγαπώ βαθιά. Τόσο γιατί μου έδωσε τη δυνατότητα να ασχολούμαι συνεχώς με διαφορετικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθοδολογίες, όσο και για τις προκλήσεις με τις οποίες με έφερε αντιμέτωπη, μέσα από τις οποίες έμαθα, μεταξύ άλλων, να ξεπερνώ τον εαυτό μου. Είναι γεγονός, και κάτι που προσωπικά μου ταιριάζει, το ότι δουλεύοντας στην Οργάνωση αποκτάς διαρκώς καινούργιες γνώσεις, τις οποίες καλείσαι στη συνέχεια να μετουσιώσεις και να εφαρμόσεις σε πράξη».
«Είμαι γέννημα θρέμμα Eurobank», συμπληρώνει. «Ξεκίνησα πριν από 27 χρόνια, ως αναλυτής μηχανογραφικών έργων. Στα χρόνια που ακολούθησαν, πέρασα όλα τα στάδια της ιεραρχίας μέχρι σήμερα, όπου πλαισιώνομαι από μία ομάδα που αποτελείται από 100 συνεργάτες».
-Τι είναι όμως ο Τομέας Οργάνωσης και γιατί είναι σημαντικός, ρωτάω την κα Μανιάτη, και μου απαντά πως:
«Η Οργάνωση είναι ένα knowledge Hub αλλά και ο συνδετικός κρίκος μέσα στην Τράπεζα.
«Κάτι που δίνει στιγμιαία αλλά παραστατικά σε κάποιον μία εικόνα για το τι πρεσβεύει η Οργάνωση και χαρακτηρίζει τη δουλειά μου στην Eurobank θα μπορούσε να είναι η φράση “Connecting the Dots”. Λειτουργούμε ως σύνδεσμος, μεταξύ των μονάδων της Τράπεζας για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων τους, είτε αυτά αφορούν σε συστημικές, είτε σε διαδικαστικές και κανονιστικές υποχρεώσεις που έχουν γίνει πολύ σύνθετες και έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κυρίως κρίσης. Σχεδιάζουμε μαζί με τις μονάδες νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τα συστήματα και τα λειτουργικά μοντέλα της Τράπεζας, εισάγοντας και χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους ανάλυσης και εργασίας όπως το design thinking, το agile, τα RPAs και το Change Management. Παράλληλα με όλα αυτά, κομμάτι της Οργάνωσης αποτελεί και το BCP – δηλαδή το πλαίσιο δημιουργίας συστημάτων πρόληψης και ανάκαμψης για την επιχειρησιακή συνέχεια μετά από κάποιο κρίσιμο περιστατικό – καθώς και το Regulatory Unit, το οποίο λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος για τα κανονιστικά έργα ανάμεσα στις Αρχές και τις μονάδες της Τράπεζας. Αν θελήσουμε να το κάνουμε εικόνα, θα έλεγα ότι αν δούμε την Τράπεζα ή έναν οποιονδήποτε μεγάλο οργανισμό σαν μια αλυσίδα, η Οργάνωση είναι οι βασικοί κρίκοι που συγκρατούν την αλυσίδα και την κάνουν απολύτως λειτουργική.
Ερώτηση: Μιλήσατε για «κέντρο γνώσης», δηλαδή;
Απάντηση: Είμαστε ένας τομέας που υποστηρίζει ενεργά την ευελιξία, την εποικοδομητική αλλαγή και την έννοια της συνεχούς εκπαίδευσης. Πιστεύω ακράδαντα ότι η διαρκής εκπαίδευση αποτελεί μονόδρομο για να προχωρήσει κάποιος μπροστά και να μπορέσει να βοηθήσει, συνολικά, τον Οργανισμό. Αυτή είναι η κουλτούρα που καλλιεργώ στην ομάδα μου και με βάση αυτή πορεύομαι κι εγώ. Και με την αφορμή αυτή θα προσθέσω πόσο καταλυτικό θεωρώ το ρόλο που έχει η Οργάνωση στη δημιουργία, συνολικά, μιας σύγχρονης κουλτούρας, που αποτελεί κομβικό σημείο για την εξέλιξη και επιτυχία κάθε οργανισμού.
Η σύνθετη γνώση, μαζί με την εμπειρία, αλλά και τη φαντασία είναι το εργαλείο για να κάνεις προβολή στο μέλλον. Να διαβάσεις εγκαίρως και σωστά που πάνε τα πράγματα. Παρθενογένεση δεν υπάρχει, λέει χαρακτηριστικά η κα Μανιάτη.
– Αντιλαμβάνομαι πως η Οργάνωση είναι το «κλειδί» για να προχωρήσεις στο αύριο, λέω στην κα Μανιάτη και της ζητώ να μιλήσουμε για προκλήσεις και για διαχείριση κρίσεων, όπως αυτή της πανδημίας.
Εκείνη μου απαντά:
-Η Eurobank στις κρίσεις, όποιες και αν είναι αυτές –capital controls, covid 19-, γίνεται μία γροθιά και «τρέχει» για να αντιμετωπίσει το όποιο πρόβλημα.
Η διαχείριση της πανδημίας ήταν μία πολύ ισχυρή και ιδιαίτερη εμπειρία, λέει και συνεχίζει:
-Ήταν πρωτοφανής η πρόκληση που αντιμετωπίσαμε σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του COVID-19, η οποία θεωρώ ότι με μεγάλο αγώνα και προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία καθώς η ομάδα μας λειτούργησε προληπτικά και συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των αλλαγών που απαιτήθηκαν για τη διαχείριση της κρίσης. Είναι σημαντικό και αποτελεί μια σημαντική ένδειξη για τη συνολική προσπάθεια που έγινε, το ότι η Eurobank αναδείχθηκε Distinguished Crisis Leader για το 2020 από το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό Global Finance, στο πλαίσιο του προγράμματος Outstanding Crisis Leadership 2020. Είμαστε η μοναδική ελληνική τράπεζα που απέσπασε αυτή τη διάκριση, για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.
Μέσα σε μία βδομάδα είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε πως το 80% των εργαζομένων ήταν σε τηλεργασία και, θέλω να τονίσω, πως η απόλυτη προτεραιότητα μας εκείνη τη δύσκολη στιγμή, ήταν η διασφάλιση της υγείας του προσωπικού μας και η προστασία των πελατών μας.
Δεν έχω αντιμετωπίσει λίγες προκλήσεις όλα αυτά τα χρόνια και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε έναν δυναμικά εξελισσόμενο Οργανισμό, συμπληρώνει η κα Μανιάτη. Έχω συμμετάσχει στο σύνολο των μεγάλων έργων, είτε αυτά αφορούσαν συγχωνεύσεις και αλλαγές συστημάτων στην Ελλάδα είτε το εξωτερικό που σίγουρα αποτελεί πιο σύνθετο έργο και λόγω απόστασης και λόγω διαφορετικών μοντέλων και συστημάτων αλλά και διαφορετικής κουλτούρας των ανθρώπων.
Ο τομέας της Οργάνωσης είναι δημιουργικός και δυναμικός, συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
Όμως ποια είναι η Πέννυ Μανιάτη στην προσωπική της ζωή;
«Είμαι στην Eurobank 27 χρόνια. Μεγάλωσα και εξελίχθηκα μέσα σε αυτά τα χρόνια. Παράλληλα με τη δουλειά, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου, γνώρισα συνεργάτες με τους οποίους περάσαμε δύσκολες αλλά και, ειλικρινά, ωραίες στιγμές…, παντρεύτηκα. Όλα αυτά τα χρόνια, η εργασία μου στην Eurobank αποτελούσε κεντρικό και ιδιαίτερα σημαντικό πυλώνα στη ζωή μου».
Μιλάμε αρκετή ώρα, η σύνδεση στο webex είναι συχνά προβληματική. Η εικόνα όμως «παγώνει» στο χαμόγελο της, όταν μιλά για τον άντρα της, τον Γιάννη, που είναι σύμβουλος διαχείρισης ασφαλίσιμων κινδύνων και μου εξηγεί την εξειδίκευση του στον τομέα του ρίσκου και πως αυτό βοηθά στη σωστή διαχείριση των οικονομικών και του κινδύνου , είτε πρόκειται για ιδιώτες, είτε για επιχειρήσεις. «Είμαστε 21 χρόνια μαζί και έχουμε περάσει πολλά. Πάντα με στηρίζει. Κι εγώ όμως. Είμαι περήφανη για εκείνον», λέει και συνεχίζει:
«Οι δύο αγάπες της ζωής μου είναι ο άντρας μου ο Γιάννης και ο Ερμής, ένα υπέροχο boxer, ένας χαζοκούταβος, τους οποίους η αλήθεια είναι ότι η πανδημία μου έδωσε την ευκαιρία να τους χαρώ πάρα πολύ. Ο Ερμής μας έμαθε να ζούμε τη στιγμή…»
Της αρέσει το κάμπινγκ, «είμαι free spirit, το όνειρο μου είναι να δουλεύω από τροχόσπιτο και να γυρίζω τον κόσμο..».
Για την Πέννυ είναι σημαντικό να εξελίσσεσαι συνεχώς: Τα πράγματα αλλάζουν με ταχύτητα, ποτέ δεν ξέρεις το επόμενο βήμα και η εκπαίδευση είναι σημαντική ακριβώς για να μπορείς να είσαι συμβατός με τις αλλαγές.
«Μένω στη Νέα Σμύρνη και η καθημερινότητά μου στο συγκρότημα της Τράπεζας στη Νέα Ιωνία, όπου βρίσκεται το γραφείο μου, έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από την τηλεργασία, κάτι που ήθελα να δω και να βιώσω από πρώτο χέρι εφόσον ένα μεγάλο μέρος του δυναμικού της τράπεζας κλήθηκε να προσαρμοσθεί στις νέες συνθήκες εργασίας. Έτσι, το φόντο μου σε επαγγελματικές συναντήσεις έγινε ο διάδρομος γυμναστικής, αγαπημένος φίλος, σταθερή αξία στη ζωή μου, λέει με χιούμορ και συμπληρώνει:
Στον ελεύθερο χρόνο μου μ΄ αρέσει να βλέπω βιντεάκια στο ΥouΤube και επειδή είμαι θρασύτατη, επιχειρώ και να κατασκευάσω πράγματα…. Αυτή είναι η αποσυμπίεσή μου, λέει γελώντας.
-Και με την πανδημία πως τα κατάφερες, τη ρωτάω.
Ακόμη και σε μια τέτοια άσχημη συγκυρία, μπορείς να βρεις στοιχεία χρήσιμα, που σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο. η πανδημία μας έδειξε, μας ξαναθύμισε, για την ακρίβεια, ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή, απαντά. Ξαναθυμήθηκα τα χόμπι μου, να φτιάχνω μινιατούρες, άλλαξα (για άλλη μια φορά!) τη διακόσμηση του σπιτιού, έβαψα και τροποποίησα τα έπιπλα του υπνοδωματίου μου, ασχολήθηκα με το μπαλκόνι και τις γλάστρες μου, έκανα pilates παρέα με το YouTube και ξεκαθάρισα τα πράγματά μου κρατώντας μόνο αυτά που έχουν αξία. Βέβαια, για να λέμε και την αλήθεια, μου έλειψαν και αρκετά πράγματα, τα οικογενειακά τραπέζια, οι παρέες, οι βόλτες, να βγω με δύο φίλους και να τσουγκρίσουμε ένα ποτήρι κρασί. Όλα αυτά χωρίς φόβο.
Πριν κλείσουμε τη συζήτηση μας και δώσουμε υπόσχεση να συναντηθούμε στην Πλατεία Νέας Σμύρνης, η Πέννυ αναφέρεται στο “WeShare”, λέγοντας:
Επειδή πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και οφείλουμε να ασχολούμαστε με τα θέματα της κοινωνίας , θα μιλήσω λίγο για το “WeShare”, που έχω τη χαρά να είμαι και μια από τους συνιδρυτές του.
Το “WeShare” αποτελεί μια ομάδα που γεννήθηκε από ανθρώπους της Eurobank, έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και έχει στόχο να μοιράσει, στο μέτρο του δυνατού, βοήθεια και να αποδίδει το πλεόνασμα των δικών της πόρων σε ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας. Κάθε χρόνο «πρωτοστατούμε», σταθερά και με συνέπεια, σε ενέργειες και είμαστε, πάντα, διαθέσιμοι να συνδράμουμε, εφόσον το προστάζουν οι συνθήκες. Κάποιες από τις ενέργειές μας αφορούσαν στην καταστροφή στη Μάνδρα Αττικής, σε προσφυγικές δομές, αλλά και σε περιπτώσεις συνανθρώπων μας που χρειάστηκαν οικονομική ενίσχυση για θέματα όπως, για ιατρικές επεμβάσεις στο εξωτερικό, για στήριξη της οικογένειας του ασθενή κ.λπ. Ότι κάνει κανείς για να βοηθήσει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, είναι σημαντικό. We share λοιπόν και σε πολλά περισσότερα στο μέλλον.