ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
«Είναι ο νέος ποινικός κώδικας, ηλίθιε…»
Αυτή η παραφρασμένη ατάκα του Μπιλ Κλίντον («The economy, stupid») μπορεί να αποδώσει σε αδρές γραμμές τη σκληρή και συνάμα αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι επί μήνες αναρωτιούνται αν θα τιμωρηθούν ποτέ, όπως τους αρμόζει, οι ένοχοι για τη μεγάλη απάτη των Folli Follie. To «όπως τους αρμόζει» δεν έχει πια την ίδια νομική «ένταση» με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Διότι με βάση τους αναμορφωμένους κώδικες της ποινικής δικαιοσύνης, που ήρθαν και ψηφίστηκαν στη Βουλή από την (όπως όλα δείχνουν) απερχόμενη κυβέρνηση του Τσίπρα, τα οικονομικά εγκλήματα πέφτουν πλέον στα μαλακά.
Ανάμεσα στις πάμπολλες υποθέσεις που θα τύχουν των ευεργετημάτων των χαμηλότερων ποινών, είναι και εκείνη της αμαρτωλής εταιρείας των Follie. Συμφερόντων της «αγίας οικογένειας» των Κουτσολιούτσων, εμπλεκόμενης στο μέγα σκάνδαλο της διαχρονικής παραποίησης των οικονομικών στοιχείων του εισηγμένου στο χρηματιστήριο επιχειρηματικού ομίλου, που είχε αναγάγει σε… υψηλή τέχνη την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Χωρίς κανένας από τους εποπτικούς φορείς τις αγοράς να μυριστεί το παραμικρό.
Από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, το πόρισμα «φωτιά» για τη Folli Follie που έχει συντάξει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει διαβιβαστεί σε τακτική ανακρίτρια.
Σε αυτό το 132 σελίδων πόρισμα, αποδίδονται κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες βαρύνουν 13+1 εμπλεκόμενα πρόσωπα. Ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η τριμελής οικογένεια Κουτσολιούτσου. Δηλαδή ο 75χρονος σήμερα ιδρυτής και ακόμη βασικός μέτοχος, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του, Καίτη, και ο 48χρονος γιoς τους, Τζώρτζης.
Ακόμη μέχρι τώρα δεν έχει ξεκινήσει η ανακριτική διαδικασία και η κλήτευση μαρτύρων, αλλά όποτε κι αν συμβεί αυτό, οι προφυλακίσεις βγαίνουν από το κάδρο των εξελίξεων…
Νομικές και δικαστικές πηγές λένε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που τίθεται σε ισχύ από την πρώτη μέρα του ερχόμενου Ιουλίου, αλλά έχει αναδρομική ισχύ και για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν προφυλακίσεις για τους υπαίτιους της απάτης των Folli. Για την ακρίβεια οι περισσότεροι το αποκλείουν… Με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους Κουτσολιούτσους, που θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την «τρυφηλή» καθημερινότητά τους, χωρίς ιδιαίτερα άγχη. Καθώς ακόμη κι αν προκύψει κατηγορία σε βάρους τους, αυτή θα αντιμετωπιστεί σε τακτική δικάσιμο. Όποτε κι αν οριστεί να γίνει και πάντως όχι σύντομα.
Σε αντίθεση με τους λογής-λογής «φτωχοδιάβολους» που συλλαμβάνονται για παραβατικές συμπεριφορές και οδηγούνται άμεσα στις φυλακές, το σκάνδαλο των Follie έχει μια καταφανώς πιο «βελούδινη» αντιμετώπιση. Γιατί το οικονομικό έγκλημα, γίνεται πλέον πιο λάιτ με τους νέους κώδικες, σε ότι αφορά την απόδοση ποινών στους υπευθύνους.
Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το οικονομικό μέγεθος της μεγάλης απάτης «μεταφράζεται» σε απώλειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ για τους μετόχους μειοψηφίας και τους ομολογιούχους της εταιρείας.
Οι απώλειες αυτές είναι 15 φορές μεγαλύτερες σε σύγκριση με την, πριν από τρεις δεκαετίες, καταγεγραμμένη υπεξαίρεση των 100 εκατ. ευρώ (33,5 δισ. δραχμές τότε) από την Τράπεζα Κρήτης του «χρυσοδάκτυλου» Γιώργου Κοσκωτά. Ο οποίος τιμωρήθηκε με 25 χρόνια φυλακή, αλλά αφέθηκε ελεύθερος (τον Μάρτιο του 2001) έχοντας εκτίσει σχεδόν τη μισή από την ποινή που του επιβλήθηκε.
«Σπάνε» τα ισόβια, τι άμυνες έχουν οι επενδυτές
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και σε ό,τι αφορά τη μεγάλη απάτη των Folli Follie, τη μεγαλύτερη της σύγχρονης Iστορίας του ελληνικού χρηματιστηρίου, για κανένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα δεν τίθεται ζήτημα ισοβίων. Διότι αυτά πάνε πλέον περίπατο, αφού ο αναμορφωμένος ποινικός κώδικας διαγράφει την παράμετρο της ισχύουσας επιμέτρησης των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου. Κι έτσι, στο εξής, η λογιζόμενη ως απάτη σε βάρη του Δημοσίου θα συνεπάγεται ποινές από 10 έως 15 χρόνια φυλάκισης.
Στην περίπτωση των Folli Follie, οι εμπλεκόμενοι αντιμετώπιζαν τις βαρύτατες κατηγορίες των καταχραστών, λόγω της απάτης που ζημίωσε τα μετοχικά χαρτοφυλάκια του Δημοσίου, αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Το πόρισμα Δραγάτση κοστολογεί τις απώλειες του υπερταμείου των αποκρατικοποιήσεων στα 9,259 εκατ. ευρώ, ενώ στο 1,4 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.
Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά την απάτη σε βάρος των ιδιωτών μετόχων, οι ποινές για τους υπευθύνους πέφτουν τώρα στα 5 με 10 χρόνια, από τα 20 που ήταν προηγούμενα. Αν όμως από εκείνους που έχασαν λεφτά από την απάτη των Folli δεν υποβληθούν μηνύσεις, τότε παύει να υφίσταται και η συγκεκριμένη κατηγορία… Σαν να μη συνέβη τίποτα δηλαδή… Με το δεδομένο αυτό, η υποβολή μηνύσεων είναι επί της ουσίας μονόδρομος για όσους από τους επενδυτές «κάηκαν» οικονομικά από τις τοποθετήσεις τους, στην εταιρεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Για το σκάνδαλο των Folli, ερευνώνται και οι κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με ιδρυτές το Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, οι οποίοι το αρνούνται. Ακόμη όμως και στο ενδεχόμενο της ενοχής τους, οι ποινές με τον νέο ποινικό Κώδικα, έχουν πέσει στα 5 έως 15 χρόνια, έναντι των 20 που ίσχυε πριν από την αναμόρφωση των κωδίκων. Στους οποίους αναφορικά με τη χειραγώγηση της αγοράς, οι ποινές παραμένουν ίδιες και φτάνουν μέχρι τα 10 έτη φυλάκισης.
Με όλα αυτά τα δεδομένα και με τις εγγενείς δυσκολίες στο να αποδοθούν ευθύνες για τη μεγάλη απάτη των Folli, είναι δύσκολο να προδικαστεί το αν και πότε μπορεί να πάει κάποιος φυλακή. Το πολύ να μείνει μέσα ,είναι για τρία έως πέντε χρόνια, όπως λένε νομικές πηγές, λαμβάνοντας υπόψη τα κάθε είδους ευεργετήματα ή και τους λόγους υγείας, που ανακύπτουν σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος με τους νέους ποινικούς κώδικες, εγείρει ζητήματα και για τους επενδυτές του χρηματιστηρίου. Οι οποίοι μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα, ότι θα πρέπει από μόνοι τους να διακρίνουν τα «άνθη του κακού» που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις εισηγμένες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να μην τις αγγίξουν… Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, μάλλον θα έχει επιδερμικό χαρακτήρα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ούτε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, ούτε οι χρηματιστηριακές αρχές, άρθρωσαν κάποιες ενστάσεις για τους νέους ποινικούς κώδικες που προβλέπουν ποινές- χάδια για το οικονομικό έγκλημα…
«Κρύα κεριά, λιωμένα και κυρτά» κατά πώς λέει και ο Αλεξανδρινός Κωνσταντίνος Καβάφης…