Πέφτουν οι τόνοι της πολύχρονης, ενδοοικογενειακής αντιπαράθεσης, ανάμεσα στους «χρυσούς» αλλά διχασμένους κληρονόμους των Καρέλια

Αν και με το πολύ χρήμα  που είναι χρήμα στη μέση τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρο, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το «σκληρό ροκ» στις σχέσεις των βασικών μετόχων της ιστορικής καπνοβιομηχανίας , δίνει τη θέση του σε ένα ηπιότερο «μπλουζ του αποχωρισμού».

Όλα αυτά απεικονίστηκαν σε σημαντικό βαθμό στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της «Καρέλια» που έγινε στην έδρα της εταιρείας, στην Καλαμάτα. Εκεί έδωσε το παρόν του μόνο το ένα από τα δύο «μπλοκ» των μετόχων. Εκείνο δηλαδή που ασκεί την ( πολλαπλά επιτυχημένη) Διοίκηση της διαχρονικά κερδοφόρου καπνοβιομηχανίας. Πρόκειται για τον Ανδρέα Καρέλια και τον αδελφό του Στάθη, οι οποίοι κατέχουν τις θέσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου και Αντιπροέδρου της εταιρείας, έχοντας κληρονομήσει από τον πατέρα τους (Γεώργιο Α. Καρέλια) το 42,571% των μετοχών. Μαζί τους στη θέση του Προέδρου είναι η μητέρα τους Βικτωρία , που είναι και Πρόεδρος επίσης  στο κοινωφελές ίδρυμα Καρέλια, το οποίο κατέχει ένα επιπρόσθετο μετοχικό ποσοστό 7,15%.

Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση δεν παρέστη το δεύτερο «μπλοκ» των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Αυτό δηλαδή της Ιωάννας Καρέλια και της μητέρας της Ασημίνας Σπυροπούλου, που ελέγχουν το 45,351% των μετοχών ( 31,964% η πρώτη και 13,387% η δεύτερη). Πρόκειται για τη μονάκριβη κόρη και τη σύζυγο του  Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια, που έφυγε αιφνιδίως απ’ τη ζωή το 2009. Αντιπρόεδρου τότε, της καπνοβιομηχανίας, εκ των βασικών της μέτοχων, αλλά και πρώτος ξάδελφος του  ιστορικού της ηγέτη Γιώργου Α. Καρέλια.

Η απουσία από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ιωάννας Καρέλια και της μητέρας της Ασημίνας, συνιστά μια ουσιώδη διαφορά σε σχέση με την περσινή τους στάση. Διότι τότε, επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από δικηγόρους που κατ’ εντολήν τους έδωσαν αρνητική ψήφο σε όλα τα προς συζήτηση θέματα. Τα οποία εν τέλει πέρασαν από τη συνέλευση, καθώς εξασφάλισαν την πλειοψηφία των παρισταμένων μετόχων. Κάτι αντίστοιχο έγινε και χθες, όπου όμως οι αποφάσεις είχαν αυτήν τη φορά την καθολική, αποδοχή των μετόχων. Καθώς εκείνοι που μετείχαν, εξέφραζαν το 52,52% του μετοχολογίου της «Καρέλιας».

Είναι άγνωστο αν η εφετινή «στροφή»  της Ιωάννας Καρέλια και της μητέρας της έχει συγκυριακά χαρακτηριστικά, ή εάν όντως παραπέμπει σε βαθμιαία αποκλιμάκωση της κόντρας. Κάτι που είναι πολύ πιθανό, αν ληφθεί υπόψη ότι πρόπερσι η αντιπαράθεση ήταν σκληρότερη, αφού η παρέμβασή τους είχε οδηγήσει στην (ολιγοήμερη) αναβολή της Γενικής Συνέλευσης…

Εφτά χρόνια «φαγούρας» και αντιπαραθέσεων

Χρονική αφετηρία του συγκρουσιακού κλίματος ανάμεσα στις δύο πτέρυγες των «χρυσών» κληρονόμων ήταν ο Ιούνιος του 2013, όταν μάνα και κόρη τέθηκαν εκτός Διοικητικού Συμβουλίου της «Καρέλια» με απόφαση της γενικής συνέλευσης της εταιρείας, από την οποία εκείνες απείχαν. Παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο οδηγήθηκαν εκτός Δ.Σ. και ποια ήταν η πραγματική αιτία της ρήξης που επήλθε.

Στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του 2014 και του 2015, η Ιωάννα Καρέλια και η μητέρα τη Ασημίνα, συνέχισαν να απέχουν. Από το 2016 όμως η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς μάνα και κόρη «μπλόκαραν» τις διαδικασίες και οδήγησαν σε αναβολή τη γενική συνέλευση. Αμφισβητώντας όλο το περίγραμμα των αποφάσεων, για τις οποίες δεν έδωσαν την έγκρισή τους.

Μερίσματα 249,9 εκατ. ευρώ σε 10 χρόνια.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε το 2017 και το 2018. Από πέρσι όμως η ένταση με τις αναβολές των Γενικών συνελεύσεων άρχισε να αποκλιμακώνεται…

Όπως και να ’χει πάντως και καθώς η Διοίκηση της «Καρέλια» είχε και εξακολουθεί να έχει το πλειοψηφικό «πάνω χέρι» στις Γενικές Συνελεύσεις, οι αποφάσεις περνούν και άπαντες λαμβάνουν τα παχυλά μερίσματα. Εχθροί και φίλοι πάνε στο ταμείο…

Μετά από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Ι. Καρέλια η καπνοβιομηχανία έχει μοιράσει μερίσματα 249,9 εκατ. ευρώ. Μαζί με τα 25,944 εκατ. ευρώ, πρό φόρου, που αποφασίστηκε να δοθούν από τη χθεσινή Γενική Συνέλευση.

Εξ αυτών το μερίδιο της Ιωάννας Καρέλια και της μητέρας της Ασημίνας είναι…113,3 εκατ. ευρώ πρό φόρου ή 97, 3εκατ. ευρώ μετά από τη φορολογία των μερισμάτων.

Τα αναλογούντα μερίσματα για τον Ανδρέα και τον αδελφό του Στάθη είναι 106,4 εκατ. προ φόρου και 91,4 εκατ. μετά από φόρους..

 Από τη άλλη πλευρά τα δικαιώματα του Ιδρύματος Καρέλια μεταφράζονται σε μερισματικά έσοδα 17,9 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία.

Όντως τα λεφτά είναι πολλά, για τους κατά τα άλλα «διχασμένους» κληρονόμους…