ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημοπράτηση της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 138 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή των προσφορών για το σημαντικό αυτό έργο, που θα δώσει περιβαλλοντική και οικονομική «ανάσα» στην Αττική, αναμένεται να γίνει σήμερα.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάδειξη του μειοδότη και έπειτα η ανακήρυξη του αναδόχου. Εφόσον δεν υπάρξουν νέες προσφυγές από μέρους των ενδιαφερομένων εταιρειών, τότε είναι πιθανό εντός του 2022 να υπογραφεί η σχετική σύμβαση και να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου.
Με την εξέλιξη αυτή πέφτει η αυλαία για έναν διαγωνισμό, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί «λάστιχο», καθώς «υπέφερε» από τις συνεχείς παρατάσεις που ήταν αποτέλεσμα των προσφυγών των ενδιαφερομένων σχημάτων στην Αρχή Έγκρισης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) καθώς και τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος και δημοπρατεί τη μονάδα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τον ΕΔΣΝΑ στις αρχές του έτους, αλλά έχει λάβει τέσσερεις παρατάσεις για την τελική υποβολή των προσφορών, ενώ η αγορά παρατηρεί μουδιασμένη τις εξελίξεις, όντας σε επιφυλακή για τυχόν νέες καθυστερήσεις.
Τον «ασκό» του Αιόλου ως προς τις προσφυγές άνοιξαν η ΑΚΤΩΡ, του Ομίλου της Ελλάκτωρ, και η Archirodon, το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους πραγματοποιώντας την πρώτη προσφυγή στην ΑΕΠΠ με αποτέλεσμα η αρχική ημερομηνία υποβολής των προσφορών να μετατεθεί από τις 14 Ιουνίου στις 28 Ιουλίου.
Έπειτα ο ΕΔΣΝΑ προσέφυγε στο ΣτΕ, όπου και δικαιώθηκε ως προς την ακύρωση της προσφυγής, πετυχαίνοντας να συνεχιστεί ο διαγωνισμός, αλλά έπρεπε να γίνουν αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε δύο αποφάσεις του φορέα για εκ νέου αναβολή των ημερομηνιών υποβολής των προσφορών, για τις 20 Οκτωβρίου και τις 8 Νοεμβρίου αντίστοιχα, προκειμένου οι δυνητικοί μνηστήρες να έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους.
Ύστερα ακολούθησε μία νέα προσφυγή στην ΑΕΠΠ από μέρους της αγοράς, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση για ακόμα ένα μήνα και να καταλήξουμε στο σήμερα, όπου, προς το παρόν, ο ουρανός παραμένει «καθαρός» από προσφυγές και καθυστερήσεις.
Το έργο
Πρόκειται για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων αρχικής εκτιμώμενης αξίας 86 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, η οποία θα κατασκευαστεί στο Γραμματικό και αποτελεί το τρίτο υπό δημοπράτηση έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική με τα άλλα δύο να είναι τα ΣΔΙΤ για το Σχιστό και τη Φυλή, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 791 εκατ. ευρώ.
Η διάρκεια του έργου ανέρχεται αρχικά στους 96 μήνες. Εντός αυτού του διαστήματος υπολογίζεται πως η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες, η δοκιμαστική λειτουργία 6, ενώ η εμπορική λειτουργία της μονάδας θα ανέλθει στους 72. Εάν υπολογίσει κανείς και τη δυνατότητα επέκτασης της ισχύος της σύμβασης, τότε ο προϋπολογισμός του έργου εκτινάσσεται στα 138 εκατ. ευρώ.
Αναθέτουσα αρχή του έργου είναι ο ΕΔΣΝΑ που έχει προκηρύξει δημόσιο διαγωνισμό σε μία προσπάθεια να ολοκληρώσει τη δημοπράτηση της μονάδας εντός του 2021, η οποία εκ των πραγμάτων «δεν του βγήκε», ενώ έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Πλάνου «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).
Η ένταξη του έργου στα κοινοτικά προγράμματα χρηματοδότησης, έχει ως αποτέλεσμα «σφικτά» χρονοδιαγράμματα τόσο για τη δημοπράτηση όσο και για την ολοκλήρωσή του. Ειδάλλως κινδυνεύει να γίνει «έργο-γέφυρα», δηλαδή να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, ή να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η επιστροφή των δεσμευμένων πόρων.
Όπως φαίνεται και από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για τις μονάδες απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα, το έργο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, οι οποίες έχουν αρχίσει να βλέπουν business στα απορρίμματα. Πρόκειται για τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Mytilineos, ΑΒΑΞ και Intrakat. Φυσικά, αναμένεται και η παρουσία των Μεσόγειος Α.Ε. και Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες Α.Ε., οι οποίες προχωρούν σε κοινοπραξίες με τις μεγάλες εταιρείες, ενώ όπως έχει φανεί και από τα ΣΔΙΤ που προκηρύχθηκαν πρόσφατα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον η ΤΙΤΑΝ και η Motor Oil.
Όποια εξ αυτών επικρατήσει στον διαγωνισμό, είτε μόνη της ή σε Κοινοπραξία με άλλες, θα κληθεί να κατασκευάσει μία μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) συνολικής δυναμικότητας 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων, καθώς και μία Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 20.000 τόνων ανά έτος.
Ποιες εταιρείες έχουν το «αβαντάζ»
Τέσσερεις είναι οι εταιρείες που αναμένεται να έχουν σημαντικό «αβαντάζ», το οποίο έχει να κάνει τόσο με την εμπειρία τους στην επικράτηση σε σχετικούς διαγωνισμούς όσο και την ολοκλήρωση κατασκευής μονάδων απορριμμάτων.
Η πρώτη είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έχει κατασκευάσει τη μονάδα απορριμμάτων στην Ήπειρο, ενώ από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει ξεκινήσει τις εργασίες για το τριπλό ΣΔΙΤ απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ακολουθούν ο Όμιλος της ΑΒΑΞ, που έθεσε σε λειτουργία φέτος τη μονάδα στην Ηλεία, και η Ελλάκτωρ, η οποία μέσω της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ έχει ολοκληρώσει τη μονάδα στην Κοζάνη.
Η τέταρτη είναι η Intrakat που συμμετέχει σε σχετικούς διαγωνισμούς με τη Watt, και έχει κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία τη μονάδα απορριμμάτων στις Σέρρες, ενώ στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία της μονάδας στη Θήβα.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Πατούλης: Πλήρης απραξία με τα απορρίμματα -Τι φοβάται και ποιους ευνοεί