ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα από τα πέντε hub στην Ευρώπη αναπτύσσεται στην Τρίπολη Αρκαδίας.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες DEMO, WinMedica και FARAN έχουν επενδύσει στην κατασκευή νέων παραγωγικών μονάδων και ερευνητικών κέντρων, περνώντας στην «αντεπίθεση» και επενδύοντας 180 εκατ. ευρώ.
Νέες τεχνολογίες, υβριδικά φάρμακα, high tech συσκευές εισπνεόμενων είναι κάποιες μόνο από τις καινοτομίες, που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν οι Έλληνες ασθενείς στο εγγύς μέλλον…
Στα νέα εργοστάσια θα παράγονται πολλά φάρμακα, όπως η αμοξισιλίνη, για παράδειγμα, που χορηγείται ως αντιβίωση. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις η χώρα δεν θα αγοράζει, πλέον, την πρώτη ύλη από την Ινδία και από την Κίνα.
«Και πρώτη ύλη και τελικό προϊόν στο ίδιο εργοστάσιο», όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και αντιπρόεδρος της DEMO, Δημήτρης Δέμος, στο πλαίσιο workshop της ΠΕΦ για το φάρμακο.
«Με την ολοκλήρωση του έργου η μονάδα μας θα συγκαταλέγεται στις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων στην Ευρώπη. Με τα προϊόντα, που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα», πρόσθεσε.
1 στα 5 hub – Κάλυψη περισσότερων ασθενών
Στην εκδήλωση έγινε ειδική αναφορά στα λεγόμενα auto-injectors, δηλαδή στα νέα φάρμακα ενέσιμης μορφής για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά και στις επαναστατικές συσκευές εισπνεόμενων φαρμάκων για αναπνευστικές παθήσεις.
«Με τις επενδύσεις αυτές θα μπορεί να καλυφθεί το 25% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών, από το 2% που καλύπτεται σήμερα. Σε πέντε χρόνια θα μπορούμε να καλύπτουμε ογκολογικούς ασθενείς με φάρμακα της τελευταίας δεκαετίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων.
«Η νέα παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύψει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, από το 60% σήμερα, περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις που παρατηρούνται», όπως ανέφερε.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι οι επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Τρίπολης έχουν κινητοποιήσει κι άλλες δύο φαρμακευτικές εταιρείες, που αναζητούν τις κατάλληλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή, διερευνώντας το ενδεχόμενο να κατασκευάσουν κι εκείνες εργοστάσια.
Οι στόχοι για τα γενόσημα
Η πρόσβαση των Ελλήνων πολιτών στα φάρμακα και η αύξηση του μεριδίου αγοράς – με τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων – παραμένει το Νο1 ζητούμενο για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία.
Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να φροντίσει, ώστε, κάθε ευρώ, που δίνεται για φάρμακα, να έχει προστιθέμενη αξία.
«Πρέπει να μπει ένα πλαίσιο κινήτρων, σε πολλές χώρες υπάρχουν κίνητρα για εταιρείες που επενδύουν στην εκάστοτε χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ανέδειξε μια σημαντική παράμετρο, αυτή της έγκρισης των ενδείξεων.
«Δεν υπάρχει περιορισμός στις ενδείξεις των θεραπειών και στη συνταγογράφηση στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι εγκρίσεις γίνονται με βάση συγκεκριμένους περιορισμούς στις ενδείξεις των φαρμάκων. Θα έπρεπε, λοιπόν, κι εδώ να «κλειδώνεται» συγκεκριμένος αριθμός ασθενών στις θεραπείες».
Αναφερόμενος στο μικρό μερίδιο αγοράς των γενόσημων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ είπε ότι είναι μεγάλο θέμα, καθώς υπάρχουν ανισορροπίες. «Χρειάζεται αύξηση στη διείσδυση και αύξηση στις τιμές», όπως εξήγησε.
Τα μέλη της ΠΕΦ διασαφήνισαν ότι η αύξηση των εξαγωγών είναι σημαντικός στόχος της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.
Διαβάστε επίσης
Πώς μπορεί να ανοιχθεί στις εξαγωγές μια επιχείρηση αξιοποιώντας τις ψηφιακές πλατφόρμες
Έρευνα και διάσωση στη θάλασσα – Ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα
Mazars: Σε επίπεδο-ρεκόρ η αισιοδοξία των ανώτατων διοικητικών στελεχών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Το TikTok ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
- Γάζα: Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους στην πρώτη φάση της εκεχειρίας
- Tα 15 ωραιότερα πολυτελή δώρα για να γιορτάσετε το… έτος του φιδιού
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ – Ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στην κορυφή της ατζέντας