ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε πεδίο αντιπαραθέσεων έχει εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα ο κλάδος πληροφορικής, καθώς η ανταλλαγή εξωδίκων μεταξύ μεγάλων (ή και μικρότερων) εταιρειών έχει γίνει πλέον ένα φαινόμενο…καθημερινό.
Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αφού όσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός προχωρά, η τεχνολογία γίνεται απαραίτητη και οι συνθήκες αλλάζουν, όλες οι εταιρείες μάχονται για να πάρουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.
«Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και η ελληνική αγορά μικρή για να μπορέσει να τους κρατήσει όλους…ευχαριστημένους» τονίζουν πηγές στο mononews ενώ επισημαίνουν ότι «οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα, «εμφανίζονται» συνέχεια νέες τεχνολογίες και όλα είναι αγώνας δρόμου, όπου δεν μπορούν όλοι να ακολουθήσουν». «Και είναι λογικό να υπάρχουν συγκρούσεις».
Τελευταία πληροφορία, ότι η Viva Wallet του Χάρη Καρώνη έχει κινηθεί νομικά κατά της viagogo, μια online εταιρεία ανταλλαγή εισιτηρίων που επιτρέπει την αγορά και πώληση εισιτηρίων για διάφορες εκδηλώσεις.
DIS εναντίον Praktiker Hellas-Real Consulting
Πριν λίγες ημέρες, η DIS (DYNAMIC INTEGRATED SOLUTIONS) CEO της οποίας είναι ο Πάνος Κυριακόπουλος, με δελτίο τύπου ανέφερε ότι διαπίστωσε παραβίαση των δικαιωμάτων της από τις εταιρείες Praktiker και Real Consulting και προσέφυγε στην δικαιοσύνη, διεκδικώντας όπως λέει αποζημίωση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την DIS, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, πιθανολόγησε την παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της DIS από τις ανωτέρω εταιρείες στα λογισμικά προγράμματα που χορήγησε η DIS στο πλαίσιο συμβατικής σχέσης με την εταιρεία Praktiker Hellas. Παράλληλα το δικαστήριο αποφάσισε προσωρινά και μέχρι την έκδοση τελικής δικαστικής απόφασης, μεταξύ άλλων, να απαγορεύσει στην Real Consulting την χρήση του αναφερόμενου λογισμικού σε τρίτες εταιρείες.
Η Praktiker αντέδρασε πρώτη και με ανακοίνωση που εξέδωσε αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία περί παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ χαρακτήρισε το ΔΤ της DIS παραπλανητικό με σκοπό στη δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων, λέγοντας ότι παρέλειψε να αναφέρει σκόπιμα ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το σύνολο των αιτημάτων της DIS κατά της Praktiker Hellas.
Με ολιγοήμερη καθυστέρηση ήρθε και η απάντηση της Real Consulting, εισηγμένη πληροφορικής του Νίκου Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία επίσης αρνείτο τις κατηγορίες για ανάμιξη ή συμμετοχή σε παράνομες ή αντιεπαγγελματικές ενέργειες.
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ουδεμία δικαστική κύρωση οποιουδήποτε χαρακτήρα επιβλήθηκε στην εταιρία ενώ τονίζει ότι τα δημοσιεύματα (αναφερόμενη στο ΔΤ της DIS) «που δολίως έχουν διοχετευθεί και ακρίτως αναπαραχθεί τις τελευταίες ημέρες στον τύπο προσκρούουν στην πραγματικότητα, δημιουργούν αρνητικές και ψευδείς εντυπώσεις, εμπεριέχουν πανηγυρισμούς περί δήθεν νίκης τα οποία, σκοπό έχουν κατ’ ελάχιστον να βλάψουν την φήμη της εταιρίας μας».
Viva εναντίον SoftOne-Entersoft
Η πρώτη μεγάλη κόντρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όταν και η Viva μέσω εξώδικης καταγγελίας κατηγόρησε τις SoftOne και Entersoft για αθέμιτο ανταγωνισμό και καταχρηστικές πρακτικές, προσφεύγοντας σε ασφαλιστικά μέτρα, ενώ παράλληλα ενέπλεξε και εταιρείες-συνεργάτες των δύο εταιρειών πληροφορικής, της Worldline και E-PAY.
Η πλευρά του Χάρη Καρώνη υποστήριξε ότι οι δύο εταιρείες, έχουν επιδοθεί σε καταχρηστικές ως προς τον ανταγωνισμό πρακτικές, καθώς όπως ανέφερε παρέχουν χωρίς χρέωση το λογισμικό τους στην E-Pay και Worldline, επιβάλλοντας παράλληλα πολύ υψηλές χρεώσεις στους πελάτες της Viva.
Παράλληλα κατήγγειλε ότι έχει δεχθεί σωρεία παραπόνων από πελάτες της που ανέφεραν ότι οι δύο εταιρείες επιχειρηματικού λογισμικού τους χρέωναν προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διασύνδεση των εφαρμογών τους με το POS της Viva αλλά δεν υπήρχε χρέωση για τη διασύνδεση με τα τερματικά των Wordline και Euronet (epay).
SoftOne και Entersoft απάντησαν με δικό τους εξώδικο, στο οποίο αρνούνταν «συνολικά» τους ισχυρισμούς χαρακτηρίζοντας τους «αόριστους, αναληθείς, και ανακριβείς». Συγκεκριμένα, αναφερόταν ότι οι καταγγελίες της τελευταίας για καταχρηστική και αθέμιτη συμπεριφορά δεν ισχύουν, υποστηρίζοντας πως υπάρχει κόστος για την ανάπτυξη της εφαρμογής διασύνδεσης του ERP με το POS και ότι το κόστος αυτό το «απορροφούσαν» Worldline και Euronet.
Δεν θα τελειώσει σύντομα η διαδικασία
Η υπόθεση προφανώς οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με την Viva Wallet να χάνει την πρώτη μάχη, αφού η δικαστής έκανε δεκτούς τους ισχυρισμούς των δύο εταιρειών πληροφορικής, απορρίπτοντας εκείνους της Viva.
Ωστόσο η υπόθεση δεν θα κλείσει εύκολα, αφού λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η Viva.com με ανακοίνωσή της, την οποία δημοσίευσε και ο Χάρης Καρώνης στον προσωπικό του λογαριασμό στο LinkedIn τόνισε ότι «συζήτηση και η έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων της Viva.com θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών». Με τον ιδρυτή της Viva να τονίζει «ο αγώνας δεν ξεκίνησε ακόμα…υπομονή».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Σήμερα απορρίφθηκε το αίτημα για τη διαταγή προσωρινών μέτρων στα δύο μέρη. Σε καμία περίπτωση στο πλαίσιο της προσωρινής διαταγής δεν εξετάζεται η ουσία της υπόθεσης.
Η Viva.com έχει προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα κατά του σχήματος SoftOne-Entersoft που καταχρηστικά επιβάλλει επιλεκτικές χρεώσεις με σκοπό τη χειραγώγηση της αγοράς σε βάρος των εμπόρων. H συζήτηση και η έκδοση απόφασης επί των ασφαλιστικών μέτρων της Viva.com θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.
Παράλληλα, η Viva.com θα εντατικοποιήσει τις νομικές ενέργειές της κατά του σχήματος SoftOne-Entersoft και των συνεργατών τους, δηλώνοντας ότι δεν θα επιτρέψει την αθέμιτη απόσπαση της πελατείας της».
Διαβάστε επίσης:
Πληροφορική: Εκτίναξη τζίρου το εξάμηνο, προβληματισμός στο ταμπλό