Σε σύμπραξη στρατηγικού χαρακτήρα με την Τεχνική Ολυμπιακή προχωρά ο Παύλος Βαρδινογιάννης, καθώς ετοιμάζεται να ενώσει τις δυνάμεις του με τον Κωνσταντίνο Στέγγο για τη διαχείριση του νέου χαρτοφυλακίου των 186 ακινήτων που απέκτησε πρόσφατα από την Intrum.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χθες η Τεχνική Ολυμπιακή προχώρησε στη σύναψη μη δεσμευτικού μνημονίου με την κυπριακή εταιρεία SFAX OIL LTD συμφερόντων  μελών της οικογενείας του κ. Παύλου Βαρδινογιάννη, η οποία θα συμμετέχει κατά 50% στο μετοχικό κεφάλαιο της Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία είναι η εταιρεία συμφερόντων του κ. Στέγγου που έχει προχωρήσει στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου Arrow της Intrum έναντι 19,8 εκατ. Ευρώ.

1

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της εκκίνησης της αποπληρωμής των ακινήτων της Intrum, καθώς έχουν ήδη καταβληθεί 4,5 εκατ. Ευρώ από την Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ, όπως έχει ήδη γράψει το mononews η σχετική συναλλαγή θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024. Αυτό συμβαίνει, καθώς τα ακίνητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου θα πρέπει να ωριμάζουν και θα περνούν σταδιακά στην Luxury Life Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, η οποία θα καταβάλει το αντίστοιχο τίμημα έως ότου να συμπληρωθούν τα 19,8 εκατ. Ευρώ.

Οι ιδιοκτησίες της Intrum που αγόρασε η Τεχνική Ολυμπιακή

Όπως έχει ήδη γράψει το mononews η Τεχνική Ολυμπιακή επελέγη στα τέλη Μαΐου  από την Grant Thornton μεταξύ  15 ενδιαφερομένων ως αγοραστής για το Project Arrow, που περιήλθε στην ιδιοκτησία τις Intrum μέσω πλειστηριασμών, και αφορούν σε ιδιοκτησίες διαφόρων εταιρειών ειδικού σκοπού (SPVs).

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 83 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, στα οποία και βρίσκονται οι 186 οριζόντιες ιδιοκτησίες, τα οποία αναλύονται ως εξής:

  • Ακίνητα: 80%
  • Καταστήματα και γραφειακοί χώροι: 10%
  • Οικόπεδα: 10%

Οι περισσότερες από τις νέες ιδιοκτησίες της Τεχνικής Ολυμπιακής και της κυπριακής εταιρείας των συμφερόντων της οικογενείας του Π. Βαρδινογιάννη, βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, ενώ η πλειοψηφία τους, δηλαδή το 60%, αφορούν την Αθήνα. Επίσης, υπάρχουν ακίνητα στη Χαλκιδική, τη Λάρισα, την Κόρινθο και την Αχαΐα.

Το άνοιγμα της Τεχνικής Ολυμπιακής στα ακίνητα μέσω REOS, πλειστηριασμών και εξαγοράς χαρτοφυλακίων από servicers

Εκτός από το Project Arrow η Τεχνική Ολυμπιακή συνεχίζει να επενδύει στο real estate, κυρίως μέσω της διαχείρισης χαρτοφυλακίων τα οποία βρίσκονται στην ιδιοκτησία της μέσω της δράσης της θυγατρικής Mount Street Hellas που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια, και της εξαγοράς ακινήτων από χαρτοφυλάκια άλλων servicers.

Αναλυτικότερα, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει αποκτήσει μέσω ανταλλαγής κόκκινων δανείων ένα ακίνητο στο Ψυχικό και μία έκταση στη Βούλα. Το πρώτο ακίνητο που αναμένεται να παραδοθεί από τον ενοικιαστή στα τέλη του τρέχοντος μήνα  είναι μία βίλα 520 τμ. με οικόπεδο 2000 τμ. και εκτιμάται πως θα πωληθεί για τουλάχιστον 2 εκατ.ευρώ. Σημειώνεται ότι η βίλα ανήκε στη ΧΙΛΤΟΠ ΕΛΛΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ και μέσω της ανταλλαγής αυτής η εταιρεία «ξεχρέωσε» υποχρεώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ

Η δεύτερη έκταση βρίσκεται στα Πηγαδάκια Βούλας και  αφορά οικόπεδο 7000 τμ. Σε αυτό  οποίο μπορούν να κατασκευαστούν ακίνητα 7000 τμ, και  η εισηγμένη θα επενδύσει 20 εκατ. Ευρώ.

Εκτός, όμως, από τις παραπάνω κινήσεις η Τεχνική Ολυμπιακή έχει καταφέρει να αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού το ακίνητο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault επί της Λεωφόρου Βάρης-Κορωπίου. Το ακίνητο αυτό είχε βγει στο «σφυρί», καθώς ο κραταιός γαλλικός όμιλος είχε δηλώσει πτώχευση στη χώρα μας από το 2018. Το ακίνητο,  για το οποία υπήρχαν  προσημειώσεις και υποθήκες υπέρ τραπεζών για ποσά συνολικού ύψους 10,25 εκατ. ευρώ, κατασχέθηκε τον Ιούνιο του 2021 για οφειλή 300 χιλιάδων ευρώ.

Επίσης, συνεχίζεται και το σήριαλ για το Πόρτο  Καρράς, το οποίο πωλήθηκε το 2020, με την Τεχνική Ολυμπιακή να έχει παραδώσει στον  ανεξάρτητο ελεγκτή, που είναι η KPMG, τα απαραίτητα έγγραφα, ενώ πλέον πρέπει να κάνει το ίδιο και η Belterra Investments συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Το επόμενο βήμα είναι βγει το τελικό πόρισμα εντός των επόμενων μηνών και η Τεχνική Ολυμπιακή θα λάβει 22,3 εκατ. ευρώ με τα 5 εξ αυτών να οδεύουν στην εταιρεία και τα υπόλοιπα 17,3 στην 100% θυγατρική της, Τεχνική Ολυμπιακή International Holdings Υπενθυμίζεται ότι η KPMG κατέθεσε το 2021 ότι από το συνολικό τίμημα των 168,88 εκατ ευρώ θα εκπέσουν 70,7 εκατ ευρώ με αποτέλεσμα το τελικό τίμημα της πώλησης να ανέρχεται σε 98,1 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Τεχνική Ολυμπιακή: Μνημόνιο με Παύλο Βαρδινογιάννη για συμμετοχή κατά 50% στην Luxury Life

Τεχνική Ολυμπιακή: Ξεκίνησε η αποπληρωμή για τα 186 ακίνητα της Intrum

Τεχνική Ολυμπιακή: Μεγαλύτερη στροφή στα κόκκινα δάνεια και το Real Estate – Παραμένει σταθερή η ναυτιλία