ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα ξεκινήσουν οι επαφές της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με τους ενδιαφερόμενους ξένους επενδυτές για την πώληση του 75% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής ενώ παράλληλα η τράπεζα θα προετοιμάζει την εναλλακτική λύση πραγματοποίησης IPO (εισαγωγή στο χρηματιστήριο). Κι αυτό μετά την διετή παράταση που της έδωσαν από την Κομισιόν.
«Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 θα χτυπήσουμε την πόρτα των ξένων επενδυτών ενώ παράλληλα θα ετοιμάσουμε την διαδικασία του IPO. Το τι θα γίνει θα το αποφασίσουμε στις αρχές του 2020», υπογράμμισε χθες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.
Η δημόσια πρόταση (IPO) για το 75% ενδέχεται να γίνει σε δύο δόσεις καθώς πρόκειται για μεγάλο ποσοστό. Σύμφωνα με τον CEO της ΕΤΕ το τελευταίο καιρό έχουν εμφανισθεί πάνω από δύο ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι προσφορές των οποίων δεν ήταν ανταγωνιστικές. Μία από τις εταιρίες ήταν η γερμανική εταιρία Hannover RE.
Η πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν αναμένεται να αποφευχθεί καθώς αποτελεί μία από τις δεσμεύσεις της Εθνικής Τράπεζας στο πλάνο αναδιάρθρωσης του ομίλου όπως αυτό υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015.
Δεν δημιουργούν κέρδη
Η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η υψηλότερη κάλυψη από προβλέψεις, αλλά και το ισχυρό προβάδισμα ρευστότητας σε σχέση με τον ανταγωνισμό (η Τράπεζα διαθέτει ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ και στοχεύει φέτος σε νέες χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ), αποτελούν πλεονεκτήματα για τον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο δεν δημιουργούν κέρδη.
Κατόπιν αυτού, μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου και μείωσης του προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος η Τράπεζα αναμένεται να κλείσει τουλάχιστον 80 καταστήματα, ενώ θα προχωρήσει και σε νέα εθελούσια έξοδο.
Κατά τις πληροφορίες, με την εθελούσια που έτρεξε από Μάιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018, αποχώρησαν 630 άτομα και το προσωπικό της τράπεζας διαμορφώνεται περί τους 9.200 εργαζόμενους.
Στόχος είναι το μέγεθος αυτό να περιοριστεί κοντά στους 8.000 εργαζόμενους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ μελετά νέο πρόγραμμα εθελουσίας, με αλλαγή δομής από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, έτσι ώστε να παρέχεται σε όσους αποχωρήσουν πλήρης κάλυψη υγείας μέχρι το χρονικό σημείο της σύνταξης.
Αναφορικά με το ανοιχτό θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης 16.000 συνταξιούχων της ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη για το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται μείωση 50% στις επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ και υπαγωγή των συνταξιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών του Δημοσίου, με καταβολή ενός επιπλέον ποσού από την Εθνική Τράπεζα.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ θα καταβάλλει περί τα 120 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια για την κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος που θα προκύψει στο ΕΤΕΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής άνω των 120 εκατ. ευρώ ετησίως για επικουρήσεις του ΛΕΠΕΤΕ, ενώ θα έχει και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για τους περίπου 5.000 εργαζόμενους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ σήμερα, για τους οποίους καταβάλλει εισφορές 9%.
Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια
Στην εγχώρια αγορά, η Εθνική Τράπεζα, όπως για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος άλλωστε, πρέπει να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Τη στρατηγική της για τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας, θα παρουσιάσει στους επενδυτές η διοίκηση της ΕΤΕ σε Investor Day τον Μάρτιο.
Αναφορικά με τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, ο στόχος είναι να μειωθούν από τα 16 στα 10 δις. ευρώ, με σημαντική συμβολή των πωλήσεων και των πλειστηριασμών (σημειώνεται ότι για το επόμενο 12μηνο, η ΕΤΕ είναι δεύτερη μετά την Τράπεζα Πειραιώς σε επίπεδο αξίας προγραμματισμένων πλειστηριασμών).
Σε επίπεδο πωλήσεων, η τράπεζα τρέχει ήδη την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (χαρτοφυλάκιο Symbol), συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ.
Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο έχει εξασφαλίσεις σε 8.000 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.
Πέραν του Symbol, η Τράπεζα ετοιμάζει προς πώληση το δεύτερο “πακέτο” Earth (καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις), ύψους 1 δις. ευρώ, ενώ μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019 εξετάζει την πώληση επιχειρηματικών NPLs (μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων), ύψους 2 δις. ευρώ.
Η προοπτική τιτλοποίησης εξετάζεται παράλληλα, ωστόσο, αυτή θα κριθεί από την αποδοχή των αγορών, κάτι που θα σηματοδοτήσει το πρώτο εγχείρημα τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs από τη Eurobank.
Από τον στόχο των 10 δισ. ευρώ NPLs, τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, στα οποία, μάλιστα, η ΕΤΕ έχει σχηματίσει χαμηλότερες προβλέψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Ασφαλιστική: Σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων έναντι 5,1 εκατ. ευρώ η μεταβίβαση ακινήτου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιβεβαίωση mononews: Ο Σταύρος Κωνσταντάς νέος Διευθύνων Σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχονται πρόστιμα στην Εθνική Τράπεζα για την υπόθεση των POS με τις πωλήσεις σπιτιών σε Κινέζους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Πρώτα τα ονόματα των ομήρων που θα ελευθερωθούν και μετά η εκεχειρία – Τι λέει η Χαμάς
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης