Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές της νέας χιλιετίας, ένας νεαρός επαρχιώτης εκκολαπτόμενος επιχειρηματίας, ο Παύλος Χατζηπαυλίδης (ο οποίος πέθανε μόλις στα 61 του χρόνια χτυπημένος από τον καρκίνο), κάνει συνεχόμενα ταξίδια στο εξωτερικό.

Επισκέπτεται καταστήματα της μεγάλης αλυσίδας ρούχων και αξεσουάρ, Zara, και περνά εκεί πολλές ώρες.

1

Παρατηρητικός, διορατικός, με το ελληνικό πνεύμα του επιχειρείν να τον «τρώει»… σκανάρει τα πάντα.

Από τα είδη των ενδυμάτων, τις φόρμες τους, το πώς «στήνονται» τα μαγαζιά Zara, ακόμη και πώς μπαίνουν οι κρεμάστρες.

Ο Χατζηπαυλίδης, ένας δαιμόνιος νέος με καταγωγή από τη Δράμα, αλλά απόλυτα ταυτισμένος με την Καβάλα, έχει ανοίξει το πρώτο του κατάστημα με ρούχα εκεί.

Εγκατέλειψε τη δουλειά του υπαλλήλου σε φαστφουντάδικο προκειμένου να επιβιώσει ο ίδιος και να βοηθήσει τη φτωχή οικογένειά του, και θέλει να ανοίξει τα δικά του φτερά.

Στην αρχή πουλάει ανδρικό ένδυμα, το οποίο όμως έχει περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης.

Βλέπει ότι τα γυναικεία ρούχα έχουν μέλλον, «κλέβει» ιδέες από τις μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικό και ξεκινά τη δική του επιχειρηματική περιπέτεια.

Ο θαυμασμός του για τον αυτοδημιούργητο Αμάνθιο Ορτέγκα, ο οποίος έφτιαξε τον παγκόσμιο κολοσσό Zara, είναι γνωστός σε όσους γνωρίζουν τον Χατζηπαυλίδη.

Φίλοι και συγγενείς τον βοηθούν να ανοίξει το πρώτο κατάστημα στην Καβάλα και στη συνέχεια η ανάπτυξη είναι ραγδαία. Ο Χατζηπαυλίδης «συστήνει» στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό την αλυσίδα Pink Woman.

Μέσα σε μια πενταετία, από το 1998 έως το 2003 ο Χατζηπαυλίδης δημιουργεί συνεχώς καταστήματα επώνυμων προϊόντων ένδυσης σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα ενώ το 2004 παίρνει την απόφαση να φτιάξει τη δική του κολεξιόν.

Παράγει ρούχα ποιότητας και τα πουλά μέσα από την αλυσίδα του, επεκτεινόμενος σε όλη την Ελλάδα.

Η Pink Woman είναι γεγονός, αρχικά με λίγα σημεία πώλησης και 30 γαζώτριες να ράβουν ασταμάτητα σε ένα μικρό εργοστάσιο στην περιοχή Νικήσιανη Παγγαίου.

Όμως, τα όνειρά του Χατζηπαυλίδη δεν έχουν όριο. Επεκτείνεται στην Αθήνα, ανοίγει showroom και δειγματίζει για χονδρική πώληση ενώ το 2006 ξεκινά και το franchise.

Αρχίζει να συνεργάζεται με παραγωγούς ρούχων σε Ιταλία, Τουρκία, Κίνα, Μπαγκλαντές, Ινδία, Βιετνάμ, Μαρόκο ενώ από το εργοστάσιο της επιχείρησης στο Δάτο Καβάλας, παράγονται τότε 4 εκατομμύρια ενδύματα ετησίως.

Δημήτρης Ματεμτζής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Intrafashion Group
Δημήτρης Ματεμτζής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Intrafashion Group

Το 2011 η Pink Woman βραβεύτηκε από την ICAP ως μία από τις ισχυρότερες ελληνικές εταιρείες.

Αναπτύσσεται και στο εξωτερικό κάνοντας συνεργασίες με περισσότερους από 75 προμηθευτές-παραγωγικές μονάδες.

Το 2016 η εταιρεία έχει πλέον περισσότερα από 85 καταστήματα, 500 εργαζόμενους, 110 καταστήματα χονδρικής και πωλήσεις άνω των 35 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος Intrafashion που ιδρύθηκε από τον Παύλο Χατζηπαυλίδη, κι έκανε πασίγνωστη την «μπράντα» γυναικείας ένδυσης «Pink Woman», χτυπιέται από την κρίση και από την πανδημία.

Παύλος Χατζηπαυλίδης

Το 2019 ο όμιλος παρουσιάζει ζημιές περί τα 5 εκατ. ευρώ και μικρότερο τζίρο από τον συνηθισμένο.

Το 2020 ο ιδρυτής αποφασίζει να πουλήσει στον Δημήτρη Ματεμτζή, ο οποίος έχει μπει στον όμιλο Intrafashion ως Διευθύνων Σύμβουλος.

Ο Χατζηπαυλίδης σιγά – σιγά αποσύρεται, άλλωστε τα πρώτα σημάδια της ασθένειάς του έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή.

Επί πέντε χρόνια παλεύει με τον καρκίνο, ο οποίος τελικά τον νικά σε ηλικία 61 ετών.

Το δημιούργημά του, όμως, ανακάμπτει μέσα από ένα ευρύ σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η πορεία της εταιρείας σήμερα

Σήμερα η εταιρεία διαθέτει πάνω από 117 καταστήματα, πάνω 300 εργαζόμενους, 3 εκατ. προϊόντα και 4 εκατ. κερδοφορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας, από 18,8 εκατ. ευρώ το 2020, κατάφερε να ξεπεράσει τα 35,5 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση +89%).

Το 2023 η Intrafashion πετυχαίνει πωλήσεις άνω των 40 εκατ. ευρώ και υπερδιπλάσια κέρδη έναντι του 2022.

Από το 2020 μέχρι το 2023 έχει αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 114.9% ενώ πέρυσι έγραψε κέρδη στα 4,182 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 64,8% σε σχέση με την προηγούμενη οικονομική χρήση.

Η αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων κατά 64.8%, έναντι του 2022 στηρίχθηκε σύμφωνα με τη διοίξηση της εταιρείας στη βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά 8.2 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι από 35.2% το 2022, σε 43.5% το 2023 και στην  ελεγχόμενη αύξηση -στα πλαίσια της έντονα αναπτυξιακής πολιτικής -των εξόδων, που επικεντρώθηκε στην διεύρυνση και βελτίωση του Δικτύου Εταιρικών καταστημάτων.

Τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 3,23 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 41,16% σε σχέση με τα 2,29 εκατ. ευρώ του 2022.

Ο Παύλος Χατζηπαυλίδης δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, όμως σίγουρα άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα στο ελληνικό επιχειρείν.