Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Patrick Fitzgibbon (Hilton) στο mononews: Στόχος μας να ξαναδώσουμε στο Πεντελικόν τη χαμένη του αίγλη

Patrick Fitzgibbon

To Πεντελικόν, το ιστορικό ξενοδοχείο στο Κεφαλάρι, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με σημαντικά οικονομικά και πολιτικά δρώμενα της Αθήνας, γυρίζει σελίδα.

Μέσω της μετατροπής του σε Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton, η ισχυρή αλυσίδα ξενοδοχείων έχει στόχο να του ξαναδώσει την παλιά του αίγλη, όπως επισήμανε στο mononews.gr o Patrick Fitzgibbon, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Hilton.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη συνεργασία της πολυεθνικής με τον όμιλο Δουζόγλου, τόνισε ότι η Hilton συνεργάζεται με διάφορους ιδιοκτήτες και επενδυτές, από οικογενειακές επιχειρήσεις έως σημαντικούς θεσμικούς επενδυτές.

«Η SCD Ltd δεσμεύεται να επεκταθεί στην ελληνική αγορά με assets υψηλής ποιότητας και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε μαζί τους για να φέρουμε δύο νέα brands στην πόλη της Αθήνας», ανέφερε.

Το Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton και το δεύτερο ξενοδοχείο που περιλαμβάνεται στη συνεργασία των δύο εταίρων, το Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano (πρώην ΜΙΣΤΡΑΛ) αναμένεται να ανοίξουν τις πόρτες τους το 2024, στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας διαχείρισης.

Η πολυεθνική αναμένει σημαντικά οφέλη από τη συγκεκριμένη σύμπραξη.

«Η Hilton έχει μια απίστευτη κληρονομιά στην Ελλάδα, την οποία είμαστε ενθουσιασμένοι που θα αξιοποιήσουμε με την εισαγωγή δύο νέων εμπορικών σημάτων στην αθηναϊκή αγορά»,  εξηγεί ο Patrick Fitzgibbon.

Ένα ξεχωριστό ακίνητο

«Το Pentelikon Athens, Curio Collection by Hilton διαθέτει μακρά και μοναδική ιστορία στην Αθήνα και θα προσπαθήσουμε να ξαναδώσουμε στο ξενοδοχείο την χαμένη του αίγλη, καθιστώντας το εν λόγω ακίνητο μια ιδιαίτερα ξεχωριστή προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό μας, ενώ το Hampton by Hilton Piraeus Mikrolimano βρίσκεται στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, που αποτελεί την πιο κατάλληλη τοποθεσία για το πρώτο ελληνικό ξενοδοχείο του συγκεκριμένου brand», προσθέτει.

«Μέσω της συνεργασίας με την SCD Ltd είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε το ελληνικό χαρτοφυλάκιό μας και να εισάγουμε νέα brands στην Αθήνα, φιλοξενώντας νέες κατηγορίες πελατών για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση στην πόλη», εξήγησε.

Ο επικεφαλής ανάπτυξης ΕΜΕΑ της Hilton διευκρίνισε ότι τα δύο μοναδικά ελκυστικά εμπορικά σήματα με τα οποία δραστηριοποιείται στη χώρα μας η πολυεθνική έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους δημιουργούς τους.

Οι παροχές του Hampton by Hilton το καθιστούν σταθερά ένα από τα αγαπημένα brands για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Διασφαλίζει την ίδια εξαιρετική εξυπηρέτηση σε όλα τα καταλύματα, όπως δωρεάν ζεστό πρωινό, εγκαταστάσεις γυμναστικής και δωρεάν WiFi, σε προσιτές τιμές.

Η σειρά Curio Collection by Hilton διαθέτει περισσότερα από 100 μοναδικά ακίνητα σε όλο τον κόσμο, όλα επιλεγμένα για τους ξεχωριστούς χαρακτήρες, τις τοπικές προσφορές και τις απροσδόκητες ανέσεις τους. Παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να βιώσουν τη γοητεία ενός ανεξάρτητου ξενοδοχείου, ενώ παράλληλα απολαμβάνουν όλα τα οφέλη της Hilton και του προγράμματος επιβράβευσης αφοσιωμένων πελατών.

Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσεται και το Πεντελικόν. 

Κτισμένο το 1923 μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα 11 στρεμμάτων, επί της οδού Δηληγιάννη 66, το νεοκλασικό ξενοδοχειακό κτίσμα, σχεδιάστηκε από τους καταξιωμένους αρχιτέκτονες Ανδρέα Κριεζή, Βασίλη Κασσάνδρα και Λεωνίδα Μπόνη και αναδείχθηκε σε τόπο συνάντησης και διαμονής σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού.

Το ξενοδοχείο Πεντελικόν στο παρελθόν

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1927 και φιλοξένησε μεταξύ άλλων τους πρωθυπουργούς Ελευθέριο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πιπινέλη, Στέφανο Στεφανόπουλο, Σπύρο Μαρκεζίνη, Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου, καθώς και τη βασίλισσα Φρειδερίκη. Μάλιστα το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος παρουσίασε εκεί το έργο της κυβέρνησης του με την συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές.

Εκτός από σημείο συνάντησης πολιτικών ήταν και σημείο συνάντησης λόγιων και ανθρώπων των Τεχνών, όπως οι Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γιάννης Μόραλης και Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, η Βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η Πηνελόπη Δέλτα, και ηθοποιών όπως Λάμπρος Κωνσταντάρας, Νίκος Τζόγιας, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ντίνος Ηλιόπουλος, Ρίκα Διαλυνά και πολλοί άλλοι.

Η μετατροπή σε νοσοκομείο

Στον πόλεμο του 40’ το Πεντελικόν μετατρέπεται σε νοσοκομείο για τους τραυματίες που φτάνουν από το Μέτωπο, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής επιτάσσεται από τους Γερμανούς με συνέπεια την καταστροφή μεγάλου μέρους της πολυτελούς επίπλωσης και διακόσμησής του.

Στα Δεκεμβριανά του 1944, βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων και πολιορκήθηκε από άντρες του Ε.Λ.Α.Σ καθώς εκεί είχε εγκατασταθεί το επιτελείο της βρετανικής αεροπορίας με συνέπεια να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες καταστροφές στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του από τις εκρήξεις των όλμων, τα βλήματα και τη φωτιά.

Το 1948 ανακαινίζεται και επαναλειτουργεί υπό τη διαχείριση της συζύγου του ιδιοκτήτη του, Ιωάννη Γκάβα, Όλγας, που του ξανάδωσε ζωή με καινούργια έπιπλα και σκεύη, πίνακες και γκραβούρες.

Παρουσία στην πολιτική σκηνή

Στο Πεντελικόν πραγματοποιήθηκε η τελική συνάντησή του Σπύρου Μαρκεζίνη με τον εκπρόσωπο της ΕΔΑ Αντώνη Μπριλάκη για την από κοινού κάθοδό τους στις εκλογές του 1962 χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Εκεί έλαβε χώρα και η σύσκεψη δεξιών και ακροδεξιών παραγόντων όπου αποφασίστηκε πώς θα αποστελλόταν στην Κύπρο ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας, για να αναλάβει τον αγώνα της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΟΚΑ κατά των Άγγλων.

Τον Αύγουστο του 1965, στο εστιατόριο του ξενοδοχείου έγινε το «μυστικό» γεύμα του Στέφανου Στεφανόπουλου με μια ομάδα βουλευτών της Ένωσης Κέντρου, οι περισσότεροι εκ των οποίων αργότερα αποστάτησαν και ανέλαβαν υπουργεία στην κυβέρνηση Στεφανόπουλου.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, το επέλεξε για να κάνει εκεί μία από τις πιο θυελλώδεις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εκλέγοντας τον πρώτο Γραμματέα της, απειλώντας μάλιστα να διαλύσει το κόμμα αν δεν εκλεγόταν ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος.

Κατά τις δεκαετίες 1990 και 2000 στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου κλείνονταν μεγάλες οικονομικές συμφωνίες και πραγματοποιούνταν συναντήσεις και συσκέψεις για καθοριστικά ζητήματα της χώρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνάντηση, κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους εκπροσώπους της Goldman Sachs, στα τέλη του 2009, για να συζητήσουν την επερχόμενη οικονομική κρίση που έμελλε να πλήξει τη χώρα αλλά και τη ζωή και το μέλλον των Ελλήνων.

Το ξενοδοχείο Πεντελικόν σε μεταγενέστερη περίοδο

Διατηρητέο, έργο τέχνης

Το 1984 με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, το ξενοδοχείο κηρύσσεται «διατηρητέο, έργο τέχνης και πολιτισμού».

Το 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η δυναμικότητα του μεγάλωσε με την προσθήκη τριών νέων κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και με τροποποιήσεις στο υφιστάμενο κτίριο.

Με την ποιότητα των προϊόντων του και τις υπηρεσίες που παρείχε στον τομέα της εστίασης, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Πεντελικόν αποτέλεσε το πρώτο που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin στην Ελλάδα, βράβευση την οποία λάμβανε από το 1999 και για 11 συνεχόμενα έτη.

Δεξιώσεις, φιλανθρωπικά bazaars, επίσημα γεύματα και δείπνα, μουσικές βραδιές που πραγματοποιήθηκαν στις πολυτελείς αίθουσες του άφησαν εποχή.

Μια νέα εποχή

Τον Απρίλιο του 2015 επήλθε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Πεντελικόν, καθώς οι κτιριακές εγκαταστάσεις και η έκταση των επτά στρεμμάτων, πέρασαν στην ιδιοκτησία του Ομίλου SCD Group συμφερόντων Θ. Δουζόγλου.

Με βάση την συμφωνία που υπογράφηκε με την Hilton, το νέο, ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα διαθέτει 117 δωμάτια,  πολυτελείς εγκαταστάσεις ευεξίας και ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, αίθουσες περιποίησης σπα, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, καθώς και χώρους εστίασης.

Διαβάστε ακόμη:

Hilton: Ανοίγει τα ξενοδοχεία Πεντελικόν στο Κεφαλάρι και το πρώην ΜΙΣΤΡΑΛ στο Μικρολίμανο σε συνεργασία με τον όμιλο Δουζόγλου