Σήμερα το απόγευμα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Παρισιού θα είναι θεατές ενός φαντασμαγορικού σόου, κατά μήκος του Σηκουάνα, κάτω από τον παρισινό ουρανό και εκτός σταδίου για πρώτη φορά.

Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι αναμένεται αντάξια της φήμης της Πόλης του Φωτός. Ειδικά κατασκευασμένα πλωτά σκάφη θα «σκίζουν» τον Σηκουάνα, σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες θα παραστούν σε μία πολύωρη τελετή, η οποία κρύβει εκπλήξεις με εμφανίσεις διάσημων καλλιτεχνών που θα διασκεδάσουν τα εκατομμύρια θεατών και θα ανοίξουν την αυλαία για την φετινή κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

1

Οι προετοιμασίες για την Τελετή Έναρξης στον Σηκουάνα

Οι σκιές στα οικονομικά

Λάμψη, μετάλλια, εθνική υπερηφάνεια. Στο τέλος κάθε Ολυμπιακών Αγώνων, επικρατούν τα συναισθήματα χαράς για τις αθλητικές επιδόσεις διεθνών αθλητών. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η αίγλη και η ευγενής άμιλλα επισκιάστηκαν από οικονομικά σκάνδαλα, περιττά έξοδα και σκοτεινές διακρίσεις.

Το Παρίσι προσπαθεί να κάνει την διαφορά.

Το πρόβλημα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες – που κάποιοι ονομάζουν «το μεγαλύτερο σόου στη γη» – είναι ότι για πολύ καιρό οι διοργανωτές δεν ήξεραν πότε να σταματήσουν να ξοδεύουν. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει προχωρήσει σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις  στις υποβολές προσφορών από τις υποψήφιες πόλεις υποδοχής, με στόχο να μειώσει το κόστος.

Μετά από μια περίοδο ενδοσκόπησης, η ΔΟΕ υιοθέτησε μια προσέγγιση με προτεραιότητα την ασφάλεια και επέλεξε το Παρίσι και το Λος Άντζελες (2028), το Μιλάνο-Κορτίνα (2026) και το Μπρίσμπεϊν (2032), για τους επόμενους τρεις θερινούς και χειμερινούς αγώνες.

Συνετές οι δαπάνες για το Παρίσι

Το Παρίσι θα εγκαινιάσει αυτές τις αλλαγές. Οι διοργανωτές άλλωστε κηρύσσουν στις δηλώσεις τους τη δημοσιονομική σύνεση. «Ο στόχος ήταν πάντα να είμαστε ισορροπημένοι και να ξοδεύουμε μόνο όσα μπορούμε να βγάλουμε», δήλωσε τον Μάιο στο Bloomberg ο EtienneThobois, διευθύνων σύμβουλος του Παρίσι 2024. Ο προϋπολογισμός της οργανωτικής επιτροπής του Παρισιού ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα χρηματοδοτηθεί κατά 96% από τον ιδιωτικό τομέα.

Το κόστος των υποδομών για τους Αγώνες του Παρισιού είναι επίσης προϋπολογισμένο στα 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κερκίδες των θεατών για την Τελετή Έναρξης

Ο Bruno Le Maire, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πριν από τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ότι θέλει οι Αγώνες να είναι «οι πιο οικονομικοί των τελευταίων δεκαετιών».

Το σίγουρο είναι ότι οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι λιγότερο δαπανηροί από αυτούς του 2020 στο Τόκιο, του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και του 2012 στο Λονδίνο.

Πράγματι οι Γάλλοι φαίνεται ότι υπήρξαν συγκρατημένοι στα έξοδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον φάκελο υποψηφιότητας του 2017, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε ήταν περίπου 6,8 δισ. ευρώ, αλλά από τότε μέχρι σήμερα ο λογαριασμός δεν φαίνεται να απέχει πολύ από τα 9 δισ. ευρώ.

12 δισ. κέρδη για το Παρίσι

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμα οικονομική ώθηση ύψους 11,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (12 δισεκατομμυρίων δολαρίων), σύμφωνα με μελέτη που ανέθεσαν οι διοργανωτές των Αγώνων σε μία ανεξάρτητη αρχή.

Σε πυρετό προετοιμασιών για την Τελετή Έναρξης

Σε αυτή τη μελέτη, οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012 παρέχουν μια σχετική βάση σύγκρισης για την ανάλυση των πιθανών οικονομικών επιπτώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι στη γαλλική οικονομία.

Το τρίτο τρίμηνο του 2012, το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,0%. Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες εκτιμάται ότι συνέβαλαν μεταξύ +0,2 και +0,4 μονάδων στην ανάπτυξη αυτή, ανάλογα με τις διαθέσιμες πηγές.

Η κατάσταση στη Γαλλία είναι πιθανό να είναι αρκετά παρόμοια με αυτή του Λονδίνου και να συμβάλλει στην οικονομική δραστηριότητα το καλοκαίρι κατά 0,3%. Αν και η αύξηση της δραστηριότητας λόγω της κατασκευής υποδομών έχει ήδη μείνει σε μεγάλο βαθμό πίσω, οι πωλήσεις εισιτηρίων και δικαιωμάτων οπτικοακουστικής μετάδοσης αναμένεται να συμβάλουν κατά 0,25 μονάδες στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο του 2024. Οι αλυσιδωτές επιδράσεις σε άλλους τομείς του τουρισμού είναι πιο αβέβαιες, αλλά θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη έως και κατά 0,05 μονάδες επιπλέον.

Κατασκευές και τουρισμός

Η κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων εκτιμάται ότι αύξησε τη δραστηριότητα στη χώρα κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε όρους ισοδύναμου πλήρους απασχόλησης, εκτιμάται ότι η παράδοση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αφορούσε 4.300 θέσεις εργασίας το 2023 σε σύγκριση με 1.600 το 2024: η συμβολή στην ανάπτυξη ήταν επομένως κάπως αρνητική το 2024, αν και η κατασκευή προσωρινών υποδομών θα μπορούσε να περιορίσει αυτή τη μείωση.

Οι συνολικές αφίξεις που αναμένονται στην «Πόλη του Φωτός» ανέρχονται σε περίπου 16 εκατομμύρια, κάτι που, λαμβάνοντας υπόψη μια μέση διαμονή 3,3 διανυκτερεύσεων/άτομο, κάτι που θα αποφέρει περίπου 52,8 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η συνολική τουριστική βιομηχανία κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης ανέρχεται στα 33 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Σγουρός: Ο αθλητισμός που μας κάνει υπερήφανους – Καλή επιτυχία στις αθλήτριες και τους αθλητές μας

Ολυμπιακοί Αγώνες: Απίστευτο φιάσκο με τον αγώνα Αργεντινής-Μαρόκου – Επεισόδια, διακοπή και ακύρωση γκολ μετά από 1,5 ώρα!

Όσα ξέρουμε για τους αρχαίους Ολυμπιακούς αγώνες – Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις