Κατά τρία έτη παρατείνεται η ισχύς οικοδομικών αδειών που λήγουν ή έληξαν εντός του 2018, δεδομένης της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας και για λόγους ίσης μεταχείρισης με τους πολίτες των οποίων οι άδειες έληξαν από 1/3/2016 έως και 31/12/2017 και έχουν ήδη παραταθεί για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το οποίο αφορά ενεργειακά, χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίδεται ετήσια (από τα 14 στα 15 έτη) παράταση της προθεσμίας αμφισβήτησης των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών για όσες περιοχές δεν έχει ήδη λήξει η αρχική ή με οποιονδήποτε τρόπο παραταθείσα προθεσμία στις 30 Νοεμβρίου του 2018. Για τις περιοχές που η αρχική προθεσμία έληγε εντός του 2018 και παρατάθηκε με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για εννέα συνολικά μήνες προσμετράται στο χρόνο της παράτασης και αυτό το ενιάμηνο, δηλ. η παράταση για αυτές τις περιοχές είναι στην πραγματικότητα τρίμηνη. Με τη ρύθμιση αυτή ουσιαστικά δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο τους στο Κτηματολόγιο (στις περιοχές που έχει προχωρήσει) και ως εκ τούτου αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Εφόσον συνεχίσει να έχει τον χαρακτηρισμό αυτόν θα περιέλθει στην κατοχή του δημοσίου.

Με το άρθρο 11 του εν λόγω νομοσχεδίου οι άδειες επισκευής κτισμάτων σε σεισμόπληκτες και πυρόπληκτες περιοχές που δεν είχαν λήξει την 1.3.2011 παρατείνονται έως τις 31.12.2019, προκειμένου οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές να ολοκληρώσουν χωρίς επιπλέον κόστος και διοικητική επιβάρυνση την επισκευή των κτισμάτων τους.

Ακόμη, ορίζεται ότι οι υπαγωγές αυθαιρέτων που πραγματοποιήθηκαν από τις 9 έως τις 31 Οκτωβρίου 2018 δικαιούνται έκπτωσης 20%, δεδομένου ότι κατά την εκπνοή του προβλεπόμενου χρόνου παρουσιάστηκαν τεχνικές δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπαγωγής και δεν είχαν εκδοθεί όλες οι διοικητικές πράξεις και οι εγκύκλιοι για την εφαρμογή του νόμου για το δομημένο περιβάλλον.

Επίσης, με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 1 καλύπτεται ένα νομικό κενό και θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη καταχώριση των εκκρεμών πράξεων στα κτηματολογικά βιβλία, σε περιπτώσεις που είχε επιβληθεί με δικαστική απόφαση αναστολή λειτουργίας ενός Κτηματολογικού Γραφείου, η οποία στη συνέχεια αίρεται. Αυτό συνέβη πρόσφατα στην κτηματογραφηθείσα περιοχή του Δήμου Διονύσου, αρμοδιότητας του Υποθηκοφυλακείου Μαραθώνα, όπου με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας ανεστάλη προσωρινά η τήρηση των κτηματολογικών βιβλίων, στη συνέχεια η δίκη καταργήθηκε και υπάρχουν εκατοντάδες πράξεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομίας κ.α.) που, ενώ έχουν μεταγραφεί στα βιβλία του Υποθηκοφυλακείου κατά τη διάρκεια της δικαστικής αναστολής, παραμένουν χωρίς καταχώριση  στα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση επιλύεται αυτό το ζήτημα χωρίς καμία επιβάρυνση- διοικητική ή οικονομική- των πολιτών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Ποιοι και πού πρέπει να δηλώσουν τα ακίνητά τους-Όσα δεν δηλωθούν θα πάνε στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πρωτοδικείο Αθηνών: Αντισυνταγματικός ο νόμος για το Κτηματολόγιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αλλάζει στις οικοδομικές άδειες – Η σημαντική μεταρρύθμιση που θα δώσει ώθηση στις επενδύσεις