Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Big Story

Παρασκήνιο: To plan B του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Eurogroup

Κριστίν Λαγκάρντ, Πρόεδρος ΕΚΤ

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, έκανε χθες την έκπληξη: για πρώτη φορά αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με κάποιον άλλο τρόπο και όχι με χρηματοδότηση, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ “εξετάζει όλες τις επιλογές εντός των υφιστάμενων κανόνων και πρακτικών του”.

Πρόκειται για ένα σενάριο που δεν είναι ακριβώς καινούργιο, καθώς η συμμετοχή του Ταμείου ως απλού συμβούλου ή με ένα “συμβολικού” χαρακτήρα δάνειο είχε συζητηθεί και κατά το παρελθόν, ωστόσο επρόκειτο για μία πρόταση που προερχόταν από τους Ευρωπαίους εταίρους και επισήμως δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, χθες ο Τζέρι Ράις επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν, τονίζοντας πως το ΔΝΤ έχει βέβαια συγκεκριμένους κανόνες και πρακτικές, όμως προσπαθεί να είναι ευέλικτο ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε χώρας.

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, η αναφορά αυτή του Ράις υποκρύπτει έναν άλλο “πλάγιο” τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα: το σενάριο που φαίνεται να συζητείται είναι αυτό μία συμφωνίας-γέφυρας που προβλέπει ότι το ΔΝΤ μπορεί να δώσει το αρχικό ΟΚ για μελλοντική συμμετοχή του, όταν η Ευρωζώνη προχωρήσει στα απαραίτητα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για μία “μεσοβέζικη” λύση, που εκτιμάται ότι θα μπορούσε τουλάχιστον προσωρινά να άρει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ και να επιτρέψει μία συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ESM προς την Ελλάδα. Και αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία και η στάση του Βερολίνου χαλαρώσει, τότε ενδεχομένως να γίνουν οι απαραίτητες παραχωρήσεις για το χρέος που θα πείσουν το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, με ή χωρίς χρηματοδότηση.

Πάντως, είναι γεγονός ότι η απόσταση που χωρίζει το ΔΝΤ από το Βερολίνο είναι χαώδης, και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα καταστεί εφικτή η συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ένα ενδεχόμενο που στο Μαξίμου φυσικά δε θέλουν ούτε να σκέφτονται, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ακόμα και κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, αφού επίκεινται τον Ιούλιο οι μεγάλες λήξεις ομολόγων που δεν μπορούν να καλυφθούν χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Μία σαφέστερη εικόνα αναμένεται ότι θα έχουμε πάντως στις 8 και 9 Ιουνίου, όταν και θα συνεδριάσει το EuroWorking Group για να προετοιμάσει το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, και τότε θα φανεί αν υπάρχει επαρκής πρόοδος που θα οδηγήσει σε μία συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Στο κυνήγι των «χαμένων» δανειοληπτών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στις 13 ποσοστιαίες μονάδες ανέβηκε η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse