ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις αγορές βγήκε την Τρίτη η Κύπρος, με τους όρους να κρίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκοί για μία χώρα που μόλις πριν από έξι χρόνια βίωσε τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της και μέχρι πριν 2,5 χρόνια βρισκόταν ακόμα σε πρόγραμμα διάσωσης: Άντλησε 1,5 δισ. ευρώ μέσω πώλησης 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2.40%, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα ευχάριστα νέα από την Κύπρο… άνοιξαν την όρεξη σε κάποιους, οι οποίοι αναρωτήθηκαν αν η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί επίσης σε αυτήν τη θέση, αν επιλέξει να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου. Όμως οι επαφές Ελλήνων θεσμικών στο Λονδίνο που προηγήθηκαν του διήμερου road show του Χρηματιστηρίου Αθηνών (σήμερα 19 Σεπτεμβρίου και αύριο 20 Σεπτεμβρίου) καταδεικνύουν ότι, τουλάχιστον για την ώρα, όλα αυτά μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός για τη χώρα μας.
Όχι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Απεναντίας, οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς οι αποδόσεις που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αγνοήσει. Όμως επίσης κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και το υψηλό επίπεδο στο οποίο κοστολογείται το ελληνικό ρίσκο. Και αυτό ακριβώς είναι που αποτρέπει τους επενδυτές και τους κάνει να θεωρούν πως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τα ελληνικά assets, όσο ελκυστικά κι αν φαίνονται, δεν είναι επενδύσιμα.
Επιπλέον, με τον ελληνικό κίνδυνο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τα επιτόκια δε λένε να πέσουν, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην μπορεί να βγει πειστικά στις αγορές. Ναι, θα μπορούσε να εκδώσει ένα τριετές ομόλογο, με επιτόκιο κάτω από 2%, όμως δεν θα πετύχαινε τίποτα με αυτό, πέρα από το να δείξει αδυναμία για έκδοση ενός πιο φιλόδοξου ομολόγου, καθώς ένα πενταετές ομόλογο εκτιμάται ότι θα έπιανε απόδοση περίπου 3% και ένα επταετές ομόλογο περίπου 3,5%, ενώ το πολυπόθητο δεκαετές ομόλογο, που αποτελεί “βαρόμετρο” για την αξιοπιστία μίας οικονομίας, παραμένει… άπιαστο με επιτόκιο 4,30%, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από αυτό με το οποίο δανείστηκε χθες η Κύπρος. Και αυτός είναι και ο λόγος που τα σχέδια για έκδοση 10ετούς ομολόγου εντός του περασμένου καλοκαιριού εγκαταλείφθηκαν τελικά, αφού όσο κι αν ο συμβολισμός θα είχε τη σημασία του, ένας τέτοιος δανεισμός θα ήταν εν τέλει ασύμφορος.
Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όμως και οι ελληνικές τράπεζες, που επιχείρησαν πρόσφατα να αντλήσουν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ μέσω ομολογιακών tier 2, όμως τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους ήταν απογοητευτικά, με τα επιτόκια που τους προσφέρθηκαν να κυμαίνονται μεταξύ 9% και 11% – προφανώς, αν αποδέχονταν τέτοια επιτόκια οι τράπεζες, θα έβλεπαν τις μετοχές τους να οδηγούνται σε κατακόρυφη πτώση. Βρίσκονται έτσι και αυτές, όπως και το ελληνικό κράτος, σε ένα αδιέξοδο όσον αφορά στην άντληση πόρων, αναδεικνύοντας έτσι το ασφυκτικό περιβάλλον στο οποίο κινείται η ελληνική οικονομία μετά το “τέλος των μνημονίων”…
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επισκεφθεί στις 7 και στις 8 Οκτωβρίου την Κίνα, ελπίζοντας να βρει εκεί επενδυτές πρόθυμους να βάλουν τα λεφτά τους σε ελληνικά ομόλογα, όμως πιθανότατα θα πάρει την ίδια απάντηση που δίνουν οι περισσότεροι επενδυτές: “όχι ακόμα”.