ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο χρονοντούλαπο των Εφοριών και των Ελεγκτικών Κέντρων «μπήκαν» χιλιάδες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, καθώς, ύστερα και από τις πρόσφατες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η Εφορία δεν πρόλαβε να τις ελέγξει. Πρόκειται για υποθέσεις από το 2002 έως και το 2012, οι οποίες πλέον τίθενται στο αρχείο, εφόσον οι αρχές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον φορολογικό έλεγχο.
Κανονικά, η παραγραφή των συγκεκριμένων υποθέσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, αλλά στην ουσία ο χρόνος παραγραφής είναι 11 Δεκεμβρίου, καθώς οι φορολογικές αρχές οφείλουν να στείλουν στον ελεγχόμενο φορολογούμενο το φύλλο ελέγχου, 20 μέρες πριν, έτσι ώστε να έχει στη διάθεσή του 20 μέρες προκειμένου να προβάλλει τις αντιρρήσεις του. Δηλαδή, στην πενταετία, η δεκαετία ή 15ετία που έχει στη διάθεσή της η φορολογική αρχή για να ελέγξει τον φορολογούμενο, περιλαμβάνει και το 20ημερο για την κοινοποίηση του φύλλου ελέγχου.
Στην ουσία όσοι δεν έλαβαν μέχρι και χθες φύλλο ελέγχου με τις διαπιστωτικές παραβάσεις, κηρύσσονται «αθώοι» για πιθανές φορολογικές παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν σε διάστημα από 5 μέχρι και 15 χρόνια πριν.
Αναλυτικά μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τις αποφάσεις και τις εγκυκλίους της ΑΑΔΕ οι υποθέσεις που παραγράφηκαν είναι οι ακόλουθες:
- Φορολογικές υποθέσεις της χρήσης 2012 (φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ), για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις ή για τις οποίες έχουν υποβληθεί αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 31-12-2017. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις υπάγονται στον κανόνα της 5ετούς παραγραφής. Ουσιαστικά όμως ο χρόνος της παραγραφής είναι 6 χρόνια (5+1), δεδομένου ότι η πενταετής προθεσμία αρχίζει να μετράει, ένα έτος μετά από τη λήξη της φορολογικής χρήσης για την οποία υποβλήθηκε φορολογική δήλωση. Δηλαδή, για τη χρήση του 2012, η φορολογική δήλωση έπρεπε να υποβληθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και η προθεσμία που έχουν οι φορολογικές αρχές για τη διενέργεια ελέγχου ξεκίνησε να «τρέχει» από την 1-1-2014 και εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν στη χρήση του 2009, αλλά οι επιτηδευματίες ξέχασαν να υποβάλουν έγκαιρα φορολογικές δηλώσεις και τις υπέβαλαν εντός του 2015. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις η βασική προθεσμία παραγραφής, που είναι 5 χρόνια, έληξε κανονικά στις 31-12-2015 (5+1 έτος από το τη φορολογική χρήση), εφόσον υποβάλλονταν εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση. Ωστόσο επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη δήλωση το 2015, η προθεσμία παραγραφής επεκτείνεται για μια τριετία ακόμη και συγκεκριμένα στα 8 έτη.
- Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ της χρήσης του 2007, για τις οποίες προέκυψαν συμπληρωματικά στοιχεία. Εφόσον οι φοροελεγκτικές αρχές εντοπίζουν, μετά τη λήξη της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής, συμπληρωματικά στοιχεία όπως για παράδειγμα εικονικά τιμολόγια) από τα οποία προκύπτει ότι υπήρξε απόκρυψη εισοδήματος και φοροδιαφυγή, ο χρόνος της μη παραγραφής επεκτείνεται στη δεκαετία. Προσοχή: Από τα συμπληρωματικά στοιχεία εξαιρούνται οι καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού. Αντίθετα στην περίπτωση που βρεθούν αδήλωτες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, η Εφορία μπορεί να διενεργήσει έλεγχο για 10+1 έτη πίσω και στην προκειμένη περίπτωση μέχρι τη χρήση 2007.
- Υποθέσεις ΦΠΑ της φορολογικής χρήσης του έτους 2007 για τις οποίες δεν υποβλήθηκε εκκαθαριστική δήλωση. Για τις υποθέσεις αυτές ισχύει 10ετής περίοδος παραγραφής που άρχισε να τρέχει από την 1η-1-2009 -δηλαδή μετά τη λήξη του έτους 2008 στο οποίο έπρεπε να υποβληθεί η εκκαθαριστική δήλωση- και λήγει την 31η-12-2018.
- Περιπτώσεις που για κάποιο έτος δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, για τις υποθέσεις της φορολογικής χρήσης του έτους 2002.
Οι παραπάνω υποθέσεις μπορούν να ξανανοίξουν, μόνο για την ανακάλυψη από τη εφορία συμπληρωματικών στοιχείων, τα οποία επεκτείνουν την παραγραφή στη δεκαετία. Όμως στα συμπληρωματικά στοιχεία που μπορεί να ζητήσει η εφορία δεν περιλαμβάνονται οι καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή τα εμβάσματα που «έφυγαν» από ελληνικές τράπεζες. Στα «συμπληρωματικά» στοιχεία εντάσσονται μόνο οι καταθέσεις στο εξωτερικό και τα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς παραγραφή 3.979 υποθέσεις μεγαλο-φοροφυγάδων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς χιλιάδες επιχειρήσεις γλιτώνουν οριστικά από πρόστιμα και ΦΠΑ λόγω παραγραφής
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα