Υπομνήματα κατέθεσαν στη ΡΑΕ οι 3 ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας αμφισβητώντας τα ποσά που υπολόγισε ως υπερκέρδη η ΡΑΕ στη σχετική μελέτη  που κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας.
Οι τρεις παραγωγοί ενέργειας (ΗΡΩΝ, Elpedison, Protergia, κατά πληροφορίες, δεν ερωτήθηκαν από τη ΡΑΕ κατά τη διαδικασία της μελέτης και δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να δώσουν στοιχεία για τις εκπτώσεις που έκαναν ή για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο, οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας (Protergia, ΗΡΩΝ, Elpedison) διαψεύδουν τον πρόεδρο της ΡΑΕ ο οποίος είπε στη Βουλή   “Ζητήσαμε στοιχεία από τους συμμετέχοντες και μας απάντησε η Δ.Ε.Η. ότι έχει δώσει 335 εκατ. ευρώ και, επίσης, υπάρχουν και κάποιες έμμεσες εκπτώσεις υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων”, τονίζοντας ότι δεν έλαβαν ποτέ τέτοιο αίτημα από τη ΡΑΕ.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ αν και δεν έχει στείλει υπόμνημα, ετοιμάζει, κατά πληροφορίες, μια συνολική απάντηση, την οποία επίσης θα καταθέσει στη ΡΑΕ, στην οποία και θα αναφέρει το κόστος από τα σταθερά της συμβόλαια, το οποίο κατά πληροφορίες είναι πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Στα υπομνήματά τους,  οι 3 παραγωγοί ενέργειας παρέχουν στοιχεία για τις εκπτώσεις που έχουν κάνει και αναφέρουν τις αντιρρήσεις τους στον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών  και ζητούν από τη ΡΑΕ να λάβει υπόψιν της τις παρατηρήσεις τους.
Κατά πληροφορίες η εταιρεία ΗΡΩΝ, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπολογίζονται 45 εκατ. ευρώ υπερκέρδη από μία μονάδα, επειδή συγκρίνονται  οι επιδόσεις της φέτος με τις περσινές επιδόσεις της μονάδας, η οποία ήταν κλειστή λόγω εργασιών συντήρησης. Επίσης,  σε μια μονάδα  ανοιχτού κύκλου για επείγουσα ζήτηση δεν μπορεί  να συμπεραίνεται η επίδοσή της με συγκρίσεις ανά ώρα”, τονίζεται από την εταιρεία, όπως και ότι δεν μπορεί να υπολογίζεται ως υπερκέρδος το σύνολο των εισπράξεων
Από την πλευρά της Elpedison, δόθηκαν στοιχεία για εκπτώσεις, τα οποία δεν είχαν ζητηθεί από την εταιρεία, και για το ύψος των διμερών συμβολαίων. Με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής της διοχετεύτηκε με διμερή συμβόλαια του 2020, τονίζεται ότι αποδεικνύει ότι η εταιρεία δεν επωφελήθηκε από τις υψηλές τιμές της Οριακής Τιμής Συστήματος που  στη βραχυπρόθεσμη αγορά.
Και από την Protergia, δόθηκαν στοιχεία για τις εκπτώσεις που έχει δώσει η εταιρεία και παρατηρήσεις για τον τρόπο υπολογισμού των υπερκερδών.
Όπως αναφέρουν πηγές, θα αναμένουν την αντίδραση της ΡΑΕ και τον τελικό προσδιορισμό των υπερκερδών και αν δεν ληφθούν υπόψιν οι παρατηρήσεις και τα δεδομένα τους, οι παραγωγοί ενέργειας, επιφυλάσσονται για περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις.

Έρχεται και η τροπολογία

Εν τω μεταξύ τις επόμενες μέρες αναμένεται η ρύθμιση για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των καθετοποιημένων εταιριών ενέργειας που θα κατατεθεί με μορφή τροπολογίας κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιματική πολιτική ο οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη, 25 και 26 Μαΐου, στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η κατάθεση της στη Βουλή θα προχωρήσει ανεξαρτήτως του εάν θα έχει προσδιοριστεί το ύψος του ποσού που θα φορολογηθεί τελικώς.
Η ρύθμιση θα έχει την υπογραφή των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος – Ενέργειας και κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπει την επιβολή ενός τέλους στα υπερέσοδα των καθετοποιημένων ενεργειακών εταιριών και όχι φόρου καθώς η αναδρομική φορολόγηση θα μπορούσε να προκαλέσει νομικά προβλήματα και προσφυγές στη δικαιοσύνη από του ενδιαφερόμενους.
Η ρύθμιση θα καλύπτει την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022 αν και επί του παρόντος παραμένει άγνωστο το ύψος του ποσού επί του οποίου θα επιβληθεί το τέλος του 90% που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Τι έχει πει η ΡΑΕ

Σημειώνεται ότι  η ΡΑΕ στη  μελέτη της προσδιόριζε τα υπερέσοδα των τεσσάρων καθετοποιημένων ομίλων σε 927,44 εκατ. ευρώ, από τα οποία αφαιρούσε τις άμεσες εκπτώσεις που παρείχε η ΔΕΗ στους πελάτες της καταλήγοντας σε 591 εκατ ευρώ για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Μαρτίου 2022.

Ωστόσο, η ΡΑΕ στην ίδια μελέτη αποδέχθηκε ότι τα σταθερά τιμολόγια αποτελούν έμμεση έκπτωση χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ύψος του ποσού που πρέπει να αφαιρεθεί, και τι πρέπει να φορολογηθεί δηλώνοντας ότι αυτή η απόφαση είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας.

Όπως είπε o κ. Αθανάσιος Δαγούμας Πρόεδρος της ΡΑΕ στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, “η οπτική της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας  είναι διαφορετική από την οπτική της φορολογικής πολιτικής. Εμείς, ως Αρχή, και όλες οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας της Ευρώπης καταγράφουμε τις επιδόσεις ανά δραστηριότητα, δεν αφαιρούμε ποσά μεταξύ των δραστηριοτήτων. Επομένως, από την οπτική της Αρχής αποτυπώνουμε ότι η κερδοφορία σε μια δραστηριότητα είναι αυτή. Από εκεί και μετά, όμως, από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής είναι εύλογο κάποια ποσά τα οποία έχουν αποδοθεί στους καταναλωτές, να κρίνει η πολιτική ηγεσία ότι αφαιρούνται. Επομένως, τα 300 εκατ. είναι ζήτημα φορολογικής πολιτικής. Επομένως, εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη προκειμένου η πολιτική ηγεσία να προβεί έπειτα στη φορολόγηση των πραγματικών κερδών που έχουν προκύψει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί, όπως σας έχω πει, η λειτουργία και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι η προστασία και του ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό δεν μπλέκουμε δραστηριότητες”.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  σημειώνεται ότι έχει αναφέρει ότι από το σύνολο των υπερεσόδων 927,44 εκατ. ευρώ θα αφαιρεθεί το σύνολο των άμεσων, αλλά και έμμεσων εκπτώσεων, χωρίς και εκείνος να προσδιορίσει το τελικό ύψος της φορολογητέας ύλης.

Προς το παρόν, παραμένει άγνωστο το ύψος του ποσού που θα φορολογηθεί γεγονός που δημιουργεί έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.