Ένοχος για συμμετοχή σε φορολογική απάτη δήλωσε πρώην Ελβετός τραπεζίτης, ομολογώντας ευθέως ότι βοήθησε πλούσιους φορολογούμενους των ΗΠΑ να αποκρύψουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Ρολφ Σνέλμαν, ένας από τους έξι κατηγορούμενους από τον Σεπτέμβριο του 2021, παραδέχτηκε χθες ότι βοήθησε έναν άγνωστο διαχειριστή hedge fund και δύο άλλους φορολογούμενους στις ΗΠΑ, να “καλύψουν” περιουσιακά στοιχεία 60 εκατ. δολαρίων.

1

Σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο Μανχάταν, ο πρώην τραπεζίτης ομολόγησε ότι συμμετείχε σε φορολογική απάτη, ενώ τώρα αντιμετωπίζει ποινή έως και πέντε χρόνια φυλάκισης.

Σε “αδιαφανείς” λογαριασμούς τα χρήματα

Ο 61 χρονος Σνέλμαν, είναι ο πρώην επικεφαλής της Allied Finance Trust, μιας μονάδας της Allied Finance Group στο Liechenstein με έδρα τη Ζυρίχη.

Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξαπάτησαν την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων αποκρύπτοντας τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους σε αδήλωτους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Privatbank IHAG Zurich, από το 2008 έως το 2014.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα αμνηστίας πριν από περισσότερο από μια δεκαετία για να επιτρέψουν στους φορολογούμενους να αποφύγουν τη δίωξη δηλώνοντας τα κρυφά περιουσιακά τους στοιχεία, πληρώνοντας παράλληλα πρόστιμο και αναδρομικούς φόρους.

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα, ωστόσο, ένα μικρό μέρος μετέφερε χρήματα από ελβετικούς λογαριασμούς σε πιο “αδιαφανείς” τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ.

“Η λύση της Σιγκαπούρης”

Στην συγκεκριμένη υπόθεση, οι εισαγγελείς είπαν ότι οι κατηγορούμενοι τραπεζίτες χρησιμοποίησαν ένα σχέδιο που ονομάζεται «Η λύση της Σιγκαπούρης», στο οποίο τα κεφάλαια μεταφέρονταν μέσω λογαριασμών σε άλλες δικαιοδοσίες και στη συνέχεια αποστέλλονταν στην Ελβετία σε νέους λογαριασμούς υπό διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Στη συνέχεια, οι τραπεζίτες μετέφεραν τα κεφάλαια πίσω στη Σιγκαπούρη, καθώς ανησύχησαν ότι το σχέδιο κινδύνευε να αποκαλυφθεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Όπως ισχυρίζονται οι εισαγγελείς, οι πελάτες πλήρωσαν «μεγάλα τέλη» στην IHAG και σε άλλους, προκειμένου να τους βοηθήσουν να αποκρύψουν τα κεφάλαια και τα περιουσιακά τους στοιχεία, αποφεύγοντας έτσι να πληρώσουν φόρους.

Από το 1960 έως σήμερα

Τα περισσότερα από τα κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία στην υπόθεση ανήκαν σε διαχειριστή hedge fund του Μανχάταν που προσδιορίζεται στο κατηγορητήριο ως «Πελάτης-1».

Ο λογαριασμός είχε δημιουργηθεί στην πραγματικότητα από τον πατέρα του Πελάτη-1 στη δεκαετία του 1960 και πέρασε στον Πελάτη-1 μετά το θάνατο του πατέρα.

Αμέσως μετά, η οικογένεια του Πελάτη-1, μέσα σε έξι μήνες – όπου ταξίδευε στη Ζυρίχη – αποκτούσε πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά, τα οποία είτε μετέφερε είτε ταχυδρομούσε πίσω στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Παγκόσμιος συναγερμός για τις επιπτώσεις στη ναυτιλία και το εμπόριο από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Άνοιξε η πλατφόρμα – Έως 19 Ιανουαρίου οι αιτήσεις

Ο όμιλος Γκριμάλντι συνεχίζει τα ψώνια λιμενικών τερματικών σταθμών