ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Με αρνητικό πρόσημο κινείται η μετοχή της Παπουτσάνης καταγράφοντας απώλειες από τις αρχές του χρόνου 3,52%.
Η μετοχή της εισηγμένης, με κεφαλαιοποίηση 61,5 εκατ. ευρώ, είναι στα 2,27 ευρώ με ένα εύρος που φέτος δεν έχει καταφέρει παρά μόνο μια φορά να πιάσει το επίπεδο των 2,5 ευρώ ανά μετοχή.
Οι οικονομικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου με την πτώση πωλήσεων και της κερδοφορίας λειτουργούν ως βαρίδι για την πορεία της μετοχής σε μια περίοδο που η χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει υψηλές αποδόσεις.
Ο τζίρος της εταιρείας, με επικεφαλής τον Μενέλαο Τασόπουλο, παρά την ισχυρή ανάπτυξη των επωνύμων προϊόντων, δραστηριότητα στην οποία έχει επενδύσει σημαντικά, μειώθηκε κατά 4% στο πρώτο εξάμηνο με τις πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 32,3 εκατ. ευρώ έναντι 33,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Βουτιά άνω του 30% στα κέρδη
Παρά την αύξηση του μικτού κέρδους στα 10,3 εκατ. ευρώ (+5%)- απόρροια της μείωσης των τιμών των πρώτων υλών και της βελτίωσης του ενεργειακού κόστους- και τη σημαντική βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους σε 32% από 29% στο πρώτο εξάμηνο του 2022, τα κέρδη συρρικνώθηκαν.
Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών, μη επαναλαμβανόμενων αποτελεσμάτων και αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 12% στα 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Βουτιά κατά 30% έκαναν τα κέρδη προ φόρων, τα οποία ανήλθαν σε 2,3 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχη πτώση σημειώθηκε και στα καθαρά κέρδη τα οποία διαμορφώθηκαν σε 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,5 εκ. ευρώ σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Αυξημένο το κόστος δανεισμού
Στη μείωση των κερδών συνέβαλε η αύξηση των λειτουργικών δαπανών κυρίως λόγω αύξησης των δαπανών προώθησης και υποστήριξης των πωλήσεων της κατηγορίας των επωνύμων προϊόντων. Επιπλέον τα κέρδη της Παπουτσάνης, επηρεάστηκαν από το αυξημένο κόστος δανεισμού συνέπεια των συνεχών αυξήσεων των βασικών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 24,1 εκατ. ευρώ (έναντι 18,1 εκατ. ευρώ την 31.12.2022), που αντιστοιχεί στο 32% του συνολικού ενεργητικού (έναντι 22% την 31.12.2022). Το σύνολο των υποχρεώσεων σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια ανέρχεται σε 1,8 την 30.06.2023, έναντι 2,1 την 31.12.2022 ενώ το κεφάλαιο κίνησης της Εταιρείας (κυκλοφορούν ενεργητικό μείον βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις) την 30.06.2023 ανήλθε σε 2 εκατ. ευρώ έναντι 4,3 εκ. ευρώ την 31.12.2022.
Οι προοπτικές για το β΄ εξάμηνο
Για το β’ εξάμηνο του έτους η Παπουτσάνης αναμένει βελτίωση της κερδοφορίας, και ιδιαίτερα του περιθωρίου μικτού κέρδους με βασικό πυλώνα τα επώνυμα προϊόντα, οι πωλήσεις των οποίων εκτιμά ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς διευρύνοντας μερίδια αγοράς ενώ έμφαση δίνεται και στις εξαγωγές των επωνύμων, που αναπτύσσονται ικανοποιητικά. Επιπλέον αναμένεται ώθηση στον ξενοδοχειακό τομέα της καλής τουριστικής χρονιάς καθώς και των ενεργειών για ενίσχυση των επώνυμων ξενοδοχειακών προϊόντων και ενίσχυση του δικτύου πώλησης επώνυμων ξενοδοχειακών στο εξωτερικό αποδίδουν με καλά πρώτα αποτελέσματα. Τέλος, ο πυλώνας των ειδικών σαπωνομαζών θα συνεχίσει να παρουσιάζει υστέρηση συγκριτικά με το 2022 αντίστοιχη αυτής του πρώτου εξαμήνου για τους λόγους όπου αναλύθηκαν ανωτέρω. Αντίθετα η κατηγορία των συνθετικών σαπωνομαζών αναπτύσσεται ικανοποιητικά.
Διαβάστε επίσης
Όμιλος Fourlis: Ρίχνουν τις τιμές τους τα ΙΚΕΑ
Φάρμα Κουκάκη: «Θυσία» τα κέρδη για τα μερίδια αγοράς
Με ατμομηχανή την ΙΚΕΑ το επόμενο βήμα της Fourlis