Στην υπογραφή Μνημονίου Αμοιβαίας Κατανόησης για τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, πλέον των 18 που ήδη υπάρχουν, προχώρησαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 η εταιρεία Παπαστράτος και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκπροσωπούμενοι από τον κ. Γιώργο Μαργώνη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης υπεγράφη στο Α.Τ. Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο επισκέφθηκε, παρουσία του κ. Μαργώνη, και ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίασης του γραφείου για την αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Με το Μνημόνιο, η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μίας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει, δυστυχώς, πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και που ζητά από όλους μας πράξεις: πράξεις προστασίας του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος στη ζωή και την ασφάλεια.
Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν, άλλωστε, θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος που, ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, βρίσκεται πάντα στο πλευρό της.
Ο νέος χάρτης της Ελλάδας με τα Γραφεία για την αντιμετώπιση της Eνδοοικογειακής Bίας.
Μ. Χρυσοχοΐδης: Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και στο τελευταίο ακριτικό ορεινό ή δυσπρόσιτο χωριό
«Θέλουμε να καλέσουμε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να εμπιστευτούν την Αστυνομία. Η Αστυνομία ασκεί έναν πολύ σημαντικό κοινωνικό ρόλο και στα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία», τόνισε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επισκέφθηκε το νέο Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Χαριλάου Αναλήψεως στη Θεσσαλονίκη, λίγη ώρα πριν από την κήρυξη της έναρξης λειτουργίας των επιπλέον 45 νέων Γραφείων Ενδοοικογενειακής Βίας από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως από σήμερα αρχίζουν και λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα συνολικά 63 Γραφεία για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής Βίας, τουλάχιστον ένα δηλαδή σε κάθε Νομό της χώρας.
«Αυτό σημαίνει ότι και ο κάτοικος ή η κάτοικος του τελευταίου ακριτικού ορεινού ή δυσπρόσιτου χωριού, μπορεί να απευθύνεται στην Αστυνομία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ή οτιδήποτε άλλο συμβαίνει και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά.
Εξέφρασε δε τις θερμές του ευχαριστίες στην εταιρεία Παπαστράτος, η οποία ανέλαβε τον εξολοκλήρου εξοπλισμό όλων των νέων Γραφείων Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στη χώρα.
«Είναι μια σημαντική κοινωνική προσφορά, είναι η κοινωνική προσφορά της επιχειρηματικότητας στην προσπάθεια που κάνει το κράτος, το Δημόσιο, η Αστυνομία, για να διασφαλίσει την ασφάλεια, την ακεραιότητα της ζωής των γυναικών που κινδυνεύουν από πράξεις βίας και συνεπώς αυτό που οφείλουμε είναι ευγνωμοσύνη. Να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες, να είναι κοντά μας για να “ουρλιάζουμε” και εμείς κάθε ημέρα και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο κοινωνικός ρόλος, η εταιρική ευθύνη, όταν ασκείται στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο Υπουργός.
Γ. Μαργώνης: «Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη “βία”. Υπάρχουν λέξεις όπως ισότητα, σεβασμός και κοινωνική προσφορά»
«Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη “βία”. Υπάρχουν λέξεις όπως ισότητα, σεβασμός και κοινωνική προσφορά και είμαστε πολύ περήφανοι που με το πέρας αυτής της κοινής δράσης θα υπάρχουν συνολικά 63 Γραφεία, σε 55 πόλεις της Ελλάδας», σημείωσε από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «Παπαστράτος», Γεώργιος Μαργώνης.
«Ο σεβασμός, η ισότητα, η ενδυνάμωση των γυναικών και η αποκήρυξη κάθε μορφής βίας αποτελούν θεμελιώδεις αξίες για την Παπαστράτος. Είμαι περήφανος που συνυπογράφω εκ μέρους της Παπαστράτος το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μια πρωτοβουλία που έχει στόχο την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, μιας κοινωνικής μάστιγας που τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.
Με το Μνημόνιο αυτό η Παπαστράτος δεσμεύεται να υποστηρίξει οικονομικά τη δημιουργία 45 νέων γραφείων αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, σε συνέχεια των 18 υφιστάμενων και να συνεργαστεί με το Υπουργείο σε κοινές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Παπαστράτος σημαίνει επιστροφή στην κοινωνία.
Η συνεργασία μας με το Υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχει δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Χάρη σε αυτήν, ο αριθμός των ειδικά διαμορφωμένων γραφείων αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας θα φτάσει συνολικά τα 63 σε 55 πόλεις της χώρας. Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Πολιτεία που είναι παρούσα και συνεργάζεται με τους εγχώριους επιχειρηματικούς φορείς για την εξυπηρέτηση τέτοιων υψηλών κοινωνικών σκοπών. Ως επιχείρηση με βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία, η Παπαστράτος θα βρίσκεται στο πλευρό της για την υλοποίηση τέτοιων πρωτοβουλιών», δήλωσε ο κ. Μαργώνης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η προσήλωση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας είναι απόλυτη
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλησε με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο νεοσύστατο Γραφείο Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας στη Θεσσαλονίκη, στη Χαριλάου, να επαναλάβει την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης μάστιγας, η οποία, όπως είπε, τώρα αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση. Και αναδεικνύεται σε όλη της την έκταση γιατί οι γυναίκες έχουν πια πολύ μεγαλύτερο θάρρος να μιλούν και να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά, έχοντας εμπιστοσύνη στο κράτος ότι θα μπορεί να τα διαχειριστεί με επαγγελματισμό, με απόλυτη επάρκεια και με την απαραίτητη εχεμύθεια.
«Προφανώς και αγωνιζόμαστε κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε και από τα λάθη μας και από τραγικά περιστατικά τα οποία μας πόνεσαν όλους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Θέλω να επαναλάβω, όμως, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνολική αλλαγή κουλτούρας ολόκληρης της Αστυνομίας, όχι μόνο των εκπαιδευμένων στελεχών που είναι στην πρώτη γραμμή, αλλά και την ανάγκη η Αστυνομία να αντιμετωπίζει σύνθετα νέα κοινωνικά φαινόμενα ή φαινόμενα τα οποία, όπως είπα, προϋπήρχαν αλλά τώρα έρχονται στην επιφάνεια με πολύ μεγαλύτερη ένταση».
«Είμαστε εδώ, το κράτος είναι εδώ. Το “panic button”, μία υπερπολύτιμη ψηφιακή εφαρμογή που εγκαθίσταται στα τηλέφωνα γυναικών που βρίσκονται σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον, ώστε να μπορούν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία και να έρθει γρήγορα σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια συμπεριφορά που ενδεχομένως να τις θέσει σε κίνδυνο. Οι υποδομές που έχουν γίνει με τα ασφαλή σπίτια, τα “safe houses”, ώστε να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι αν πάρουν ή όταν πρέπει να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να φύγουν από το σπίτι τους, ενίοτε και όχι και μόνες τους, με τα παιδιά τους, ότι θα μπορούν να είναι ασφαλείς για να κάνουν αυτό το πολύ σημαντικό νέο βήμα. Όλες αυτές είναι πρωτοβουλίες που πιστεύω ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Και αν κρίνω από τον αριθμό των καταγγελιών που γίνονται κάθε μήνα, οι οποίες είναι πάρα πολλές, η μία όψη του νομίσματος είναι ότι το πρόβλημα δυστυχώς είναι πολύ διαδεδομένο, η άλλη είναι ότι τουλάχιστον οι γυναίκες έχουν το θάρρος και μιλούν και κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να είναι ένας δικός μας άνθρωπος. Και αυτό, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό εναπόκειται σε εσάς», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε επίσης την εταιρεία Παπαστράτος για την ευγενική της χορηγία που καθιστά δυνατή τη διαμόρφωση χώρων λίγο διαφορετικών, όπως είπε, από ένα συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Σκεφτείτε», είπε, «να έρθει μία γυναίκα τραυματισμένη, στρεσαρισμένη και κατά κανόνα με μεγάλη ψυχολογική πίεση και να θέλει να βρει έναν χώρο ο οποίος να της είναι οικείος. Μπορεί να έρθει με τα παιδιά της. Είναι δύσκολα περιστατικά αυτά τα οποία διαχειρίζεστε. Και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κάνουμε αυτούς τους χώρους διαφορετικούς, θα έλεγα πιο φιλόξενους από το συνηθισμένο αστυνομικό τμήμα, γιατί ακριβώς εδώ κάνετε κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ σημαντικό».
Πέντε χρόνια συνεχούς δράσης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
Η συνεργασία της Παπαστράτος με το Υπουργείο, η οποία ξεκινά ήδη από το 2019, έχοντας δημιουργήσει ένα θετικό προηγούμενο ουσιαστικής προσφοράς. Το 2019-2020 η εταιρεία υποστήριξε την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας «Έχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου».
Το 2021 υποστήριξε τη δημιουργία των πρώτων έξι γραφείων αντιμετώπισης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Την επόμενη χρονιά κάλυψε όλο το κόστος για τη δημιουργία ακόμα 12 γραφείων σε συνολικά 11 πόλεις της Ελλάδας.
Και τον Ιούνιο του 2024 κατάφερε να εξοπλίσει όλη την Ελλάδα με τα ειδικά διαμορφωμένα γραφεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας φτάνονας συνολικά τα 63 σε 55 πόλεις της χώρας.
Γραφεία αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίαςενδοοικογενειακή βίαΠαπαστράτος