ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στην τεχνητή νοημοσύνη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, με τον ίδιο να τονίζει ότι ο διαγωνισμός για τον Υπερυπολογιστή «Δαίδαλο» θα βγει στη δημοσιότητα τον Ιούνιο, με την αξία του έργου να ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός τόνισε ότι μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη μπορούμε να βρούμε πολλές λύσεις χωρίς ακρότητες και χωρίς φοβίες, πρέπει να μπεις τη σωστή βάση. Στην Ελλάδα πρέπει να δούμε όχι μόνο πως θα καταναλώνουμε τεχνητή νοημοσύνη αλλά και πώς να παράγουμε τεχνητή νοημοσύνη.
Ο «Δαίδαλος» είναι στον δρόμο του, τελείωσε πριν από δύο ημέρες η δημόσια διαβούλευση και δημοσιεύτηκε σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, φεύγει για έγκριση αυτό το τεύχος και ελπίζουμε μέχρι την 1η Ιουνίου να έχει βγει ο διαγωνισμός στον αέρα.
Όπως εκτίμησε ο διαγωνισμός θα κρατήσει περίπου έξι μήνες και έπειτα, αφού μπουν οι τελικές υπογραφές, θα μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου.
Ο υπουργός μίλησε και για τα Data Centers, τα οποία όπως εξήγησε γίνονται και για λογαριασμό του κράτους, για τις «ελληνικές» υποδομές και τα δεδομένα μας, ενώ θα πρέπει να έχουμε κατά νου την ενέργεια που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, πρέπει να δούμε από πού προέρχεται η ενέργεια για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα και σωστά τα δεδομένα.
Τι είναι ο «Δαίδαλος»
Ο νέος υπέρ-υπολογιστής θα είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, και από τους ισχυρότερους στην Ευρώπη, και στην λίστα των κορυφαίων 500 συστημάτων παγκοσμίως σε επιδόσεις (Τ500) και αποδοτικής χρήσης (GREEN500).
Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο ανακαινιζόμενο κτίριο του πρώην Ηλεκτρικού Σταθμού, αναγνωρισμένο μνημείο της σύγχρονης βιομηχανικής κληρονομιάς.
Ο σχεδιασμός της εγκατάστασης στο Λαύριο έχει γίνει με γνώμονα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Επισημαίνεται ότι θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος.
Ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ θα είναι 120 φορές ισχυρότερος από τον υφιστάμενο υπέρ- υπολογιστή ARIS, εκτελώντας εξήντα εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Η αρχιτεκτονική του είναι ιδανική για να φιλοξενήσει μεγαλύτερες και πιο ετερογενείς εφαρμογές, συνδυάζοντας υπολογιστικές εφαρμογές υψηλής απόδοσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη, την μηχανική μάθηση και την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ο νέος υπέρ-υπολογιστής θα έχει κεντρικό ρόλο, μεταξύ άλλων, στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων πιο αποτελεσματικών και αξιόπιστων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, για την εξατομικευμένη ιατρική, την πυροπροστασία, τον χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά και για την έξυπνη κινητικότητα και στα αυτόνομα οχήματα.
Διαβάστε επίσης:
Δημήτρης Παπαστεργίου: Οι μικροδορυφόροι θα μας δώσουν λύσεις
ΣτΕ: Ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ του e ΕΦΚΑ για προσλήψεις και ιδιωτών σε θέσεις Γενικών Διευθυντών
Ασφάλιση αυτοκινήτου: Τζίρος 1,15 δισ. ευρώ το 2023 – Αύξηση 4% στην παραγωγή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση