Τις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός για τον «υπερυπολογιστή Δαίδαλο», όπως είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στο συνέδριο Quo Vadis AI Act.

Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου «από νωρίς η κυβέρνηση είχε διαγνώσει την ανάγκη για την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο», σημειώνοντας πως η διαχείριση των δεδομένων αποτελεί «κλειδί» για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στόχος είναι σε ένα εξάμηνο να έχει τρέξει ο διαγωνισμός και το αργότερο σε έναν χρόνο να έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος και να υπογραφεί η σχετική σύμβαση, είχε υποστηρίξει παλαιότερα ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο υπερυπολογιστής που θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενίσχυσης των Δημόσιων ψηφιακών υποδομών της χώρας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU.

Το κόστος για τον «ΔΑΙΔΑΛΟ» προϋπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος της επένδυσης συμπεριλαμβανομένων των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου που θα εγκατασταθεί ο υπερυπολογιστής εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στα 50 εκατ. ευρώ. Το έργο θα καλυφθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία της Κοινής Επιχείρησης EuroHPC JU, και το 65% θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Ο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» θα έχει κεντρικό ρόλο στην έρευνα με σκοπό τη δημιουργία νέων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω αιτημάτων σε φυσική γλώσσα, σε μια σειρά από τομείς όπως ιατρική ή χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά ακόμα και αυτόνομη οδήγηση και έξυπνη κινητικότητα. Κάτι που πρόκειται να κινητοποιήσει επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, ανάλυση big data και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούν να φέρουν νέες λύσεις για επιχειρήσεις και εργαζομένους.

Ειδικότερα, ο νέος υπερυπολογιστής θα μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για ασθενείς με καρκίνο ή καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμα και για σπάνιες γενετικές διαταραχές ενώ μπορεί να αποτελέσει και χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση πως δημιουργούνται και εξελίσσονται διάφορες επιδημίες και ασθένειες.

Διαβάστε επίσης:

Κωστής Χατζηδάκης: «Μοντέλο-ΔΕΗ» σε 8 φορείς του Υπερταμείου

Χάρης Δούκας: Διασφαλίζουμε ότι οι πόλεις μας συνεργάζονται για την αποτελεσματική ένταξη πολιτών τρίτων χωρών

Θεσσαλονίκη – ΟΑΣΘ: Απάτη η δήθεν δωρεάν προσφορά καρτών αστικών συγκοινωνιών ΟΑΣΘ