ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
«Ο κλάδος της Υγείας είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως προς την ψηφιακή μετάβαση» τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου στο Athens Investment Forum.
«Στην υγεία έχουμε ανάγκη να βρούμε και να συνδυάσουμε δεδομένα ώστε να χτίσουμε πολιτικές και προϊόντα» επεσήμανε ενώ έδωσε το σύνθημα για γρηγορότερη απόκριση στα μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού, να προσλάβουμε τους χρόνους και τα χρονοδιαγράμματα καθώς «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα μας περιμένει».
Επίσης μεγάλη πρόκληση όπως είπε ο υπουργός ΨΗΦΙΔΙΑ είναι και το πεδίο της δικαιοσύνης καθώς «είναι από τα σημαντικά κομμάτια που χρειάζονται να δούμε και θέλουν στήριξη», ενώ αναφερόμενος στα μεγάλα έργα του δημοσίου όπως οι τηλεδίκες, «βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν έγκαιρα, για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες». «Οι δυνατότητες είναι εδώ, η γνώση είναι εδώ, χρειαζόμαστε καλύτερη συνεννόηση και οργάνωση, έχουμε καλές εταιρείες πληροφορικής και γι αυτό πρέπει να είμαστε ακριβείς στα χρονοδιαγράμματα για να ολοκληρωθεί η συνολική προσπάθεια», τόνισε.
Ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για τον μεγάλο game changer που είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, λέγοντας ότι «τα βήματα για το ΑΙ γίνονται σταθερά και στοχευμένα. Χθες καταθέσαμε στην Κομισιόν για το AI factories, έρχεται το νομοσχέδιο για το data governance σε λίγο καιρό, ενώ η διαβούλευση για τη NIS 2 ολοκληρώθηκε, προκειμένου να πάμε δομημένα και με ασφάλεια στο επόμενο επίπεδο. Υποδομές υλοποιούνται, ο πρώτος διαγωνισμός για τον Δαίδαλο ολοκληρώθηκε και θα συνεχίσουμε τις δράσεις για την ψηφιακή μετάβαση της χώρας για να στηριχθούν όλες οι αυτές οι σημαντικές εφαρμογές» είπε.
Κυρανάκης: Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης
Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στις επενδύσεις στο κομμάτι αυτό τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο ίδιο συνέδριο.
Επεσήμανε ότι τα έργα δημοσίου δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, καλή η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση το ΤΑ έχει φέρει θέσεις εργασίας, έχει φέρει ανάπτυξη στις εταιρείες, αλλά το πιο βασικό είναι να μπορούμε να πάρουμε τις υπάρχουσες δυνατότητες τεχνολογίας, να τις μεταποιήσουμε και να τις κάνουμε χρήσιμες και εφόσον έχουμε ξεπεράσει όλα τα εμπόδια να τα εξάγουμε ως τελικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να φτιάξουν προϊόντα, να τα μεταποιήσουν και να τα εξάγουν ώστε ως χώρα προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις» επεσήμανε. «Αυτό πρέπει να είναι το όραμα της Ελλάδας, να υπάρχουν μεγάλες εταιρείες στη χώρα, που θα έχουν δραστηριότητα σε άλλα μεγάλα κράτη».
Για τις δυσκολίες στο δημόσιο, ο κ. Κυρανάκης είπε ότι στην πληροφορική το κράτος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις επιχειρήσεις στα μισθολογικά. Αυτό που χρειάζεται το κράτος είναι καλούς project managers οι οποίοι στη βεντάλια των δημοσίων έργων θα ξέρουν να κόβουν δρόμο να πηγαίνουν κατευθείαν στο τέλος της διαδρομής, να βοηθά την ιδιωτική εταιρεία να ξεπεράσει την όποια γραφειοκρατία και να υλοποιηθεί το έργο» επεσήμανε ο κ. Κυρανάκης.
Στόχος για το 2027 σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι το σύνολο των υπηρεσιών στο δημόσιο να είναι ψηφιακές αλλά σύγχρονες και εύχρηστες, και να «παύσει» η γραφειοκρατία. Ένας άλλος πυλώνας είναι η επένδυση στα δίκτυα, καθώς πρέπει οι υποδομές, οι δημόσιες υπηρεσίες κλπ να υποστηρίζονται ψηφιακά και να έχουν γρήγορες ταχύτητες, ενώ ένας τρίτος πυλώνας είναι η κοινωνία να συμβαδίζει με την ταχύτητα του σχεδιασμού του υπουργείου» κατέληξε ο υφυπουργός.
Διαβάστε επίσης:
Βασιλική Λαζαράκου: Επανεξελέγη στο Προεδρείο της Επιτροπής για την Εταιρική Διακυβέρνηση του ΟΟΣΑ
ΣΤΑ.ΣΥ: Ρεκόρ εξαετίας στα έσοδα από εισιτήρια στα 15,6 εκατ. ευρώ
Τεχνητή νοημοσύνη: Πώς η περιουσία οκτώ AI billionaires ξεπέρασε το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας!