Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Παπαστεργίου: Έρχεται συναίνεση μέσω του Gov.gr Wallet και για τους παρόχους ενέργειας

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετέχει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου παρουσιάστηκε η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετέχει στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου παρουσιάστηκε η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στο gov.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για την  «αρχή μιας νέας εποχής» έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου  αναφερόμενος στη νέα ψηφιακή υπηρεσία του Gov.gr Wallet με την οποία οι πολίτες θα δίνουν τη συγκατάθεσή τους (consent) για τη διάθεση των απαραίτητων δεδομένων τους σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Μάλιστα, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται η επέκταση της υπηρεσίας καθώς οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν την συναίνεσή τους μέσω του Gov.gr Wallet και για τους παρόχους ενέργειας.

Όπως υπογράμμισε σε συνέντευξη του στο MEGA, η δυνατότητα παροχής συγκατάθεσης, είναι ο μηχανισμός «στον οποίο πατάει πάνω η κατάργηση πιστοποιητικών» και ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ανέφερε την κατάργηση των δέκα πιο δημοφιλών πιστοποιητικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, όπως γέννησης, οικογενειακής κατάστασης κ.α.

Με ένα μήνυμα στο wallet του ο πολίτης θα ζητείται να δώσει την συναίνεσή του για να αντληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία για το νέο συμβόλαιο το οποίο έχει αιτηθεί. «Είναι η ώρα να καταργήσουμε γραφειοκρατία, είναι μια τομή, μια μεγάλη αλλαγή» είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η οποία «έρχεται να μιλήσει για κυβερνοασφάλεια αλλά και για διαδικασίες που πρέπει όλοι να τηρούμε, κράτος και ιδιωτικός τομέας. Ωστόσο, πρέπει και εμείς να χρησιμοποιούμε τόση τεχνολογία όση μπορούμε και νιώθουμε ασφαλείς».

Για την ψηφιοποιήση του Κτηματολόγιου τόνισε ότι «ολοκληρώνεται του χρόνου» λέγοντας ότι γίνεται χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης.

Όσον αφορά στην έκδοση του προσωπικού αριθμού τόνισε ότι «έχουμε τελειώσει με όλα τα νομικά ζητήματα, θα πατήσουμε το ‘κουμπί’ μόλις συντονιστούν άπαντες, δεν είναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος παρότι τυπικά και νομικά είμαστε απολύτως έτοιμοι».

Εξήγησε μάλιστα ότι ο προσωπικός αριθμός θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τακτοποίηση των μητρώων. «Σκοπός είναι πλέον με την καινούργια αυτή διαδικασία να μπορεί ο πολίτης να κάνει τα πάντα χωρίς να πρέπει να αποδεικνύουμε συνέχεια ποιοι είμαστε».

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Έμειναν από καύσιμα οι αγοραστές στις τράπεζες – Εντολές στην Ελλάκτωρ

Υπουργείο Τουρισμού: Αλλάζει το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων – Με ποια κριτήρια θα γίνεται η αξιολόγηση

Τελευταία ρύθμιση ως το τέλος του έτους για έκδοση άδειας και πινακίδες σε ρυμουλκούμενα – τρέιλερ