• Business

    Ανατροπή με το ψηφιακό πορτοφόλι – Τι θα έχει το νέο wallet – Κοντά και ο προσωπικός αριθμός

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου

    Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου


    Νέες δυνατότητες και εφαρμογές αναμένεται να προσφέρει στους πολίτες το wallet (ψηφιακό πορτοφόλι) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τον κ. Δημήτρη Παπαστεργίου να τονίζει πρόσφατα από συνέδριο ότι μέσω του gov.gr Wallet θα μπορεί ο πολίτης να επιβεβαιώνει την αποστολή των δεδομένων του αλλά και να στείλουν ό,τι έγγραφα ζητούνται από οργανισμούς και επιχειρήσεις.

    Παράλληλα τον Ιούλιο θα γίνει κάτι που ο ίδιος είχε προαναγγείλει από τον Μάρτιο, δηλαδή μέσα στο wallet να εισαχθούν και εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και ενοικιάσεων.

    Ουσιαστικά οι πολίτες θα μπορούν με ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο να κάνουν ταυτοποίηση των στοιχείων τους, ώστε να μπορούν να συνάπτουν συμβόλαια ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, αλλά και πάσης φύσεως ενοικιάσεων.

     «Μέσα στον Ιούλιο θα βγουν οι πρώτες εφαρμογές που αφορούν τις εταιρείες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, ενοικιάσεων. Θα έρχεται ένα μήνυμα στο κινητό μας για να δοθούν άμεσα τα στοιχεία που ζητούνται», ανέφερε ενώ επεσήμανε ότι πλέον απαιτείται λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων για να κάνουμε τα πράγματα γρηγορότερα.

    Το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να καταργούνται πιστοποιητικά και να γίνονται διάφορες διαδικασίες στο ελληνικό Δημόσιο χωρίς καν την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών.

    Ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι η διασύνδεση των μητρώων και των συστημάτων του Δημοσίου, που έγινε την προηγούμενη τετραετία, κάνει εφικτή την πρόσβαση υπηρεσιών και φορέων σε συγκεκριμένα στοιχεία μόνο με την έγκριση του πολίτη, ο οποίος έχει κάνει σε κάποια αίτηση.

    Άλλωστε το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει ο υπουργός Ψηφιακής είναι η λιγότερη διακίνηση στοιχείων και περισσότερη διακίνηση δεδομένων, για να γίνονται όλες οι διαδικασίες γρηγορότερα.

    Προσωπικός Αριθμός

    Παράλληλα θέμα χρόνου θεωρείται η έναρξη της διαδικασίας απόκτησης του Προσωπικού Αριθμού από τους πολίτες, του νέου αριθμού που θα αντικαταστήσει» το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

    Το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διαδικασία χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού έχει λάβει την έγκριση του ΣτΕ και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία απόκτησής του από τους πολίτες, μέσα από ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) θα αφορά το σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία εκ των οποίων τα 9 θα είναι το ΑΦΜ μας. Τα άλλα τρία, μέρος των οποίων θα επιλέγονται από τον ίδιο τον πολίτη, θα προστεθούν κατά την επίδοσή του από την σχετική πλατφόρμα myinfo.

    Ο εν λόγω αριθμός θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, θα διέπει οριζόντια τα μητρώα του δημοσίου και παρότι δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ θα μπορεί να τον αντικαταστήσει στις συναλλαγές του πολίτη με κάθε δημόσιο φορέα.

    Διαβάστε επίσης:

    Smart Readiness Vouchers: 120.000 κτίρια αποκτούν οπτική ίνα και ευρυζωνικές ταχύτητες

    Hieronimus (L’Oreal): Επιβραδύνεται λόγω Κίνας η ανάπτυξη του κλάδου της ομορφιάς



    ΣΧΟΛΙΑ