«Αλλοτινές μου εποχές, αλλοτινοί μου χρόνοι…», τραγουδούσε κάποτε η κορυφαία φωνή της Ελλάδας, ο Στέλιος Καζαντζίδης. Ηταν οι εποχές που τα μπουζούκια, η νυχτερινή διασκέδαση είχαν ακόμη μια… αθωότητα. Τότε που ο κόσμος διασκέδαζε στη Φαντασία, στο Χάραμα, το Can Can, τη Μαντουμπάλα, το Φαληρικόν

Και οι δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχαν τους δικούς τους «άρχοντες της αθηναϊκής νύχτας», όμως, πραγματικοί «βασιλιάδες» έγιναν τις επίμενες δεκαετίες.

Διογένης, Νεράιδα, Αστέρια, Απόλλων Παλλάς, Αθηνών Αρένα, Ποσειδώνιο και άλλα διάσημα κέντρα διασκέδασης από τα οποία πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της πίστας και χιλιάδες Ελληνες άφησαν εκατομμύρια για να ακούσουν τραγουδιστές και τραγουδίστριες του ελληνικού πενταγράμμου.

Αργύρης Παπαργυρόπουλος, Στηβ Κακέτσης, Γιάννης Παπαθεοχάρης, ο Ντίνος Βοϊδονικόλας σφράγισαν την αθηναϊκή διασκέδαση με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Τότε που το χρήμα έρεε άφθονο και τα κέντρα διασκέδασης άνοιξαν έξι ημέρες την εβδομάδα και ήταν γεμάτα.

Κάποιοι από τους «βασιλιάδες» χρεοκόπησαν, άλλοι πέθαναν αφήνοντας το στίγμα τους στην νυχτερινή διασκέδαση. Αλλά όλοι έβαλαν με τον τρόπος τους ένα τέλος εποχής.

Στηβ Κακέτσης

Τον Μάιο του 2023 ο Στηβ Κακέτσης έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών χτυπημένος από σοβαρά προβλήματα υγείας. Ηταν ένας από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» της νυκτερινής Αθήνας αφού συνέδεσε το όνομά του με τη θρυλική «Νεράιδα» που πρωτολειτούργησε το 1936, άλλαξε πολλά χέρια και μεγαλούργησε στα χέρια του Κακέτση.

Τη δεκαετία του ’90 -και ενώ το νυχτερινό μαγαζί από το 1980 είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Στηβ Κακέτση- διαχωρίστηκε στη «μικρή» και τη «μεγάλη» Νεράιδα, με την πρώτη να συνεχίζει τη λειτουργία της ως κέντρο διασκέδασης και τη δεύτερη να διαμορφώνεται σε κλαμπ.

Από το 2002 η λεγόμενη Μικρή Νεράιδα μετατράπηκε στο bar-restaurant «Kitchen bar», ενώ ο χώρος της μεγάλης στέγαζε το νυχτερινό κέντρο «Θέα».

Ωστόσο, τα δύο αυτά μαγαζιά έβαλαν «λουκέτο» το 2017, μετά την οριστική απόφαση δικαστηρίου, η οποία ήρθε έπειτα από ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Στηβ Κακέτσης

 

«Μιλώντας τότε για την δικαστική απόφαση να κλείσουν τα δύο μαγαζιά του, είχε πει «καταστράφηκα».

«Είμαι με υπνωτικά χαπάκια για να κοιμηθώ. Σκέφτομαι ότι δεν θα έχω να φάω… Πώς να χωνέψω ότι στα 68 μου χρόνια θα βρεθώ στον δρόμο; Έχω δεχτεί πολλά χτυπήματα στην καριέρα μου και στη ζωή μου, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο» είχε συμπληρώσει.

Ο Κακέτσης είχε πάρει την κάτω βόλτα… Πάντως, τη δεκαετία του 1990 είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για εμπορία ναρκωτικός, φυλακίζεται για 9 μήνες, αλλά τελικά απαλλάσσεται των κατηγοριών.

Το 2013 συνελήφθη για χρέη 390 χιλ. ευρώ στο Δημόσιο, πούλησε ένα πολυτελές σπίτι στον Αλιμο και όταν έχασε τα κέντρα διασκέδασης απομονώθηκε. Η καλή «Νεράϊδα» του Στηβ Κακέτση, τον είχε εγκαταλείψει οριστικά.

Αργύρης Παπαργυρόπουλος

Ποιος δεν θυμάται τον Αργύρη Παπαργυρόπουλο δίπλα στα πιο μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου. Το παιδάκι από ένα χωριό στον Παρνασσό, με την εξυπνάδα του, την επιχειρηματική ευστροφία του και το ταλέντο κατάφερε να κατακτήσει τη νύχτα μέσα σε λίγα χρόνια και να ζήσει μια μυθιστορηματική ζωή.

«Αθηναία» και «Αστέρια» ήταν τα δύο «διαμάντια» στο στέμμα του Παπαργυρόπουλου για πολλά χρόνια.

Την τελευταία δεκαετία, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, τα μπουζούκια έπεσαν έξω και ο γνωστός επιχειρηματίας άρχισε να έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Το 2012 συλλαμβάνεται για οφειλή ΦΠΑ ύψους 85 χιλιάδων ευρώ, αλλά το μεγάλο χτύπημα έρχεται όταν η «Αθηναία» σφραγίζεται το 2019 για χρέη ύψους 800 χιλ. ευρώ.

 

Αργύρης Παπαργυρόπουλος

 

«Με ένα ταγάρι ήρθα από το χωριό, με ένα ταγάρι θα γυρίσω. Ευτυχώς που έχω κάτι γίδια. Ελπίζω όταν πεθάνω να έχω κάτι για τα παιδιά έτσι ώστε να μη βρίζουν τον πατέρα τους», είχε πει. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε.

Πριν από λίγους μήνες ο Παπαργυρόπουλος χάνει σε πλειστηριασμό τη βίλα του στη Γλυφάδα. Κάποιος «χτυπά» το ακίνητο αντί 7,5 εκατ. ευρώ καθώς πρόκειται για πολυτελές οίκημα σε οικόπεδο 500 τ.μ. με υπόγειο, ισόγειο, δύο ορόφους, πισίνα.

Ο επιχειρηματίας έχει πλέον καταρρεύσει οικονομικά. Αυτός που ξεκίνησε από το «Χρυσό Κριάρι» του Μεταξουργείου, το «Jockey» των Εξαρχείων και το «Πρόσωπο» της Εθνικής Οδού, πριν τα Αστέρια και την Αθηναία και πριν την επένδυση στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, είναι πλέον ο εκπεσών βασιλιάς της νύχτας.

Γιάννης Παπαθεοχάρης

Ένα από τα καλύτερα νυχτερινά κέντρα όλων των εποχών, ο Διογένης Παλλάς που… πρέπει να πας, όπως έλεγε το σύνθημα της εποχής, άνηκε στον Γιάννη Παπαθεοχάρη. Μαζί και ο «μικρός Διογένης που μετονομάστηκε σε Απόλλων Παλλάς.

Ο Διογένης ήταν πράγματι ένα μεγάλο και πολυτελές μαγαζί που άλλαξε τη νυχτερινή διασκέδαση. Ηταν άνετο, είχε σουίτες, η σκηνή των τραγουδιστών τεράστια που ανεβοκατέβαινε. Ουρά έκαναν τα γνωστά ονόματα της νύχτας για να τραγουδήσουν στο κέντρο της Λεωφόρου Συγγρού με τον Λευτέρη Πανταζή να γίνεται εκεί πρώτη φίρμα.

Κάθε μέρα πάνω από 1.000 άτομα διασκέδαζαν αφήνοντας χιλιάδες ευρώ στον διορατικό επιχειρηματία.

 

Γιάννης Παπαθεοχάρης
Γιάννης Παπαθεοχάρης

 

Όμως, ο Παπαθεοχάρης δεν έμεινε μόνο εκεί. Εφτιαξε την «Αθηνών Αρένα» στην Πειραιώς, ένα επίσης σπουδαίο μαγαζί. Το Αθηνών Αρένα δημιουργήθηκε το 2004, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 3.000 άτομα. Το 2014, μετονομάστηκε σε Πάνθεον και μετατράπηκε σε ένα θέατρο με 1.600 θέσεις, αλλά από το 2017 έως το 2021 ονομάστηκε ξανά Αθηνών Αρένα και χρησιμοποιήθηκε και ως νυχτερινό κέντρο.

Η ιστορία του επιχειρηματία γράφτηκε με χρυσά γράμματα και στα Αστέρια της Γλυφάδας όταν και ανέλαβε την έκταση και λειτούργησε διάφορα μαγαζιά (Ark Restaurant», «Balux», «Baluxaki», Seaside Escape).

Ο Παπαθεοχάρης παρουσίασε μεγάλα οικονομικά προβλήματα κι έχασε τα ακίνητά του. Τα Αστέρια πέρασαν στην Grivalia Hospitality και ήδη λειτουργεί το πολυτελές Only Aesthesis, καθώς ο άλλοτε βασιλιάς της νύχτας είχε ένα μεγάλο δάνειο 90 εκατ. ευρώ.

Αλλά και τα ακίνητα στον Διογένη πλέον έχουν αλλάξει χέρια.

Ντίνος Βοϊδονικόλας

Είχε ονομαστεί «Κάπο της Μάνης». Ο επιχειρηματίας που έζησε μια μυθιστορηματική ζωή στην αθηναϊκή νύχτα, πέθανε πριν από ένα μήνα στον Καναδά, χωρίς να επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα.

Ιστορικό μπουζουξίδικο το «City» των αδερφών Βοϊδονικόλα στη Λεωφόρο Συγγρού, στη στροφή της Λεωφόρου Αμφιθέας, όπως κι άλλα νυκτερινά μαγαζιά που είχε η οικογένεια των Μανιατών. Ο Ντίνος, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είχε γράψει πολλά… χιλιόμετρα στη διασκέδαση της Αθήνας και με την αγαπημένη του σταρ της εποχής, Σου Κύρκου, είχε κάνει θραύση στα μαγαζιά της Συγγρού και του Παλαιού Φαλήρου.

 

Ντίνος Βοϊδονικόλας

 

Ενεπλάκη το όνομά του στο «ριφιφί του αιώνα» στην τράπεζα Εργασίας της οδού Καλλιρόης. Εμπλεξε με τον τραυματισμό γυναίκας από κροτίδα μέσα σε νυκτερινό κέντρο το 1992.

Το 1994 σκάει μια ακόμη πολύκροτη υπόθεση. Αφορούσε στην κλοπή και εξαργύρωση εντόκων ομολόγων της Εθνικής, αξίας 3 εκατ. ευρώ. Ο Βοϊδονικόλας κατηγορήθηκε ότι πήρε 1,3 εκατ. αλλά ο ίδιος υποστήριζε ότι είχε πουλήσει δύο καταστήματα. Στις 24 Ιουνίου 1999 ο Κ. Βοϊδονικόλας κατηγορείται ότι πυροβόλησε τέσσερις εργάτες.

Φυλακίζεται στον Κορυδαλλό, φεύγει με άδεια και δεν ξαναγυρνά ποτέ. Ζει στον Καναδά, ανοίγει κι εκεί επιχείρηση διασκέδασης και πεθαίνει στα 76 του χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Μανώλης Διαμαντούλης: Η περιπετειώδης ζωή του «mister Kalua» που προκάλεσε χάος στο κέντρο της Αθήνας
Ντίνος Βοϊδονικόλας: Η ιστορία του «capo της Μάνης» – Ο δραπέτης για 24 χρόνια και το «ριφιφί του αιώνα»
Αργύρης Παπαργυρόπουλος: Μιλά για τη μεζονέτα που έχασε στη Γλυφάδα – Ποιος είναι ο αγοραστής;