Ο Διευθύνων Σύμβουλος, Θανάσης Παπανικολάου, μαζί με τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Θρουβάλα, συνθέτουν το ηγετικό, διοικητικό δίδυμο του επιχειρηματικού ομίλου της MIG. Έχοντας αποδείξει εμπράκτως ότι γνωρίζουν άριστα να διαχειρίζονται αποτελεσματικά όλα τα κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν.

Εξαιρετικά έμπειροι και οι δύο, μπορούν να βρίσκουν κάθε φορά την απαιτούμενη «χρυσή τομή» επ’ ωφελεία του ομίλου. Και συνακόλουθα των μετόχων και πιστωτών του, στους οποίους την ισχυρότερη θέση κατέχει η Τράπεζα Πειραιώς.

Στη διαδικασία πώλησης του «Υγεία», τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της MIG χρειάστηκε να δώσουν πολύμηνη «μάχη» για να καταλήξουν στη βέλτιστη λύση.

Ξεκινώντας από την αρχική, προαιρετική πρόταση της πλευράς Αποστολόπουλου, το ιδιωτικό θεραπευτήριο έφτασε να πουληθεί στο CVC Capital με τίμημα 111% ψηλότερο. Μάλιστα, από τα 204,4 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν, τα 201,9 εκατ. πήγαν για τη μείωση του δανεισμού του ομίλου της MIG. Από τον οποίο… αποκολλήθηκαν άλλα 130 εκατ. ευρώ, που ήταν ο δανεισμός του «Υγεία» και κληροδοτήθηκε στον νέο ιδιοκτήτη.

Εξ ίσου υψηλές απαιτήσεις είχε και η διαχείριση των «μνηστήρων» για την πώληση του (θυγατρικού) Hilton της Κύπρου.

Και εκεί χρειάστηκαν πολύμηνες και σύνθετες διαβουλεύσεις μέχρι το καταληκτικό αποτέλεσμα. Με τη συμμετοχή της MIG στο 5άστερο ξενοδοχείο να πωλείται έναντι 38,64 εκατ. ευρώ στο σχήμα Πανγαία-Invel. Από τα κεφάλαια αυτά τα 27,5 εκατ. πήγαν επίσης σε απομείωση του δανεισμού της MIG.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία, το διοικητικό δίδυμο των Παπανικολάου-Θρουβάλα, καλείται επίσης να βρει τη «χρυσή τομή» στο ζήτημα της μεγάλης αναχρηματοδότησης του δανεισμού του ομίλου. Έχοντας βέβαια και τη σύμφωνη γνώμη της Τράπεζας Πειραιώς.

Διάθεση να εισφέρουν κεφάλαια μέχρι 350 εκατ. ευρώ

Όπως όλα δείχνουν το fund του Farallon δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρεται να προσφέρει χρηματοδότηση στη MIG.

Δεδηλωμένο πλέον ενδιαφέρον υπάρχει και από το fund ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Oak Hill. Τo οποίο μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται διατεθειμένο να παράσχει χρηματοδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 50 εκατ. ευρώ περισσότερα από εκείνα που αρχικά προφέρει το Farallon.

Πηγές που είναι κοντά στις εξελίξεις αναφέρουν ότι η MIG έχει δεχτεί και άλλες κρούσεις από funds, τα οποία όμως δεν έχουν δώσει τα απαιτούμενα «διαπιστευτήρια» φερεγγυότητας.

Παρά ταύτα, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εμφανιστεί και τρίτος «μνηστήρας» για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου.

Στόχος και ζητούμενο για τη MIG είναι να αποπληρώσει τον προσεχή Οκτώβριο δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 228 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο αφορά 142 εκατ. ευρώ προς το fund του Fortress, ενώ 86 εκατ. ευρώ είναι η οφειλή προς την τράπεζα Πειραιώς. Τα επιπλέον κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού προφίλ του ομίλου.

Επί του παρόντος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση του ομίλου της MIG, κάτι το οποίο θα κριθεί και από τις εν εξελίξει συζητήσεις με τα (επί του παρόντος) δύο ενδιαφερόμενα funds.

Σε ανάλογες περιπτώσεις, το ζητούμενο, ετήσιο, επιτόκιο δανεισμού κινείται από το 10% έως το 15%. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, το ηγετικό δίδυμο του ομίλου, κάνει διαπραγματεύσεις για να πετύχει επιτόκιο της τάξεως του 10% με 11%. Αντικατοπτρίζοντας έτσι τις δυνατότητες του ομίλου για την ομαλή αποπληρωμή, από την ικανοποιητική λειτουργική του κερδοφορία.

Ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων το μεγάλο project της αναχρηματοδότησης μπορεί να γίνει είτε από ένα εκ των δύο funds είτε και από τα δύο μαζί. Έτσι κι αλλιώς, πολλά θα κριθούν και από τον εσωτερικό έλεγχο (due diligence) που θα γίνει στη MIG από τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες». Με επιθυμητό χρονοδιάγραμμα να έχουν ολοκληρωθεί όλα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Εκ των πραγμάτων, ο πιστωτής ή οι πιστωτές της MIG θα λάβουν ενέχυρα επί των θυγατρικών του ομίλου.

Θα έχουν επίσης και τη δυνατότητα μετατρεψιμότητας του δανείου, αλλά όπως είναι φυσικό αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση κατά την οποία δεν θα υπάρξει αποπληρωμή των υποχρεώσεων. Κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ούτε παραπέμπει σε ανακατατάξεις των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών. Με την Τράπεζα Πειραιώς να είναι ο ισχυρότερος μέτοχος (31,19%) και συνάμα ο μεγαλύτερος πιστωτής από τα συνολικά δάνεια των 1,45 δισ. ευρώ που βαρύνουν τον όμιλο της ΜIG.

Σε κάθε περίπτωση οι Παπανικολάου-Θρουβάλας καλούνται για μια ακόμη φορά να βρουν τη βέλτιστη λύση για την «επόμενη μέρα» στον επιχειρηματικό όμιλο με τα βαρύτιμα «ασημικά», στο χώρο της ακτοπλοΐας (Attica Group), στον ευρύτερο τομέα των τροφίμων (Vivartia) αλλά και στις υπηρεσίες και λύσεις πληροφορικής (SingularLogic).